Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Szegediek a feketelistán - az ember ilyenkor hülyének érzi magát

Szeged - 3 307 magánszemély és egyéni vállalkozó szerepel az APEH feketelistáján. Közülük 55 szegedi.
– 18 millióig követtem, most nem tudom pontosan, mekkora az összeg, de úgy emlékszem, 25 millióra tornázták fel. Ha az ember semennyit nem tud kifizetni, akkor tök mindegy – mondta a delmagyar.hu-nak az egyik szegedi adós az 55-ből, aki szerepel a legfrissebb APEH-feketelistán.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé a tartós – a vállalkozások közül a 100 millió forintnál, a magánszemélyek és egyéni vállalkozók közül 10 millió forintnál nagyobb összeggel 180 napon keresztül folyamatosan tartozó – adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem.

A férfi azt mondta, az „alaptartozása" 4,7 millió forint, ami abból ered, hogy a vállalkozásának több számlája hiányzott, ezért az adóhatóság adóhiányt állapított meg. Ügyvédhez fordult, de rosszul választott, amit az is bizonyít, hogy az őt képviselő jogász előzetes letartóztatásban van.

– Az ember ilyenkor hülyének érzi magát. Aki volt már ilyen helyzetben, az tudja, mindegy, hogy jogosnak érzem-e a büntetést, amíg az APEH szerint az.

Azt mondta, a 4,7 milliót ki akarja fizetni, de a büntetéseket nem. Próbál megegyezni az APEH-hel.

Nem a fán terem. Illusztráció: corbisimages.com
Nem a fán terem.
Illusztráció: corbisimages.com

– Nem azért vagyok a listán mert csaltam, mert nem fizettem a járulékokat, hanem mert betegség miatt csúsztam a határidőkkel – reagált megkeresésünkre egy másik szegedi adós. A nőnek két éve „tupírozódik" a tartozása, amit szerinte már képtelenség ledolgozni. „Annyi idő alatt összejön a tartozás, hogy az ember még levegőt sem tud venni" – fogalmazott.

Amíg a nekünk nyilatkozó férfi azt tapasztalta, hogy az APEH kompromisszumkész, addig a nő éppen az ellenkezőjéről számolt be. Ízületi gyulladás miatt gipszben volt a keze, ezért nem tudott dolgozni. Az orvosi igazolását azonban nem fogadta el a hatóság, vagyis az ő értelmezésben rugalmatlanok voltak.

Úgy érzi, kiszolgáltatott helyzetben van, és túl súlyos büntetésnek tartja nevét, címét nyilvánosságra hozni egy olyan listán, ahol nem lehet elkülöníteni, hogy ki miért tartozik.

Szeptember végén országosan 3 307 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal 180 napon túl az adóhatóságnak. A nyilvántartott magánszemélyek és egyéni vállalkozók száma 11,9 százalékkal gyarapodott 2009 végéhez (2 955) képest.

A Ma reggel című műsorban kedden Várszeghi György, az APEH Felszámolási és Végrehajtási Főosztály vezetője elmondta: 2 ezer milliárd körül van a tényleges adótartózás (cégek és magánszemélyek, egyéni vállalkozások összesen), amelynek háromnegyed része nem végrehajtható. A tartozás jelentős részét ugyanis felszámolás alatti lévő cégek halmozták fel.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. anatole 2010. december 06. 14:29
  „Mint írtam a leminősitett magyar államról. Az apeh is egy jogtalan haszonszerzésen alapuló kizsákmányoló cég s a haszon egy részét ossza a város vezetői között. Emlékezetek, megszokta a Fidesz az Adóhatósággal a csalást. Mert ugye az ADÓRENDŐRSÉG amit nem választott meg az országgyülés sem, és senki, csak a fidesz és az apeh tette, évekig zsarolták-lopták az adófizetőket-vállalkozókat. Milliárdokat loptak el, és amikor megszüntették mert alkotmány ellenes volt egy fillért sem adtak vissza a károsultaknak, még engemet is elítéltek, pedig nem is volt vállalkozásom de az adóhivatal csinált egyet papíron! Nincs tervem mit is kell csinálni, tűrni mint több évszázada tesszük mint magyar nép.
  Anatole Hongrois.”
 • 37. tintasbarns 2010. november 04. 12:18
  „Hűen tükrözi az Adóhatóság trehány munkavégzését azért van ennyi adós.”
 • 36. Tömeg 2010. november 04. 11:02
  „1-es!
  Teljesen igaz amit irtäl a nemetekröl! meg annyit hozzäfüznek, hogyha elö is birnak valamit kotorni a falbontäsnäl,be is ültetik a kedves polgärt,es nem kiveteleznek, (Läsd:Boris Becker esete.)
  Nem is tekinti senki sem bocsanatos bünnek az adocsaläst,es felnek is az adohivataltol,mert tudjäk,hogy
  nincs kivetel,aki csal azt nagyon kemenyen megbüntetik.”
 • 35. Morpheus_RexXx 2010. november 04. 07:34
  „Bizonyos szintig az ügyintézők (ebből eredően az apeh) rugalmasak szoktak lenni, de az ő kezük is meg van kötve...
  "Ízületi gyulladás miatt gipszben volt a keze, ezért nem tudott dolgozni. Az orvosi igazolását azonban nem fogadta el a hatóság..."
  Ebben az esetben viszont az ügyintézőt kell megjelölni és ellene panaszt emelni. Ugyan is ha orvosi igazolással tudja bizonyítani mint e.vállalkozó, hogy az adott időszakban keresőképtelen volt, úgy a minimum járulékon kívül semmi mással nem kell elszámolnia. Ezen felül ő is jogosúlt támpénzre (ha előtte rendesen fizette a járulékokat is).

