Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Szegediek a Metropolitanben

Szeged - A városból indult énekesek révén Szeged sok szállal kapcsolódik a New York-i Metropolitan Operához, ezért is nagy az érdeklődés az október 10-én induló műholdas közvetítések iránt. Kilenc Met-produkciót kínálnak a Belvárosi moziban.
A város operakultúrájának köszönhetően Szegedről is többen eljutottak már a világ első számú dalszínházaként számon tartott New York-i Metropolitanbe. Az első szegedi, Berdál Valéria növendéke, Tokody Ilona volt, aki 1988-ban mutatkozott be Neddaként a Bajazzókban, később pedig a Carmen Micaeláját is énekelte. Olyan sztárok voltak a partnerei, mint Plácido Domingo, Marilyn Horne és Juan Pons. 1994–95-ben volt a Met művésze Gregor József, akit rögtön három szerepre is felkértek: a Figaro házassága Bartolóját, a Kisvárosi Lady Macbethben a részeges pópát és a Szerelmi bájital Dulcamaráját énekelte.

Szenzáció lett volna, ha itthon élőben követhettük volna bemutatkozásukat, akkoriban azonban még nem létezett az a műholdas, csúcsminőségű HD-közvetítés, amire a Művészetek Palotája után ebben az évadban már Szegeden, a Belvárosi moziban is lehet jegyet, bérletet váltani.

Gregor Jószef 1994-95-ben énekelt a Metropolitanben. Képünkön a Szerelmi bájital plakátja előtt.
Gregor Jószef 1994-95-ben énekelt a Metropolitanben. Képünkön a Szerelmi bájital plakátja előtt.

Akkoriban is voltak azért olyan szegediek, akik a helyszínen szorítottak. – Gregor Józseffel jó barátságban voltam, ragaszkodott hozzá, hogy a feleségemmel mi is kimenjünk őt megnézni New Yorkba – meséli Csernay László, az SZTE emeritus professzora. – 1995 januárjában nemcsak a Szerelmi bájitalra, amiben ő is énekelt, hanem a Simon Boccanegrára és a Turandotra is szerzett jegyet. Jóska fantasztikus formában énekelt. Sokszor hallottam Dulcamaraként, mégis akkor engem is elkápráztatott. Amikor a harmadik felvonásban az erkélyes díszletelem rádőlt a színpadra, mindenki sikoltozott, ő pedig meg sem rezdült, csak énekelt tovább. Olyan sikert aratott, amilyet még nem láttam.

– Tizennyolc előadást énekelt a Metben, de az ilyen, hatalmas gépezetként működő operaházak igazából nem vonzották Jóskát. Úgy érezte, túl nagy a felhajtás körülöttük, sokszor mondta: „pedig ott is csak vízzel főznek". Számomra óriási élmény volt New York és a Met is. Szinte minden próbán ott ültem, és a bemutatókat is megnéztem. A mostani közvetítéssorozatban is szerepelnek olyan sztárok, például Renée Fleming vagy Marcello Giordani, akikkel még Jóska is énekelt – mondja Gregorné Takács Mária, aki szerint nem véletlen, hogy a régi zeneigazgatót, James Levine-t is visszahívták a Metbe dirigálni. Gregor azt tartotta róla: a világ egyik legjobb operakarmestere, akivel álom a munka.

Miklósa, Komlósi, Vizin Viktória

Miklósa Erika is kért autogramot New Yorkban Gregortól – Berdál Valéria tanítványa akkor még nem gondolta, hogy ő lesz a következő Szegedről indult énekes, aki Met-sztárrá válik az Éj királynőjeként. Egy harmadik Berdál-növendék, a mezzoszoprán Komlósi Ildikó is nagy sikert arat a Metben, és januárban Vizin Viktória debütálásáról is hírt adhattunk, aki Szegeden diplomázott, és a Rigoletto Maddalenáját énekelte. Ha a közvetítések ugyanolyan népszerűvé válnak, mint Budapesten, akkor a következő évadokban akár őket is láthatjuk „élőben" Szegeden.

Világsztárparádé

A Met kilenc produkcióját kínálja a Belvárosi mozi – október 10-én a Toscával indul a sorozat. Október 24-én az Aidát, november 7-én a Turandotot, december 19-én a Hoffmann meséit, január 9-én a Rózsalovagot, január 16-án a Carment, február 6-án a Simon Boccanegrát, március 27-én a Hamletet, május 1-jén az Armidát adják olyan világsztárokkal, mint Renée Fleming, Domingo, Roberto Alagna és Anna Netrebko.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen jegyet a MET-operára!

Játsszon velünk és nyerjen jegyet a Belvárosi Mozi MET-koncertjére. Csupán egy kérdésre kell helyesen válaszolnia. Tovább olvasom