Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Szegedi utasok éjszakai kálváriája a gyorson

Két felsővezeték-szakadás is akadályozta a vonatközlekedést szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, ezért Budapestről hét óra alatt értek az utasok Szegedre.
Amikor Kállai Csaba szegedi tanár szerda este Pesten felült a 19.40-es gyorsvonatra, még nem gondolta, hogy több mint négyórás késéssel, másnap hajnali fél háromra ér Szegedre. Két felsővezeték-szakadás lassította az utazást. Az első még a vonat indulása előtt történt Cegléden: este 7-kor az állomáson egy villamos mozdony áramszedője rongálta meg az elektromos vezetéket. Ennek következtében közel 100 méteren keresztül a vezetékrendszer sérült meg. Csaba beszámolója szerint vonata Monoron állt egy órát, majd miután újraindították, minden állomáson újabb negyedórát várakozott, és csak tizenegy után ért Ceglédre.

Az utasok azonban nem lélegezhettek fel, ugyanis Kiskunfélegyháza után, Petőfiszálláson újra megálltak. Itt jelentette be a kalauz, hogy Csengele és Kistelek között újabb felsővezeték-szakadás történt. Csengeléig még elvitte őket a vonat, ahol hosszabb várakozás után egy busz jött értük, amely Kistelekig szállította őket. Itt aztán újra vonatra szálltak, és ezzel érkeztek meg hajnali fél háromkor Szegedre. – Pénzvisszafizetésről a kalauz egy szót sem ejtett – mondta Csaba. Erre azonban nincs is lehetőség, mivel a MÁV csak a helyjegyköteles vonatok 15 percet meghaladó késése esetén vállalja a pót- és helyjegy árának visszafizetését.

– Szomorú, hogy az ilyen helyzetek lassan természetessé válnak. Humorral és iróniával próbáltuk ezt a tragikomikus szituációt oldani – mesélte Csaba az utasok közt éjszaka uralkodó hangulatról.

A MÁV Zrt. sajnálatát fejezte ki az eset miatt. Fokozott pályafelügyeletet tartanak, és a karbantartó egységeket is készenlétbe helyezték, hogy bármikor bevethetők legyenek, ugyanis a kánikula erősen igénybe vette a vasúti infrastruktúrát. Cegléden a vezetékrendszert szerda este fél kilencre állították ideiglenesen helyre, attól kezdve a vonatok, ha késve is, de közlekedtek. A végleges helyreállítás tegnap hajnali háromra fejeződött be. Az esemény miatt 29 vonat késett, négy vonat pedig kerülő útirányon közlekedett. A MÁV-vizsgálat szerint a rongálódást a felső vezetékre került idegen anyag okozta. A Csengele és Kistelek közötti felsővezeték-szakadás helyreállítását tegnap reggel 6.20-ra fejezték be. Azért húzódott el a munka, mert a karbantartó munkások közel egy időben két munkaterületen dolgoztak.

D. T. A

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvánossá váltak a felvételi ponthatárok

Csak a legjobbak jutottak be az államilag támogatott helyekre, a Szegedi Tudományegyetem nappali… Tovább olvasom