  A könyvelőkről pedig: olyan híg a kínálat mint az épíőipari szakmunkában. Már lapuleveles könyvelők is vannak. Nekem anno 2ős könyvelés volt kötelező mint cég... úgy a 4ik könyvelőm vált be, de az előtte levő is lekönyvelte az átutalásos áfásszámlát a banki kivonat nélkül. Hónapokig rohangásztam az apehhoz a banki kivonattal, hogy az érintett számla nem lett kiegyenlítve felénk. Persze időközben sokmillióra nőtt a felénk fenálló tartozások összege és ennek köszönhetően megfulladt a cég, de az apeh sok utánnajárást követően a tények alapján humánus volt a lehetőségekhez képest... Igaz az a késedelmi kamat elég furán számolódik, mivel nem a törzstartozás kamatozik egy kis idő után, hanem a kamatos tartozás. Úgy mint a bankoknál. Pedig ha jól értelmezem a jogot, ez már kimeríti a kamatos kamatot (uzsora). Tök mind1, hogy a tőketartozáshoz csapják e a kamatot köv hónapban már, az akkor is kamatos kamat ha már a kamattal emelt összeg kamatozik. Mert ugye akkor maga a korábbi kamat is kamatozik. (Csak a gyengébbek kedvéért írtam le így...)”
 • 34. Sportplusz 2010. november 03. 21:11
  „szeviép -es baranyai .. pisztuj meg röhög az egészen ..csokos botkával ujhelyivel együtt ( ők adták a megrendeléseket ) szegényeknek semmijük nincs tehát nics mit elvenni ..tetvek !!. a kis embert ha a rendőr pl.megsarcolja .pár ezer forintal és tényleg nem tud fizetni, 10 nap elzárás ??!! ezek meg ( Lsd. fdent ) nyaralnak a tengeren ..tanzániában .. ennyi.. és botka a polg.mester ??”
 • 33. KamuNeni 2010. november 03. 20:46
  „persze az nem egeszen 2000 milliard hanem annak a toredeke csak ezek a rablok kamatos kamatot is hozza szamoljak.
  Persze hogy hulyenek erzik magukat ezek utan mert ok is tudjak hogy ez az osszeg hulyeseg. Soha nem lessz meg nekik ez a penz. jobb lenne leirni annak a naci apehnak ado vesztessegbe es ujra kezdeni valami normalis systemat amit az emberek is elfogadhatonak talalnak es sokkal tobb sikeruk lenne.

  Minek ilyne hulyesegeket. 2000 milliard. rohej. Tenyleg hulyenek erezhetik magukat ha csak kimondjak hogy annyivel tartoznak a citizen-ek”
 • 32. Zsoltee0716 2010. november 03. 17:45
  „Nem tudom, hogy mindegyik ténylegesen bünös vagy sem, de ha én nem fizetek be egy csekket(pölö 3000ft) akkor már jönnek a végre hajtók meg minden, más meg 10 milliós dologgal dobálozik. Tegyünk már rendet azért no!

