Délmagyar logó

2015. 10. 10. szombat - Gedeon 10°C | 18°C

Szegediek a Google és a Norc előtt

Szeged - A Google Budapesten lemaradt a román Norc mögött, a román csapat ugyanis már végigfotózta a fővárost, és így Budapest szinte teljes egészében bejárható az interneten. A közelmúltban Szegeden is látni vélték a fényképező Daciákat. A Norcot azonban a mi városunkban körözték le. Nem egy világcég, hanem szegedi fiatalok készítették el a virtuális várost.
A Google Street View szolgáltatása, amelynek révén panorámaképeken járhatunk be egész városokat, nagy port kavart Magyarországon. Még adatvédelmi kérdést is csináltak belőle. A Norc azonban nem teketóriázott: végigfotózta a várost. Budapestet feltérképezték, a Google lemaradt. Persze egy ekkora cégnek sem könnyű tartani a lépést az egyre szaporodó konkurenciával. Néhány helyre hamarabb érnek oda a kicsik. A Norc végigfotózta már a román városok nagy részét, letudták a fontosabb szlovák városokat és Bécset is.

Szegedre is jönnek, de már hiába

A kamerákkal felszerelt Daciát már Szegeden is látni vélték néhányan. Hogy mi igaz abból, hogy a románok már Szegedet is fotózzák, nem tudni.

Annyi azonban biztos, hogy a mi városunkból ők is elkéstek. Szeged ugyanis már teljes egészében bejárható a világhálón, még a román cég és a Google megjelenése előtt. Elkészült ugyanis a www.joszegeden.eu oldal, amelyet szegedi fiatalok kezdtek készíteni még tavaly. A befejezést idén januárra, majd tavaszra ígérték, de végül nyárra sikerült pontot tenni a munka végére. Több mint 16 800 fotóból állt össze a város.

Négy méteres állványról is fotózzák már az eseményeket. Fotó: Segesvári Csaba
Négy méteres állványról is fotózzák már az eseményeket.
Fotó: Segesvári Csaba

Hajdu Anita történelem szakos hallgató, Somorjai Tamás építészmérnök, Vízvári Gergely programozó eddig mintegy 2–2,5 millió forintot ölt a projektbe, és további 2 millió forint kiadással számolnak, mire elkészül az új honlap, amelyen webkettes szolgáltatásokat is kínálnak majd. A fotókat évszakonként szeretnék majd frissíteni, de ez egyelőre csak távlati terv. Most több fényképezőgépre gyűjtenek, hogy meggyorsíthassák a munkát. A virtuális Szeged egy-egy épületébe is beléphetünk, az újszegedi Szent Erzsébet-templomban például már körbejárhatunk az interneten.

Nagyszerű ötlet, de nincs befektető

Bár a cégek élénken érdeklődnek az új szolgáltatás iránt, egyelőre csak
igénybe szeretnék venni azt, nem pedig támogatni vagy befektetni a
projektbe. A pénz legalább elkezdett csepegni a fejlesztők zsebébe. Egy
komolyabb ajánlatot is kapott a csapat, de nem tudtak megegyezni. Somorjai Tamás azt mondja, úgy négy-öt millió forintos befektetéssel már tudnának mit kezdeni. Ennek hiányában azonban saját maguk folytatják, amit elkezdtek.
123 következő >> végére >>> 25 hozzászólás
Moderálásra küldöm 25. -SZIKRA- 2009.07.20. 09:12

A flexsnake, egy kicsit merevnek tűnik... :)

De szerintem nem érti a lényeget.
Nem célunk, hogy az egyes embereket kiemeljük, és mutogassuk. Erre van egy jogi formula, tömegfelvétel. (ha innen akarjuk megközelíteni a dolgot) ez egy jól szabályozott rendszer, ami kimondja, hogy addig, amíg nem vágsz ki egy embert a tömegből, és nem az ember a kép célpontja, addig szabadon lehet fotózni. Ha ez nem lenne, akkor tulajdonképen az internet egy színfoltját veszítené el,a fényképeket. "Cat "jól mondja, de ne menjünk messzire csak itt a délmagyarba keresgéljünk... vagy a nyomtatott médiába. Vagy otthon a fotóalbumunkba. Egy kicsit álszenteskedésnek érzem, a probléma felvetését, hisz ki nem készített volna kirándulásai alkalmával olyan képet, ahol épületek, kocsik, hajók, felismerhető emberek vannak a háttérben, és felkerülnek az iwiwre... (vagy mindenre van aláírt beleegyezése... :) )
Persze, biztos van erre is valakinek okfejtése, hogy miért is nem lehet igazam, de úgy… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 24. Hajdu Anita 2009.07.20. 08:00

Sziasztok!

Hogy mitől függ az, hogy egy utcát meddig fotózzunk le..:)... Hát ez sok mindentől függött még tavaly, ugye ezek még 2008 nyári, őszi képek, akkor fejlesztettük ki mindent, próbálkoztunk hogy lenne a legjobb, mivel egyedül jártam be a vársot, nem volt csak egy robogónk, ezért előfordulhatott hogy elkezdett esni az eső és nem tudtam végig menni egy utcán, vagy épp találkoztam a kukás autóval és máshova mentem, aztán feledésbe merült, hogy ez az utca csak félig lett meg..:( de idén már nem lesz ilyen problémánk, sikerült mindent letisztázni, így nem lesznek félbehagyott utcák, és megyünk ki a körtöltésen kívülre is!!!!!!!!

