Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szegediek a New York-i viharban

New York - Szanyi Ágnes: "Egy-egy nagyobb széllökéstől megremegett az egész ház, az ablakok ijesztően zörögtek, úgyhogy a szobám és a konyha között ingáztam azt latolgatva, hogy inkább tartófal alatt tartózkodjak, viszont ablak közelében."
Október 30.:
Szanyi Ágnes szegedi szociológus, PhD hallgató – aki tegnap még a vihar előtti csendről számolt be a delmagyar.hu-nak – újra jelentkezett New Yorkból.

Szanyi Ágnes szociológus
Szanyi Ágnes szociológus
Hát, úgy tűnik, New Yorkban túléltük az amerikai történelem egyik legnagyobb viharát, éppen ebben a pillanatban ki is sütött a nap. A környező utcákban, Queens egyik magasabban fekvő részén, ahol lakom, első ránézésre Sandy nem végzett nagyobb pusztítást, mint tavaly Irene.

A szél egész hétfői nap erősen fújt, mi összekészítettük egy-egy kézitáskába, hátizsákba a legfontosabbakat arra az esetre, ha menekülnünk kell, feltöltöttünk minden nagyobb edényt és vödröt vízzel, ha esetleg akadozna a vízellátás, gyertyákat és zseblámpákat vettünk elő és vártunk. A vihar este hét-nyolc óra körül kezdett igazán tombolni. Egy-egy nagyobb széllökéstől megremegett az egész ház, az ablakok ijesztően zörögtek, úgyhogy a szobám és a konyha között ingáztam azt latolgatva, hogy inkább tartófal alatt tartózkodjak, viszont ablak közelében, vagy a konyhában, ahol a zajok kevésbé voltak rémisztőek, de a ház melletti nagy fákhoz közelebb voltam.

Senkit és semmit nem kímélt Sandy New Yorkban. Fotó: MTI (galéria)

Mivel itt áram és internet is volt egész végig, tudtam követni a híreket és, hogy a barátaim közül kivel mi a helyzet. Legalábbis, amíg ők be tudtak jelentkezni. Először a New Jerseyben lakó barátomtól jött az sms este 7 óra körül, hogy felrobbant mellettük egy trafó. New Jersey-ben hamarosan megszűnt az áramszolgáltatás. Utána a Manhattanben élő barátaimtól és ismerőseimtől kezdtek érkezni a nyugtalanító hírek és képek. Egyre többen írták, hogy elment az áram, Manhattan utcáról-utcára sötétbe borult, a szél által felnyomott dagályban lévő víztömeg pedig elárasztotta az utcákat. Megdöbbentő volt látni, hogy az ismerős utcákon az autók hogyan merülnek víz alá. Azután jöttek a képek összeomlott lakóházról, a hírek az evakuált kórházról. A 14. utcai trafórobbanást webkamera rögzítette, és pár perc múlva már hárman-négyen is posztolták.

Az előző beszámolóban említett ismerősöm, aki a pénzügyi negyedben, az evakuálásra kijelölt A zónában lakik, és nem hagyta el a felszólítás ellenére sem a házat, arról számolt be, hogy a lakóközösség helyben maradt része belső riadóláncot állított fel, hogy nyomon követhessék mindenki jól van-e, kinek van szüksége valamire. A legtöbben egyébként együtt, barátokkal, rokonokkal töltötték a legnehezebb órákat. A webkamerák és fotók tanúsága szerint éjfél körül már szinte az egész belváros sötétségbe burkolózott, csak a Time Square fényreklámjai világítottak a kiürült tér fölött.

Queens ezen részén a vihar éjfél körül kezdett csendesedni, bár időnként még most is jön egy-egy nagyobb széllökés. Közben pedig egyre-másra érkeznek az sms-ek, mindenki igyekszik megbizonyosodni arról, hogy minden barátja jól van.


Október 29.:
– A hírek nem bíztatóak, úgy tűnik, valóban komoly viharnak nézünk elébe. Az elmúlt napokban természetesen mindenhol beszédtéma volt a hurrikán, de az emberek sokkal higgadtabbak, mint tavaly, Irene érkezésekor. Már mindenki rutinosan vásárol, felkészül a viharra és vár. Az élet már vasárnap este leállt, hiszen 19 órakor lezárták a metrókat, és ha New Yorkban leáll a tömegközlekedés, szinte teljesen megbénul a város – mondja a Szegedről indult Boncz Ádám színművész, aki már öt éve Amerikában él.

