Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Szegedi városnézésre és fürdőkbe is eljárnak az újszegedi nyugdíjasok

Szeged-Újszeged - Újszeged legnagyobb nyugdíjasklubja jövőre lesz 30 éves. Az igen vegyes összetételű csapat színes programokat szervez magának, de sok múlik az otthont adó művelődési házon is.
– Jövőre tölti be 30. életévét az Újszegedi Nyugdíjas Klub, a városrész legnagyobb klubja. Majdnem 20 éve tagja vagyok, 7 éve vezetem. Én vagyok az első nő a 113 tagú társaság élén – számolt utána a 75 esztendős Hevesi Istvánné Magdika. – Minden csütörtökön összejövünk a Bálint Sándor Művelődési Házban, a vezetője, Kiss Ernő és Jáger Richárd népművelő tevékenyen kiveszi részét az életünkből. Havonta egyszer zenés műsort szervezünk, énekelünk, táncolunk. Tombolát rendezünk kézimunkákkal és más nyereményekkel, a bevételből pedig finanszírozzuk a zenészt. Figyeljük a művelődési ház programját, ha egy színésznek évfordulója van, mi róla is megemlékezünk. Filmet nézünk, és irodalmi összeállítást hallgatunk meg. Az önkormányzat idősügyi támogatását a fellépők tiszteletdíjára költjük. Minden negyedévben megünnepeljük az aktuális névnapokat; az ünnepeltek süteményt hoznak, a klubvezetés pezsgővel készül. 13 tagú kórus is működik a klubban, ők mondanak verset, és nótáznak. Rendszeres látogatói vagyunk a vadasparknak és a füvészkertnek, de városnézésre is elmegyünk, hogy jobban megismerjük Szegedet.

Hajókirándulás a Tiszán. Fotó: Schmidt Andrea
Hajókirándulás a Tiszán. Fotó: Schmidt Andrea


A klubtagok zöme 70 éven felüli és újszegedi, és sokan elköltöztek a városrészből, mégis ott maradt a szívük, visszajárnak a klubba. Rókuson, Tarjánban, a belvárosban és Alsóvároson szóródtak szét az egykori újszegediek; a klubvezető szerint azért ragaszkodnak egymáshoz, mert szorosan összetartja őket a művelődési ház. Vannak közöttük varrónők, fodrászok, egyetemi és mezőgazdasági dolgozók. Hétről hétre alig várják a csütörtököt, hogy találkozhassanak, beszélgethessenek. Mint iskolások a nyári szünetben, számolják vissza a napokat, hogy végre kikérdezhessék a rég nem látott társaikat, mi történt velük az elmúlt hónapokban.

– A félévzáró vacsorán kiosztottuk a nyári menetrendet. Minden csütörtökre beiktattunk egy fürdőjáratot, elbuszoztunk Algyőre, Vásárhelyre, Mórahalomra, Makóra, aztán megismételtük a kört. Csoportra mindenütt kapunk kedvezményes jegyet, de a szegedi önkormányzat Napfényfürdőbe szóló belépőit is sokszor kihasználtuk – fűzi hozzá a klubvezető. – Az is hagyomány nálunk, hogy július közepén összeállítunk egy háromnapos kirándulást. Idén nagyon melegünk volt, ennek ellenére kitűnően éreztük magunkat. Nyíregyházát és a környékét céloztuk meg egy nagy busszal; Szerencset és Tokajt is láttuk, mert arra még nem jártuk. A héten pedig nem fürdeni, hanem sétahajózni mentünk; egy óra alatt eljutottunk a Tiszán a Maros-torkolatig és lefelé a Boszorkányszigetig.

Olvasóink írták

 • 6. Léni 2012. október 07. 10:30
  „dendri!

