Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Szegediek az erdészeti felsőoktatás ünnepén

Szeged - Kétszáz éves a magyar erdészeti felsőoktatás. A selmecbányai vándorgyűlésen mintegy negyvenen képviselték a szegedi székhelyű Dalerd Zrt.-t.
Idén éppen kétszáz éves a magyar erdészeti felsőoktatás: a jeles alkalomból az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 140. vándorgyűlését az alma maternek otthont adó szlovákiai Selmecbányán rendezte meg az elmúlt hét végén. A tekintélyes létszámú – 700 magyar és szlovák – erdész szakember között mintegy negyvenen képviselték a szegedi székhelyű Dalerd Zrt.-t.

Az évforduló tiszteletére a rendezvényt szervező balassagyarmati Ipoly Erdő Zrt. ünnepséget tartott Selmecbánya főterén, amelynek végén magyar, szlovák és német nyelvű emléktáblát is lelepleztek. Ezután a város és a környék nevezetességeivel ismerkedtek a vendégek, különösen az 1920-ban kiürített régi akadémia épületét keresték fel sokan. A rendezvény ezután a közeli Szentantalban, a kastélymúzeumban folytatódott, ahol az OEE megtartotta közgyűlését is.

700 erdész találkozott Selmecbánya főterén
700 erdész találkozott Selmecbánya főterén

Átadták az ilyenkor szokásos kitüntetéseket is: a Csongrád megyei kötődésű szakemberek közül Decrett József Emlékérmet kapott Szekeres Péter Pál, aki ugyan a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél és elődeinél töltötte teljes pályáját, de a Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban végezte középfokú tanulmányait. Elismerő oklevelet vehetett át Égető Gábor erdőmérnök tanár, a szegedi szakközépiskola pedagógusa, az ifjabb nemzedék eredményes neveléséért.

A vándorgyűlés július 4-én magyarországi, börzsönyi és cserháti programokkal folytatódott, amelyen szlovák erdészek is szép számmal vettek részt, bizonyítva, hogy a napi politika okozta gondok ellenére a szakemberek között kiváló az együttműködés.

Olvasóink írták

 • 4. seleron 2009. július 08. 16:24
  „Erdész Ollé Erdész Ollé”
 • 3. cumania 2009. július 07. 21:34
  „én is oda jártam.Szerintem Egető Gábor egy idióta,Szente Laci idegbeteg állat.Akiket tiszteltem és szerettem:Medvecz Gábor és Zsibók András.A többiekről semmi jót nem mondhatok.”
 • 2. Gazficko 2009. július 07. 21:00
  „Na ekkor vagyok büszke arra,hogy négy évet az Erdészetiben húztam le. Az derék,hogy az erdészeti oktatás 200 éves, a szegedi erdészeti oktatás pedig már 1955 óta létezik a városban.

  Égető Gábor tanár urat személyesen is ismerem,mivel az osztályfőnököm volt.

  De arra még mindig kiváncsi vagyok,hogy az erdész kolesz bezárása után az erdészetis kollégistákat hol helyezik el??????????????????????”
 • 1. .suhym. 2009. július 07. 10:53
  „Keresztapám még a régi akadémiára járt ott. Anno sok szépet mesélt azokról az alma materi évekről, magáról Selmecbányáról és környékéről is:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged - turistabuszból

Szeged - A legkevesebbet néha arról a városról tudja az ember, amelyben él. Ez derült ki számunka is, amikor idegenvezetővel indultunk el körülnézni Szegeden. Tovább olvasom