Boncz Ádám színész
Boncz Ádám színész
A világhírű New York-i színiiskolában, a Lee Strasberg Színház és Film Intézetben tanult, azóta az Off Broadway színházaiban és filmekben játszik. – Manhattanben minden bezárt, a színházak is törölték az előadásaikat, így nekem is elmaradtak a próbáim. Én már gyakorlott „hurrikánozónak" számítok, tavaly is itt voltam, amikor Irene végigsöpört a városon. Most vettem egy hétre elegendő élelmiszert, hiszen senki nem tudja, mekkora lesz a kár, és mikorra tudják majd helyreállítani, mikor indulhat be újra az élet. Az emberek próbálják hasznosan eltölteni ezt a pár napos kényszerpihenőt. Én a jövő heti felolvasó színházi bemutatóm szövegkönyvével töltöm majd az időt. Ha elmenne az áram – ami sajnos elég valószínű –, van zseblámpánk és gyertyánk is. Ebben az esetben az ember sokat nem tehet, csak vár.

A szegedi Szanyi Ágnes szociológus, aki második éve PhD hallgató New Yorkban, azt írja: New York-ban az élet akadozik. Bár Sandy egyelőre késik, a szél már vasárnap este óta erős. A New York-iak estére befejezték a hurrikán előtti rutin nagybevásárlást, az interneten üres hűtőkről és csupasz polcokról készült fényképek keringtek vasárnap. A nagy tömeg és a hosszú sorban állás ellenére is mindenki türelmesen várt. Ismerőseim arról számoltak be, hogy a zsúfolt utcákon mindenki még a megszokottnál is barátságosabb volt, a vihar előtti készülődés összehozta a New York-iakat. A gyertya, víz, gyufa mellé mindenki bevásárolt néhány napi élelmiszert is, itt úgy készülünk, hogy szerda előtt nem áll helyre az élet.

Szanyi Ágnes szociológus
Szanyi Ágnes szociológus
Az utcák itt Queensben most már csendesek és viszonylag kihaltak. Vasárnap éjszaka a házunk mögötti Union Turnpike, Queens egyik legforgalmasabb többsávos gyorsforgalmi útja olyan üres volt, mint még itt tartózkodásom óta egyszer sem. A hétfő kényszerszünet az iskolákban és sok munkahelyen is, hiszen a tömegközlekedés is leáll egy időre. Úgy tűnik azonban, hogy kedden is itthon kell majd maradnunk.

Az MTA (a New York-i BKV vagy SZKT) a tegnapi nap folyamán azon dolgozott, hogy minden metrószellőzőt lezárjon, mert az, hogy New York a vihar után mennyi idővel tud visszatérni a megszokott kerékvágásba, attól is függ, mennyire árasztja el az alagutakat a víz. Brooklyn és Manhattan azon részein, amelyek az óceán és az East River mentén fekszenek, kötelező evakuálást rendelt el a polgármester, de a barátaim facebook üzeneteiből arra következtetek, hogy ennek egyelőre nem mindenki engedelmeskedett. Nincs pánikhangulat, de a New York-iak általánosságban komolyan veszik a vihart.

Sandy most valahol tőlünk délre az óceánon van, és egyelőre erősödik.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Cillit_bang 2012. november 01. 13:00
  „Akit érdekel amerika kapcsoljon a CNN, vagy az NBC adására!
  Jártam az USA-ban (Florida), még őket sem érdekelte a vihar, se a Katrina és a többi sem! Azt mondták majd elmegy!
  Nekem az a bajom, hogy itthon hogy felfujják az egészet! Vicc!”
 • 24. THK 2012. november 01. 11:04
  „23. ferike75,
  téged viszont lehet sajnálni, ha veszélyhelyzetben lévő SZEGEDIEKről szóló cikkból is ez jut át...”
 • 23. ferike75 2012. október 31. 16:12
  „nagyhatalom nesze nem sajnalom oket”
 • 22. Apátfalvi** 2012. október 31. 13:32
  „A sok <moderálva> proli <moderálva> szellemi salakját, nem kell velük törődni...”
 • 21. csafe 2012. október 31. 11:23
  „Sajnos az öcsém még mindig nem jelentkezett. A viar elején jelezte, nagy áramszünetre lehet számítani... :-(”
 • 20. Szurkoló 2012. október 31. 09:36
  „Én sem értem a hozzászólók többségét.
  Viszont szívből sajnálom, akinek odalett az élete, meg a viharban az élete munkája... :(((((
  Micsoda pusztítás, te jó ég. :(
  Nagy szerencsénk van ezzel a Kárpát-medencével!
  Akinek meg odakint vannak a hozzátartozói, annak erős idegeket kívánok! El tudom képzelni, mennyire aggódhatnak most.”
 • 19. KRISTINAV 2012. október 31. 03:25
  „Ennyi erdektelen buta <moderálva> ot mint itt a Delmagyar hozzaszoloi kozott ritkan lehet talalni .
  Mi az ami benneteket erdekel Szeged ?? Max Algyo ? Hihetetlen, hogy milyen erdektelen , beszukult agyu irigy emberek vagytok. Es meg hangoztatjatok is.”
 • 18. Martynko 2012. október 30. 23:55
  „A Bonczy gyerek a színházban vót annó itt Szögedében de hát itt nem vót sok tej ámibe löhetött vóna áprítani ezért elmönt mögnézni a nágy ámerikát s mán ott is szíínészkedik.

