Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Szegediek is tüntetnek

Pénteken délután 4 órakor tüntetnek a tanárok Budapesten, a képviselői irodaház előtt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) szervezésében. A nagyobb tábort tömörítő Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) viszont nem vesz részt a megmozduláson, noha ugyanúgy ellenzi a kötelező óraszám megemelését.
Nem jutottak megegyezésre a tanárok abban, hogyan tiltakozzanak az őket érintő megszorító intézkedések, többek között a kötelező óraszám megemelése ellen. A PDSZ péntek délutánra utcára hívja a tanárokat, míg a PSZ a tárgyalások híve.

Noha húszról huszonkettőre csak a jövő tanévtől nő a tanárok heti óraszáma, a módosított közoktatási törvény már szeptembertől ajánlotta két pluszóra ledolgozását – túlóradíj nélkül. A Krúdy Gyula Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakközépiskola ezt úgy oldotta meg – mondta el kérdéseinkre válaszolva Baráth Lajosné igazgató –, hogy a szakkörök vezetését, a tanulmányi versenyekre, érettségire való felkészítést számítógépes program segítségével adminisztrálják. A kimutatások alapján ellenőrizhető, kinek mennyi a tanórán kívüli elfoglaltsága, abból levonják a heti két ingyenórát, a megmaradó óraszám pedig túlórának számít.

Pártosság

Pap Jánosné határozottan tagadta, hogy a szakszervezetnek politikai kötődése lenne. Azt mondta, nem kötelezték el magukat egyik párt mellett sem. A PDSZ országos elnökének, Kerpen Gábornak is feltettük ugyanezt a kérdést, emlékeztetve, hogy a jobboldal vonul rendszeresen az utcára. Az elnök – aki elismerte, Csongrád megyében „nincs jelentős taglétszámuk" – tagadta, hogy kötődnének a jobboldalhoz, egyenlő távolságot szeretnének tartani valamennyi parlamenti párttól.

Jövőre azonban, amennyiben kötelező lesz heti 22 órát tanítani, és megmaradna a két ingyenóra is, kiderülhet, hogy kevesebb tanárra van szükség. Nos, valójában ez az, amitől komolyan tartanak az érdekképviseletek. „Mi se örülünk, hogy bevezették a két ingyenórát – mondta Pap Jánosné, a PSZ városi titkára –, egyelőre mégsem megyünk utcára." Az érdekképviselet az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel az „egyenlő munkáért egyenlő bért" elvet sérti a rendelkezés. Pap Jánosné szerint számukra az a fontos, hogy vonják vissza a törvényt, amivel jobban segítik a kollégákat, mint tüntetés szervezésével. Csak legvégső esetben mennének utcára.

A demonstrációt szervező, kisebb taglétszámú PDSZ-nek nincs szegedi vagy megyei szervezete, alapszervezetek helyett csoportok alkotják a legkisebb egységet. Sikerült beszélnünk az egyik csoportképviselővel: a Móra Ferenc Szakközépiskolában tanító Izsó Katalin elmondta, ha tud, elmegy a pénteki tüntetésre. Azért nem biztos benne, mert két kisgyereket nevel, és kevés az ideje. Szerinte szükség van megszorításokra, az ingyenórák bevezetését azonban átgondolatlan intézkedésnek tartja, ráadásul rengeteg miatta az adminisztráció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS-t küld a komposztáló üzem

Elkészült, és már próbaüzemben dolgozik a sándorfalvi úti hulladéklerakó gigantikus méretű… Tovább olvasom