Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Szegedi zongorista a Danubia Expresszen

Szeged - 73 évesen nosztalgiavonaton játszik Onczay Zsolt szegedi zongorista. Az Orient Expressz utódjaként is emlegetett Danube Expressz Budapestről indul, és 4 nap múlva Isztambulba érkezik.
4 nap oda, 4 nap vissza – fiatalok számára is embert próbáló feladat: a 73 éves Onczay Zsolt egy nosztalgiavonaton zongorázik szórakoztatja a vendégeket olykor reggeltől késő éjszakáig.

– A legendás Orient Expressz csaknem teljes útvonalát járja be a magyar luxusvonat – meséli a szegedi zongorista. – Azzal a különbséggel, hogy nem Párizsból, hanem Budapestről indul a MÁV Nosztalgia Kft. által üzemeltetett, 10 vagonos szerelvény.

Onczay Zsolt  régi, ismert világslágereket játszik az extra kényelemmel felszerelt vonaton. Fotó: DM/DV
Onczay Zsolt régi, ismert világslágereket játszik az extra kényelemmel felszerelt vonaton.
Fotó: DM/DV

Az extra kényelemmel felszerelt vonaton fürdőszobás, nappalis, hálószobás, klímás apartmanokat alakítottak ki, egy pullmanvagonban négyet. A szerelvény közepén található az étkezőkocsi és a szalon, ahol az elektromos zongorám is áll. Itt tartózkodnak a vendégek abban az időben, amikor nincs megálló és városnézés.

Az Onczay család

Onczay Zsolt öccse, a most 66 éves Onczay Csaba világhírű, Kossuth-díjas, érdemes művész csellista, aki Szegeden kezdte tanulmányait. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneakadémia nyugdíjas professzora. 1978 óta mesterkurzusokat vezet, és koncertezik Olaszországban, Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Svájcban, az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban – és természetesen Magyarországon. Az USA-ban vendégprofesszor volt Oberlinben, valamint a bloomingtoni Indiana Egyetemen. Onczay Zsolt is tanult zenélni, de csak munka mellett élt a szenvedélyének. Több szegedi szórakozóhelyen dolgozott fiatal kora óta, 30 éve Molnár Gyulával szórakoztatják a nagyérdeműt a MOM TRIÓ-val. Érettségi után dolgozott az újszegedi szövőgyárban, a textilművekben. Amikor reklám-marketing szakképzettséget is szerzett, többek között a Magyar Hirdetőnél, a Partiscum Rádiónál, a Medikémiánál és a MÉH-nél dolgozott.

A nosztalgiavonatra egy angol utazási iroda hozza a vendégeket, akiket Londonból repít Budapestre. Tavasszal és ősszel kétszer-háromszor indítják az expresszt, stílszerűen a Nyugati pályaudvar Sisi váróterméből, pezsgős koccintással, a csomagokat hordárok viszik, akárcsak a régi szép időkben. Az utasok – „járatonként" mintegy 36-an – a világ minden tájáról érkeznek, Dél-Amerikától kezdve Kanadáig és Dél-Afrikáig, jellemzően az idősebb, 70–90 év közötti korosztályt képviselve. Onczay Zsoltnak olyan számokat kell játszania, amelyek régi, ismert világslágerek: de az egyvelegbe olykor csárdásokat is beválogat, amelyeknek óriási a sikerük, és amelyekre még táncolnak is.

– Az expresszre 3 évvel ezelőtt jelentkeztem, azután, hogy zenésztársam, Berényi Apollo pont egy ilyen úton hunyt el az egyik állomáson – folytatja a bálakból, lakodalmakból, a legendás MOM TRIÓ fellépéseiről ismert zenész.

– Örültem, hogy megfeleltem a castingon, és azóta is nagyon nagy élmény az összes út. Bár meg kell mondjam, fárasztó: stresszelem magam, hogy vajon sikerül-e hangulatot csinálnom, tetszik-e a zeném. Nagy kihívás ez a munka annak ellenére is, hogy gyerekkorom óta zenélek, és óriási rutint szereztem. A legnagyobb meglepetésemre a leggyakrabban kért számok között a Kalinka, valamint a Viva Espana szerepel.

A vonat első állomása Lajosmizse, ahol lovagolhatnak a vendégek. Romániában Drakula kastélya és Brassó az egyik kedvelt kirándulási célpont, Bulgáriában a régi főváros, Veliko Tarnovo, valamint a rózsák völgye. Amíg a vendégek a programokon vesznek részt, a személyzet takarít, süt és főz, Onczay Zsolt pedig megpihen egy rövid időre, mint ahogy a végállomáson, a Kelet kapujának nevezett Isztambulban is. Itt a vendégek kiszállnak, megnézik a várost, majd repülővel utaznak Londonba. Az expressz egy új csoporttal indul vissza Budapestre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javítják a 43-ast Szegeden és Deszknél

Keddtől vasárnapig garanciális javítást végeztet a kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 43-ason Deszk és Klárafalva között, Klárafalva irányában. Tovább olvasom