  Csak azt kívánom Neked, hogy olyan körülmények között élj nagyon hosszú életet, amit a mai
  idős korosztálynak kívánsz! Ők igenis végig dolgozták az életüket, mert volt lehetőségük és
  szorgalmuk dolgozni! Az utolsó fillér munkabérükből járulékot és adót fizettek, tehát nem a
  semmiért kapják a nyugdíjukat, ezt nem tőlled és a hasonlóktól veszik most el!
  Tudod kik veszik most el tőletek a jövőbeni nyugdíjatokat, megmondom: Orbán és kormánya!
  Ez ellen ágálj inkább!”
 • 5. dendri 2012. augusztus 21. 15:25
  „4. Léni
  Megérdemlik, hogy életük utolsó felvonásában ne csak gürcöljenek. Nem is kell nekik.
  De hogy az tőlem, gyakorlatilag pedig az én gyerekemtől vegye el az állam a pénzt, hogy a nyugdíjas hajókázhasson, az felháborító. Nem elég az ingyenes tömegközlekedés? Nem elég, hogy magasabb a nyugdíjuk, mint egyes embereknek a fizetése? Nem elég a rengeteg kedvezmény? Kell még félévzáró lakodalom, Napfényfürdő meg kirándulás, mind-mind államilag támogatva? Ennyit a naphosszat dolgozó ember és a gyereke nem kap. Tizedennyit sem! Persze tudom én, hogy a három millió nyugdíjas szavazatáért bármit megtesz a politikus, a két és fél millió dolgozó emberből meg a sz.rt is kinyomják, hogy legyen rá keret.”
 • 4. Léni 2012. augusztus 21. 10:33
  „Milyenné vált ez az ország! Förtelmes!
  csakegyallampolgártól és dendritől kérdezem, őket a gólya hozta?
  Nekik nincsennek olyan szüleik, nagyszüleik, akik esetleg több műszakban ledolgoztak
  negyvenvalahány évet miközben őket felnevelték, iskoláztatták?
  Miért nem érdemlik meg azt, hogy az életük utolsó felvonásában ne csak gürcölniük kelljen?
  Véleményem szerint a saját sikertelenségüket vetítik rá a mostanában egyre jobban
  lenézett, bűnbakként kezelhető idősödő emberekre.
  Csak még annyit, ha ők nem lettek volna, ti sem lennétek!”
 • 3. dendri 2012. augusztus 20. 19:49
  „Én a gyerekekkel elvétve tudok elmenni fürdőbe (nem a nagycsúszdásba, oda esélytelen eljutni két gyerekkel átlag fizetésből), háromnapos kirándulás pedig idén is csak a nagyihoz jutotta. Amíg ezek az én adómból mennek el szórakozni, addig én a gyerekemnek nem tudom biztosítani ugyanezt. Hát ennyit a kisnyugdíjasok mítoszáról.”
 • 2. Orsolya100 2012. augusztus 20. 19:23
  „De legyél magyar.Csak munkanélküli magyar legyél mert azokat is támogatja az állam.Igaz nem sokat ad de akkor is kapsz pénzt a semmittevésedért.De én nem vagyok irigy a nyugdíjasokra, ők már ledolgozták azt amiért most pihenhetnek.Csak bízhatok benne,hogy én is megélem ezt a nyugis öregkort,bár én nem kirándulásokra hanem a kis unokáimra akarom költeni a kis spórolt pénzemet.De ez még vagy 35 év addig is irány keményen melózni :) Legalább van munkahelyem.”
 • 1. csakegyalampolgar 2012. augusztus 19. 08:12
  „Érdekes mindig csak a nyugdíjasok kapnak kedvezményes belépőket pl. a Napfényfürdőbe, és nekik van érdekes módon pénzük eljárni kirándulgatni..., a többi ember meg várja a mannát igaz? Láttam tavasszal mennyi pénzt kaptak különböző bontásban a nyugdíjas klubok,szánalom volt, ahogyan "reszkettek a pénzért".
  Ebben az országban mindenkit támogatunk, csak a dolgozó magyar embert nem!!!(lehetsz székely, cigány, zsidó stb+ bevándorló- azokat nagyon támogatjuk), csak magyar ne legyél....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mágnás Miska primadonnája: Rácz Rita

A Szegedről indult koloratúrszoprán Rolla szerepét énekli a Mágnás Miskában. Tovább olvasom