Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Szegedi táncművész Bécsben - egyedüli magyarként

Szeged - A szegedi Lengyel Katalin egyedüli magyarként nyerte el a lehetőséget, hogy részt vegyen a világ egyik legfontosabb tánc- és mozgásművészeti fesztiválján. Az idén nyáron, az osztrák fővárosban rendezendő kurzusokkal és workshopokkal bővelkedő eseményre 1100 pályázó jelentkezett szerte a világból. Interjú.
- Az országból idén egyedüliként nyert a DanceWEB Europe Scholarship Programme 2008 pályázaton. Hol tanul jelenleg?
- Linzben tanulok az Anton Bruckner Kortárs Táncművészeti Egyetemen. Harmadéves vagyok, ebben a szemeszterben végzek táncművész és táncpedagógus szakon. Korábban a Szegedi Tudományegyetem angol-magyar-összehasonlító irodalomtudomány szakára jártam, a magyart be is fejeztem, már csak a szakdolgozat hiányzik. A többit meg nem, mivel rájöttem, hogy táncolnom kell.

- Hogyan kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen a bécsi tánckurzuson?
- A pályázat leadási határidője január volt, 1100 pályázó jelentkezett hatvankét országból, abból végül hatvanhetet választottak ki - minden országból egy vagy két embert. Az ösztöndíj számomra egyrészt presztízst jelent, másrészt pedig részt vehetek az összes workshopon, az összes előadást megnézhetem, egyénileg dolgozhatok majd koreográfusokkal, illetve a szállásomat is finanszírozzák. Az összes díj 5550 euro lenne, aminek a kétharmadát az ösztöndíj fedezi, a fennmaradó egyharmadát, azaz körülbelül 1850 eurót Magyarországnak, a minisztériumnak vagy a városomnak, illetve cégeknek, egyesületeknek kellene állnia. Ehhez kértem segítséget a várostól is - eddig nem sok sikerrel. Próbálkoztam a Szegedért Alapítványnál, illetve a Nemzeti Kulturális Alapnál, de sajnos már nem írnak ki pályázatokat. Ezért most cégek segítségét kérném. Ezzel az interjúval is.

Minden táncos máshogyan táncolja el, mozogja le, vagy képzeli el ugyanazt a mozdulatot. Fotó: Christina Diwold
"Minden táncos máshogyan táncolja el, mozogja le, vagy képzeli el ugyanazt a mozdulatot."
Fotó: Christina Diwold

- Egy hónap alatt kik és milyen kurzusokat tartanak? Kik azok a nagy táncművészek, akik a bécsi iskolából kerültek ki?
- Ez a világ egyik legnagyobb táncfesztiválja, tehát nem iskola. Ide a világ minden pontjáról érkeznek a leghíresebb koreográfusok, tánctanárok, társulatok előadni, illetve workshopokat tartani egy teljes hónapon keresztül. Csak nagyságrendileg: egy hónap alatt mintegy 80 tanár tart 180 workshopot.

- Több mint 1100 jelentkezőből válogatták ki a nyertes pályázókat. Milyen szempontok alapján szelektált a szakmai zsűri?
- Pályázni kortárs táncot felsőfokon tanult táncosok pályázhattak, tehát a tánctechnikai tudást megkövetelték. Rengeteg feltételt kellett teljesíteni, minden múlt, jelen és jövőbeni táncos megmozdulásomról, fellépésemről, tanulmányaimról, projektjeimről hírt kellett adnom. Ami fontos és döntő volt, az a három ajánló levél, nevesebb táncosoktól, akik jól ismernek engem, illetve az Artistic Statement, azaz a művészeti terveim a jövőre nézve - igazán ebben nyilatkozhatott meg a személyiségem az egész pályázat során.

Lengyel Katalin egyedüli magyarként nyert részvételt a DanceWEB Europe Scholarship Programme 2008 pályázatán. Fotó: Christina Diwold
Lengyel Katalin egyedüli magyarként vehet részt a DanceWEB Europe Scholarship Programme 2008 bécsi fesztiválján. Fotó: Christina Diwold

- Miért fontos egy táncművész számára, hogy ne csak a hazájában, hanem európai rangú iskolákban is tanulhasson?
- A táncban nagyon fontos a személy maga, azaz minden táncos máshogyan táncolja el, mozogja le, vagy képzeli el ugyanazt a mozdulatot. Ezért nagyon fontos, hogy kitől tanul az ember, ki adja át a tudását, illetve minél több emberrel találkozom, annál szélesebb lesz a táncra való rálátásom és annál gazdagabb a tudásom. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak itt Magyarországon dolgozzak - ahol nyilvánvalóan limitált a táncművelők köre -, hanem a világ számos más országában. Célom, hogy a külföldön megszerzett tudást haza is hozzam. Tervezem, hogy kurzusokat tartok a nyár végén Szegeden: a cél, hogy minél többen megismerkedhessenek a kortárs tánccal.

- Mi lehet a fesztiválon való részvételnek a hozadéka?
- A fesztivál lehetőséget ad arra, hogy egy egész hónapon keresztül minden nap együtt táncolhassak és dolgozhassak a világ legkülönbözőbb táncosaival, nagy nevű koreográfusaival. Alkalmam lesz arra, hogy megismerjem őket, hogy ők is megismerjenek engem, és később talán együtt dolgozhassunk, hiszen a táncban is az ismeretség a döntő: az, hogy ki kit ismer, ki kivel akar együtt dolgozni. Ezt mind itt elkezdhetem kiépíteni. Nem beszélve arról, hogy a táncbeli tudásom is gyarapodni fog.

Olvasóink írták

  • 2. czkry 2008. május 03. 15:39
    „Így van, csatlakozom az előttem szólóhoz. Úgy gondolom, hogy például a Szegedi Tudományegyetemtől (Alma Matertől) alapvetően elvárható lenne,hogy ha többel nem is, de legalább azzal a 10 euróval támogassa egykori hallgatóját! Gesztus értékű, s talán ösztönző is lehetne a további esetleges támogatók számára.”
  • 1. jjimjul 2008. május 01. 18:26
    „Na hajrá emberek! ne mondjátok nekem, hogy 1850 euró, olyan hatalmas összeg. Délmagyar Szerkesztői! leírnátok, hogy hol lehet támogatni a hölgyet?? Ha csupán 10 eurónk van erre, akkor csak 185 ember kell hozzá!!! az nem olyan sok ám!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujhelyi: A lemondásnak nincs köze a Zuschlag-ügyhöz

Szeged - Ujhelyi István azt mondja, lemondásának nincs köze a Zuschlag-ügyhöz. A politikus beszélt… Tovább olvasom