Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Szegediek és makóiak a Tisza forrásánál

Szeged - Három magyar szervezet, köztük a szegedi Geo-Environ Egyesület tagjai állítják helyre a Fekete-Tisza forrását, amely a Máramarosi Havasokban ered. Hazánk második legnagyobb folyójának bölcsője igen rossz állapotban van. A helyreállításra közel egymillió forintot nyert az egyesület.
A szegedi Geo-Environ Környezetvédő Egyesület tagjai néhány esztendeje azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy újjáépítik a Fekete-Tisza forrását. A Máramarosi Havasokban eredő folyónk bölcsőjének környezete folyamatosan pusztul. A korábbi kő-, illetve a későbbi betonépítmény állapota siralmas. Nem csupán a forrás szorul felújításra, hanem a hozzá vezető út is.

A Geo-Environ, amelynek szegedi mellett makói tagjai is vannak, még 2006-ban egy új, magyar és ukrán nyelvű táblát helyezett el a forrásnál lévő emlékműre. A Csongrád megyeiek célkitűzéséhez két másik szervezet, a Kárpátok–Tisza Fejlesztési Egyesület és az Országos Erdészeti Egyesület is csatlakozott.

A szegediek sikeresen pályáztak a felújítás finanszírozására, közel egymillió forintot nyertek. Ez az összeg azonban nem fedezi a munkálatok költségét, így adományokat várnak a szervezők. Az erdészeti egyesület tagjai százezres nagyságrendben tudják támogatni a beruházást.
Az újjáépítők küldöttsége már több alkalommal is járt a helyszínen. Mindig azt tapasztalták, hogy a forrás építménye folyamatosan omlik, a kövek kilazulnak, a betonelemek is töredeznek. Emiatt a rendbetételt már nem lehet sokáig halasztani.

A Máramarosi Havasokban eredő folyónk bölcsőjének környezete folyamatosan pusztul. Fotó: DM/DV
A Máramarosi Havasokban eredő folyónk bölcsőjének környezete folyamatosan pusztul.
Fotó: DM/DV

Egy kisbusszal vasárnap újból a forráshoz utaznak az egyesületek képviselői. Tervük szerint szerda estig maradnak ott. Ezalatt nemcsak felmérik az állapotokat, hanem tárgyalásokat is folytatnak az ukrán féllel. Ugyanis az ukránok attól tartanak, hogy illetőségüket esetleg megsérthetik a magyarok. Emiatt ragaszkodnak ahhoz, hogy ukrán egyetemisták is részt vegyenek a munkában. A magyarok ettől nem zárkóznak el.

A három szervezet képviselői arról már meg is állapodtak, hogy az építőanyagok szállítására egy terepjáró kisteherautót is be kell szerezniük. Ennek mozgásához azonban rendbe kell tenni a forráshoz vezető utat, a rajta lévő nyolc fahíddal együtt.

1265 méter magasan ered

A Fekete-Tisza forrása a kárpátaljai Fagyalos-hegységben ered 1265 méteres tengerszint fölötti magasságban. A forrást még 1889-ben egy vascsővel kissé arrébb terelték, s egy kőfalat építettek, középen pedig kialakítottak egy csurgót. A trianoni békeszerződés után egy kőoszlopot emeltek rá, s a magyar nyelvű táblát cseh és ruszin nyelvűre cserélték. Miután a terület újból magyar fennhatóság alá került, 1939-ben az emlékkő tetejére egy turulmadár került, amelyet később a szovjet hatóságok leszedettek. Most két rozsdás vasoszlopon nyugvó, töredezett betonlap tartja az emlékművet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharos szél Szegeden

Szeged - Kedden fakidőléshez és avartűzhöz, összesen 14-szer riasztották a Csongrád megyei tűzoltókat. Tovább olvasom