Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Szegediek a filmszemlén

Összesen 103 alkotás indul a ma kezdődő és február 7-éig tartó 37. Magyar Filmszemle versenyprogramjában. Szegedről Podmaniczky Szilárdék Miraqja és Kiss Róbert két dokumentumfilmje is részt vesz a viadalon.
Kolovratnik Krisztián és Rostás Vilma Podmaniczky Szilárdék filmjében, a Miraqban. Fotó: DM/DV
Lapunk munkatársa, Podmaniczky Szilárd író többszörösen is érdekelt a ma induló 37. Magyar Filmszemlén. Az Észak, északkal és a közönségdíjas Szezonnal az elmúlt években már szerepelt a filmszakma legrangosabb hazai fesztiválján, idén a Bollók Csaba rendezte Miraq forgatókönyvíró-dramaturgja volt. – Ez a film egy különleges, izgalmas történet, amely az idővel foglalkozik. A mindennapokban nem érzékeljük, hogy mennyire véges az időnk. Mennyire lehetetlenség, hogy az időből – ami telik velünk, és amit állandó jelennek érzünk – képezzük a múltat és megyünk a jövőbe. Ezt a bonyolult absztrakciós problémát egy könnyed sztorival próbáljuk meg érzékeltetni. A film története az egyik, a főszereplője pedig a másik időirányban halad, amiből rengeteg konfliktus adódik. Ezen a nagyjátékfilmen már erősen lehet érezni, hogy dolgoztam a szövegén. Gyönyörűek a képei, izgalmas a zenéje, kicsit David Lynch világához hasonlít – mondja Podmaniczky Szilárd, akit nemrégiben beválasztottak a Magyar Mozgókép Alapítvány kuratóriumába, a filmszemlén pedig a kísérleti és kisjátékfilmes kategória egyik zsűritagja is lesz.

Kiss Róbert filmrendező, aki 1987-ig az MTV szegedi körzeti stúdiójának vezető operatőre volt, két filmjével is szerepel a szemlén. A tudományos-ismeretterjesztő filmek kategóriájában versenyző Szegedi lézeresek Bor Zsolt és Szabó Gábor akadémikust és munkatársaikat mutatja be. A filmből megtudhatja a néző, hogy a szemműtéttől a pikkelysömör, a szénanátha és a gyulladásos bőrbetegségek kezelésén át a gazdaságos, fotolitográfiás chipkészítésig mi mindenre használhatók azok a lézerek, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronika Tanszékén működő lézerfizikai kutatócsoport más tanszékekkel és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóintézetével együtt kifejlesztett. A riportfilm nagyszerűen bemutatja, hogyan tudott – Szent-Györgyi Albert laboratóriumának szomszédságában – egy jól működő kutatóközösség egymást segítve a mostoha körülmények között is világraszóló eredményeket elérni. (A filmet február 16-án a szegedi Belvárosi mozi Balázs Béla Termében is levetítik.)

Kiss Róbert másik versenyfilmje, a Két fillér – hét krajcár a dokumentumfilm kategóriában szerepel. Táncsics-díjas szegedi újságíró kollégánk, Tanács István a riportere és dramaturgja, és egy kiskunhalasi nagy küzdőről, Tóth Istvánnéról szól, aki azokon a szegényeken – magyarokon és romákon – szeretne segíteni, akik hitelképtelenek, ezért képtelenek az otthonteremtésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a reptéri ingatlanokról

A Szegedi Repülő Egyesület 100 milliós vagyona átadásáért cserébe azt kéri a várostól, hogy 99 évig… Tovább olvasom