  Ja azt azért hozzá teszem, hogy az alapdíj ennyi a gáznak, csak azért, mert ott van fent az óra! 0köbmétermegy el!”
 • 31. nekromonger 2010. november 03. 17:33
  „27. szilléri

  Így nem volt nehéz Alsóvároson 1 milliárd feletti pecót csináltatnia szegénynek. A fürdőszobájában van 1 olyan csempe, melyet a márkalogó díszít és 1 milla volt az ára.”
 • 30. armani 2010. november 03. 16:40
  „és egyébként mi van akkor ha fent vagy a feketelistán ? valamivel hátrébb kerülsz ? ugyan már ! van itt már minden BAR lista, APEH feketelista, és még sorolhatnám, és érdekes hogy egyre többen és többen kerülnek fel rá, ebből is látható mennyire hatásos....és ha igy haladunk lassan az egész ország fent lesz egy listán :) röhej”
 • 29. armani 2010. november 03. 16:30
  „ez az egész un. "feketelista" egy nagy marhaság, aki rákerül azt ugyan nem érdekli, hogy más mit szól hozzá...egyébként pedig addig amíg 3.900.000,- Ft-ból egy idő után már 12.000.000,- Ft lesz, mert mindenfélét rászámolnak, addig felejtsék el, hogy az be is fog folyni....majd ha hagyják az embert normálisan vállalkozni, akkor az adózás is normális lesz !”
 • 28. zoltanszabo 2010. november 03. 13:38
  „Én is kaptam felszólítást az APEH-től.Igaz csak 2100.-Ft volt de ez se adó hanem fellebezési munkadíj.Bírósággal,végrehajtóval fenyegettek.Szerintem nem volt jogos ez a követelés de befizettem csak haggyanak békén.Megjegyzésbe oda írtam: Nem tudom mi?" felhívtak telefonon /hogy honnan tudták???/ és közölték így nem tudják lekönyvelni és vissza utalják én meg más szöveggel újra utaljak.Mondtam :NEM mert minden utalás 400.-Ft-ba kerül.Oda könyvelik ahova akarják! Akinek több milla tartozása van magasan lesz@ja őket.Miért kell megvárni míg ennyi lessz? Ha nincs a nevén vagyon van a családján,gyerek/2-3 éves/ nagyszölő,stb. teljes vagyonelkobzás! Van egy pár celeb is a listán ,ingatlan a10éves gyerek nevén, drága autó a nagyié/ 89éves/ a vállalkozás a dédié! Hülyének nézik az embereket,meg az APEH-ket.”
 • 27. szilléri 2010. november 03. 13:19
  „SZEVIÉP 13,5 milliárd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Uf!”
 • 26. Mike3 2010. november 03. 13:16
  „"Ízületi gyulladás miatt gipszben volt a keze, ezért nem tudott dolgozni" - és ezzel bekerült a toplistások közé? Uggggggyanmár!”
 • 25. KiBB 2010. november 03. 12:13
  „http://www.apeh.hu/data/cms160317/180nap_MSZem_20100930_WEB.pdf”
 • 24. Commander-V2 2010. november 03. 11:54
  „Ez is hír? Eközben a nagy kutyák esze másra jár.

  "A Stop.hu információi szerint közbeszerzési eljárás nélkül kíván a rendőröknek, a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem területén dolgozóknak új egyenruhát venni a belügyi tárca. A 3,8 milliárdos vásárlás mellett 450 millióért autókat vennének, szintén közbeszerzés nélkül. Az új egyenruhák szükségességét Pintér Sándor belügyminiszter a közelgő uniós elnökség kapcsán felmerülő biztosítási feladatokkal, illetve az elszaporodott katasztrófákkal indokolta"

  És még: http://kiforditott.blog.hu/2010/11/03/vizet_predikal_de_massziv_alkoholista”
 • 23. szatyi 2010. november 03. 11:44
  „"Adósok börtöne?"

  Az is mi zsebünkre megy, még etessük is -közpénzen?”
 • 22. jozko 2010. november 03. 11:36
  „Hülyének egyébként az érezheti magát, aki rendesen fizet...
  Az ilyen nagyságrendű adósok miatt már a Hivatal feje fáj: hogyan hajtja be az adósságot?
  Akik ugyanis ekkora hátralékot össze tudtak szedni, azok többnyire megtalálják a módját a kihátrálásnak is...
  Úgyhogy ezeket a /költségvetést nyirbáló/ hányokat a "lúzer" adófizetők dobják össze....
  Ha nem is önként, de biztosan!”
 • 21. dodó 2010. november 03. 11:07
  „Azért sajnálnunk ugye nem kell őket, szerkesztő asszony?”
 • 20. viro 2010. november 03. 10:59
  „Nekem a lakásomra jöttek 4000ft.-ért,ezzekkel meg nem tudnak mit csinálni!!!!!!!!!!!!???????
  És most jön a kisipolás és a moderálás.....................................................................................................................!!!!”
 • 19. jozko 2010. november 03. 10:46
  „Adósok börtöne?”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mars téren már nem fogunk halért sorban állni

Már csak mozgó halas maradt Szeged legnagyobb piacán: a költségek miatt "fulladt meg" az utolsó élőhalárus. Tovább olvasom