Moderálásra küldöm 23. kilo 2009.07.20. 00:13

Nekem tecc.
Mikor Pozsonyban vagy Kassan volt versenyem, a Norc segitsegevel szepen vegig tudtam menni az utvonalon. Nem mondom, hogy minden hazat megjegyez az ember, de a fontosabb, odafigyelest igenylo pontokat meg lehet talalni.
A szemelyisegi jogok eseteben pedig tenyleg a lo tuloldalan vagyunk, Cat-nak igaza van.

Ugyhogy hajra fiatalok, igy tovabb!

Moderálásra küldöm 22. flexsnake 2009.07.19. 23:53

21. nem elhiszem hanem tudom. 30napig tárolható felvétel. Kivéve pénzintézetek ők tárolhatják 60napig.
A történelmi emlékekre is más vonatkozik és a műemlék jellegű épületekre is. Japán módra kattingatni nem túl kifizetődő. Csak idegesebb ember kell és a gatyáját is lepereli az illetőről :D

Moderálásra küldöm 21. Cat 2009.07.19. 16:38

Akkor a turisták is "dugifényképeznek". Ha mondjuk egy szép, történelmi jelentőségű épületben laksz, a kutya nem kérdezi meg, hogy lefényképezheti-e a tulajdonodat.
De azt se, hogy lefotózhatja-e a Kárász utcát, ahol éppen te is sétálsz.

A térfigyelő kamerák képei valóban nem nyilvánosak, de ki tudja, milyen célra használják fel az arról tárolt képanyagot, hogy éppen sétálgatsz az utcán és túrod az orrod. Még hogy törlik a felvételeket, ugyan. Te ezt elhiszed? Ha már paranoia...

Moderálásra küldöm 20. flexsnake 2009.07.19. 16:32

17. a térfigyelő kamerák képei nem nyilvánosak és az oldalra meg ne kelljen már mindenkinek felmászkálnia aki azt sem tudja hogy létezik.... Azért mert ki van rá írva az még egy semmi.

Moderálásra küldöm 19. flexsnake 2009.07.19. 16:30

17. egy rendezvényen, mondjuk koncerten, mindig szerepel a jegyen: hang és videofelvétel készülhet és azon szerepelhetnek.... Míg az ilyen dugifényképezésnél soha nem figyelmeztetik az embereket. Vagyis választás lehetőségét sem hagyják meg. ÉS utólag már elég gáz ha valaki azt mondja ő mondjuk nem akarja hogy az épülete szerepeljen rajta. Nem fotózhatsz azt amit csak akarsz.

Moderálásra küldöm 18. Cat 2009.07.19. 16:26

Ja: lehet, hogy nagyobb esélye van, hogy a tilosban járó a Google/Norc/Joszegeden fotói alapján bukjon le, mint egy szimpla, netre feltöltött turistafotó miatt, de annak még nagyobb esélye van, hogy egy ismerős meglássa a két (analóg) szemével, azt´ jól elmesélje mindenkinek.

Moderálásra küldöm 17. Cat 2009.07.19. 16:14

Szerintem teljesen irreális ez a hiszti a digitális fényképezőgépek és az internetes fotóalbumok korában.
A turisták is lefotóznak pl. építményeket, amelyekben valakik _laknak_, meg utcákat, ahol emberek sétálnak, aztán a turisták feltöltik a képeket a netre.
(Egyébként sem kell minden esetben engedélyt kérni. Nem tudom a pontos szabályt, de úgy emlékszem, pl. rendezvényen - ha nem kifejezetten az egyes embereket fotózod - nem kell. Namármost épp emiatt kellene a leginkább aggódni, ha már olyan rémeket látunk, hogy jön a zenbéhá és seggberúg, ugyanis a fentiekből következően egy politikai rendezvényen vagy tüntetésen is jól lefényképezhetnek minden további nélkül.)
Komolyan nem értem, mitől félnek annyira egyesek. Ha valaki olyasmitől fél, hogy jól lefotózzák, amint éppen kilép a kupleráj ajtaján, nos... erre van egy egyszerű ellenszer: a panorámafotósok leírják a honlapjukon, hogy mikor hol fényképeznek, emberünk pedig nem pont akkor megy kuplerájba, amikor Tamásék ott fotóznak.
Jut… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 16. flexsnake 2009.07.19. 15:53

Szerintem én is elkeveredtem a cikk hülye fogalmazása miatt.
VAn a google a norc meg a szegedi dolog. Most akkor miről szól a cikk erről a szegedi projektről? Kizárólag erről?
megkeresem rajta hol vásároljak keki színű pirospöttyös tangát és megtalálom? És panorámaképen forgathatom az utva képét miközben a google map van az oldalba beleépítve mert egy önálló térkép se lett elkészítve ?
Ebbe hogy fektessen az ember pénzt? És pontosan miért? Milyen célból? Ami ráfizetéses és hasztalan azt csak egy önkormányzat képes működtetni. Nagyon sárgaoldalak íze van a dolognak....


25 hozzászólás123 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Dobó Katica: A mának él

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!