  Amugy nem volt rossz szinesz de kb mar nem is emlekszem ra.... meg par ev es en is felteszem a kerdest i ez a Boncz. Nem voltak komolyabb szerepei de lelekkel csinalta az tuti.”
 • 17. Büfékocsi 2012. október 30. 21:11
  „Ne ízetlenkedjetek már! Nem illik ilyen izé.......viharban! Én is úgy aggódom minden amerikaiért, akik egyébként azt sem tudják, hogy Európa hol van, nemhogy magyarisztán....”
 • 16. Kapitalistapista 2012. október 30. 19:56
  „3éves! Az USA téged vár!”
 • 15. IncontinentiaButtocks 2012. október 30. 17:46
  „14.
  Személy szerint én is hányok a sok amerikánus baromságtól, de amiért ez az eset az érdeklődés középpontjába került:
  1. Az USA a világ vezető nagyhatalma.
  2. New York a világ egyik legnagyobb városa.
  3. Emellett New Yorkot rengetegen ismerik itthon is, persze főként filmekből.
  4. Komolyabb természeti katasztrófák előrejelzése után semmi különös nincs abban, ha az emberek tudni szeretnék, mik a fejlemények.
  Mindezek után azt hiszem kijelenthető, hogy semmi szégyellnivaló nincs abban, ha valakit érdekeltek ezek az események. Ettől még valaki nem lesz Amerika-őrült tahó, vagy nem fogja kisebb tragédiának tartani pl. az iszapömlést. Nonstop hömpölyög a sz@r abból az országból, és ez egy hír, nem több.”
 • 14. Cillit_bang 2012. október 30. 17:15
  „Ki a f@s....at érdekel a sok amerikai baromság! Szinte hihetetlen milyen fontos ez a vihar, minden médián ez folyik! Ők is biztosan aggódtak a magyarországi árvizek és vörösiszap katasztrófa miatt!!! Lassan hívhatunk 100 ft-os segélyszámot, mert elfogyott a nyújorki bótokból a hamburger-zsömlye!”
 • 13. haresz 2012. október 30. 17:13
  „Tizeske? Mi köze ennek Kolontárhoz te agyatlan?”
 • 12. IVY 2012. október 30. 14:56
  „Ki ez a Boncz gyerek? A Géza rokona talán?”
 • 11. eljensokaszeged 2012. október 30. 14:23
  „és a nyújorkiak a szegedi viharban?”
 • 10. 3évesférfi 2012. október 30. 13:17
  „9. haresz: Ja, meg kit érdekeltek a kolontári iszokatasztrófa áldozatai? Mér nem mentek el arról a veszélyes helyről, nem?ű
  Barom.”
 • 9. haresz 2012. október 30. 12:48
  „Amúgy mellesleg kit érdekelnek ezek? Maguktól mentek ilyen veszélyes helyre.”
 • 8. 3évesférfi 2012. október 29. 22:37
  „5. dodoni: Van, aki jól tudja érezni magát a nagyvilágban. Neked ez még a saját hazádban sem megy.”
 • 7. Damjanov 2012. október 29. 21:53
  „Az én fiam is ott van, még pedig egy óceán járón ..............))”
 • 6. Lucia 2012. október 29. 21:47
  „Ez a "kis" Boncz Nagy színész? moderálva”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ELI-projekt: kész a megvalósíthatósági tanulmány tudományos része

A folyamatban most a tervek független ellenőrzése következik. A beruházás első fázisa várhatóan 2015. december végére fejeződik be. Tovább olvasom