Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szegedi tűzijáték, óvintézkedésekkel

Szeged - A tavaly halálos áldozatokat követelő augusztus 20-i budapesti tűzijáték miatt idén Szegeden is fokozott óvintézkedésekkel készülődnek az ünnepre.
A tavaly halálos áldozatokat követelő augusztus 20-i budapesti tűzijáték miatt idén Szegeden is fokozott óvintézkedésekkel készülődnek az ünnepre. Van kiürítési terv, a rendőröket pedig kézi hangosbemondókkal látják el. A bombák telepítésének előkészületei pénteken kezdődtek el az újszegedi Partfürdőn.

Gőzerővel folytak tegnap délután az augusztus 20-i programok előkészületei a Huszár Mátyás rakparton és az újszegedi Partfürdőn. A tűzijátékhoz szükséges műanyag csöveket péntek kora estére ásták bele a Partfürdő homokjába, szemben a rakparton felállított színpaddal.

Ne hagyjuk magára a kutyát

A kutyák különösen rosszul viselik a durrogásokat, a tűzijáték zajától megvadulhatnak, elszökhetnek. Perényi László elmondta, az ebek az évek múlásával sem szokják meg a robajt, sőt: egyre hisztérikusabbak lesznek. Az állatorvos azt javasolja, hogy a tűzijáték ideje alatt ne hagyjuk felügyelet nélkül kutyánkat. Létezik kutyák számára nyugtató tabletta is, ami megközelítőleg hatszáz forintba kerül.

– A tűzijáték alatt mintegy kétezer pirotechnikai terméket fogunk működtetni – tudtuk meg Bácskai Dánieltől. A Fénypont Stúdió marketingmenedzsere elmondta, minden eddiginél több vízre rálőtt, és a vízen felrobbanó bombát láthat majd a szegedi közönség. Abszolút újdonság lesz az újszegedi oldalról nagy teljesítményű lézerekkel vetített sugárjáték. A lézershow a szakember szerint a szemközti partról élvezhető majd teljes mértékben.

Az égi tüneményre hárommillió forintot szánt a város – a háromnapos rakparti rendezvénysorozat összesen hatmillió forintba kerül. Ezt már Szabó Sándor, a polgármesteri hivatal kabinetfőnöke árulta el. A fővárosban tavaly augusztus 20-án váratlanul kitört és öt halálos áldozatot követelő vihar miatt most Szegeden is különleges óvintézkedéseket tesznek. Az ünnepségek egyszemélyi felelősének Szélpál Gábort jelölték ki. Neki lesz lehetősége leállítani a tűzijátékot is, ha bármilyen rendkívüli eset történne a városban. A Városkép Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a rendőrséggel, a városőrséggel, a katasztrófavédelemmel és a helyi meteorológiai állomással folyamatosan tartja a kapcsolatot.

Megerősített szolgálat

A rendőrség a hosszú hétvégén megerősített közterületi szolgálatot lát el a polgárőrség, a városőrség és a gyakorlaton lévő rendőrhallgatók bevonásával. – Ez elsősorban a tömegrendezvényeken megjelenő, és a kínálkozó helyzeteket kihasználó zsebtolvajlások megelőzését szolgálja – magyarázta M. Toronykőy Márta.

– Bár viharra nem kell számítani, kidolgoztuk a rakpart kiürítésének a tervét – mondta Szélpál. Míg tavaly csak a nagyszínpad hangosbemondóján tudták volna tájékoztatni az embereket, a hét végén a járőröket is mobil bemondóegységekkel szerelik fel. A rendezvényt 100 ezer főre biztosították, a rakpart különböző pontjain öt mentőautó áll majd készenlétben. A Belvárosi hídon este 8 és fél 10 között csak gyalogosan lehet áthaladni. A tűzijáték, és a ma kezdődő nemzetközi motorcsónak-bajnokság futamai alatt hajózási zárlat lesz érvényben a két híd közötti majdnem teljes folyószakaszon. A hajósok biztonságára és a szabályok betartására a szegedi vízi mentők és a vízi rendészet emberei ügyelnek.

– A tűzijátékot az elmúlt években nagyjából 50-100 csónakról követték figyelemmel a Tiszáról. Eddig nem volt gondunk a hajósokkal – tudtuk meg Dávid Imre alezredestől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Speciális nyári ebéd a szegedi éttermekben

Szeged - Sok szegedi étterem is meglátta az üzleti lehetőséget abban, amire a tengerentúlon már… Tovább olvasom