Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Szegedi tanár sikere Szkopjéban

Szeged - A Balassi Intézet megbízásából Macedóniában, a szkopjei egyetemen tanított magyar nyelvet Pápai Sarolta. A szegedi nyelvtanár sokat tett a két ország közötti kulturális kapcsolatok erősítéséért; a missziót más balkáni országokban is szeretné folytatni.
Tiszteletbeli kulturális tanácsosként tért haza nemrégiben Macedóniából négyéves kiküldetés után Pápai Sarolta. A szegedi nyelvtanár a Balassi Intézet lektorcsere-programjában, a balkáni ország fővárosában, a szkopjei Szent Cirill és Metód Egyetemen tanított magyar nyelvet. Miközben lektori munkáját nagy lelkesedéssel végezte, sikeresen vállalkozott a magyar kultúrát népszerűsítő rendezvények szervezésére is. Szegediként különösen sok itteni együttest, művészt mutatott be a macedónoknak. Lapunk is beszámolt róla, amikor tavaly ősszel Somorjai Péter vezényletével az SZTE Zeneművészeti Kar kamarazenekarának koncertje nyitotta meg a Szkopjei Őszi Zenei Fesztivál. A fiatal muzsikusok többek között Vántus István és Weiner Leó művét is játszották szép sikerrel a Dom na ARM koncerttermében. Pacsika Emília textilművész és Papp György képzőművész alkotásait is bemutatta a szkopjei közönségnek. Tóth Orsika énekművész és a Szeged Táncegyüttes is fellépett a macedón fővárosban. Szabó István filmrendező életművét általa ismerhették meg alaposabban; Érdi Tamás zongoraművész jótékonysági koncertje is zajos sikert aratott. A kulturális kapcsolatok látványos felfuttatását ismerték el a tanácsosi címmel.

Pápai Sarolta a macedóniai Tetovóban. otó: DM/DV
Pápai Sarolta a macedóniai Tetovóban.
Fotó: DM/DV

– Lejárt ugyan a négyéves lektori mandátumom, de továbbra is missziónak tekintem a kapcsolatépítést a balkáni országokkal. Erre a legjobb eszköz a kultúra. Utódommal közösen szervezzük a Magyar Ősz Szkopjéban elnevezésű kulturális rendezvényt október 13. és 17. között. A fiatal szegedi természetfotós, Barkóczi Csaba Ellesett pillanatok a természetben című kiállítását a Macedón Nemzeti Galériában láthatja a közönség. A Pavane Táncegyüttest zászlós felvonulásra és történelmi táncbemutatókra várják. Szécsi Noémi macedónra fordított, Kommunista Monte Cristo című családregényének bemutatóját is a rendezvénysorozat részeként tartjuk – sorolja a programokat Pápai Sarolta, aki már egy macedón kulturális hét programját tervezi. 2012 tavaszán szeretné Szegeden bemutatni a kevéssé ismert ország kultúráját.

– Megdöbbenve hallottam egy szkopjei turisztikai szakembertől, hogy évente közel 2 millió magyar lépi át a macedón határt, de közülük csak 8-900-an töltenek el legalább egy éjszakát az országban, a többség átutazó. Pedig az angolok, németek, hollandok, amerikaiak és az izraeliek már rájöttek, hogy Macedónia turisztikai célpontként is izgalmas. Több mint ezer, 14–15. századi kolostorában és templomában csodálatos freskókkal, műkincsekkel találkozhatunk. Síparadicsomai megfizethető áron kínálnak színvonalas szolgáltatást. Bár a macedón többség és a 35 százalékot kitevő albán kisebbség között valóban vannak politikai feszültségek, a mindennapokban ennek nincsenek látható jelei. Mindkét nép barátságos, vendégszerető. Szkopje sokat szépült az utóbbi években, több új szálloda is épült. A helybeliek jól beszélnek angolul, talán azért is, mert a televízióban feliratozva adják az amerikai filmeket, így gyerekkoruktól hallják a nyelvet.

Teréz anya tiszteletére emelték ezt a különleges emlékművet Szkopjéban. Fotó: DM/DV
Teréz anya tiszteletére emelték ezt a különleges emlékművet Szkopjéban.
Fotó: DM/DV

– Sok a felfedezésre váró kulturális emlék, ennek ellenére hiába kerestem meg magyar utazási irodákat, eddig nem láttak fantáziát csoportok szervezésében – meséli. Macedónián kívül Albániában, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és Szlovéniában is szeretne bemutatni tehetséges, fiatal magyar művészeket, együtteseket. A jövő héten például a Szeged Táncegyüttes gyermektánccsoportja lép fel több alkalommal is a Szkopjei Nemzetközi Gyermek Néptáncfesztiválon. Jövő júliusban a macedónokat várják a szegedi néptáncfiesztára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztúri: Marx, mars!

Eltüntetné a Mars tér 19. számú társasház faláról a Marx-domborművet Keresztúri Farkas Csaba jobbikos önkormányzati képviselő. Tovább olvasom