Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Szegediek lettek a legjobb mentősök

Szeged - Erős mezőnyben országos szakmai versenyt nyert a szegedi mentőállomás négyfős csapata. Jet-ski sérülttől a leforrázott kisgyermeken át a tömegbalesetig számos, életben is előforduló helyzetben kellett helytállniuk.
Az ország legjobb, legfelkészültebb mentősei Szegeden dolgoznak – derült ki Magyarország egyetlen, Csopakon rendezett, kétnapos szakmai versenyén a közelmúltban. A szegedi mentőállomás négytagú csapata – Lóczi Gerda mentőszakorvos, Rácz Tibor és Szakács Károly szakápoló, valamint Lőrincz János gépkocsivezető – erős mezőnyben mérte össze tudását és gyorsaságát az ország legjobb mentőseivel. Többek közt legyőzték a paksi atomerőmű mentési feladatait végző szakembereket is.

Bár az életben csupán háromfős a rohamkocsik személyzete, a versenyen annyira összetett, gyakorlati feladatotokat kellett elvégezniük, amihez szükség volt egy pluszápoló bevonására is. Lóczi doktornő elmondta: a mentősök csak indulás előtt pár perccel kapták kézhez „feladatukat", amelyben a valósághoz hasonló baleseti helyzeteteket szimuláltak számukra. Véresre maszkírozott, áltöréseket szenvedett mentőtiszt hallgatókat kellett ellátniuk.

Többek közt a Balatonból kellett kimenteni egy jet-ski által elgázolt fürdőzőt, vagy egy hároméves, leforrázott kisgyereket, akinek az édesanyja pánikba esett, a testvére pedig zavart volt. Ilyenkor az ellátás mellett még a sérültek környezetét is meg kell nyugtatni, ki kell faggatni a baleset körülményeiről. Egy másik versenyfeladatban egy fodrászüzletben súlyos allergiás rohamot kapott egy vendég, akinek ellátása közben a fodrásznő is áramütést szenvedett.
Az egyik legnehezebb a doktornő szerint egy tömeges baleset ellátása volt: tíz különböző, eltérő súlyosságú sérültet osztályozniuk kellett fontossági sorrend szerint – ami szakmailag és emberileg is nagy kihívás.

A szegedi csapat augusztusban néhány kollégájukkal – Zentay Attila főorvossal, dr. Varga Edinával, Szántó Gáborral és Éll Ádámmal – „edzett" pár napot a versenyre, de Lóczi doktornő tíz-, a csapat többi tagjának tizenöt éves rutinja is segítségükre volt a győzelemben. A doktornő úgy véli: bár az elismerés a szegedi csapatnak szól, abból a legtöbbet a páciensek profitálják – akiket éles helyzetben kell ellátniuk az ország legjobb mentőseinek.

Olvasóink írták

 • 2. Bajusz Attila 2008. március 14. 17:59
  „Ezúton szeretnék gratulálni a szegedi csapatnak.

  Rácz Tibor mentőszakápoló urral kb. 10 évvel ezelőtt találkoztam a Szegedi Mentőállomáson egy látogatás alkalmával, amikor készségesen végigkalauzolt.

  Minden szegedi mentősnek nagyon jó munkát és egészséget, valamint sok sikert.”
 • 1. csilla 2007. december 29. 22:15
  „Gratulálok a szegedi mentösökneki!
  Én is mentös szeretnék lenni mentő tiszt!
  Én sokat köszönhetek a szegedi mentösöknek mert sokszor mentették meg az életmet és sokszor segítettek nekem!
  Én is életket szeretnék menteni ennél nincs jobb a világon én szerintem amikor másokon lehet segíteni!
  Jó munkát kívánok!
  Boldog új évet is kívánok
  csilla”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ila baba ezer játszótársa

Szeged-Kiskundorozsma - Fölülről veri az ezret! – vágta rá a választ Turák Józsefné Ila,… Tovább olvasom