Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Szegediek találták ki a kenyérport

A világszabadalomnak számító diabetikus „kenyérporból" az első kilót tegnap egy szegedi üzletben rakták a pultokra. A Diabet-Max elnevezésű készítmény ugyanis szegedi kutatók találmánya. Ebből az egykilós speciális lisztből otthon, kenyérsütő gépben bárki készíthet magának két, 85 dekás kenyeret.
Egy zacskónyi lisztből két 85 dekás kenyeret készíthetünk otthon. Fotó: Karnok Csaba
Annak a pillanatnak lehettünk tegnap a szemtanúi, amikor egy szegedi találmányt elsőként tettek ki egy szintén szegedi üzlet polcaira. A mintadarabokat a tulajdonos autójának csomagtartójából emelték ki, a gyári készlet ugyanis majd csak a mai napon érkezik.

A helyszín a Gutenberg utcai Bajor Pékség volt. Tulajdonosa, Varga László, a Diabet Trade Kft. ügyvezető igazgatója indította el világkörüli útjára azt a Diabet-Max elnevezésű sütőipari termékcsaládot, amely március végén elnyerte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium agrár innovációs díját is. A „kenyérport" a szegedi Gabonatermesztési Kutató (GK) Kht. szakemberei fejlesztették ki Ács Péterné Bozóki Erika vezetésével, a szintén szegedi Diabet Trade Kft. gyártja és terjeszti előbb az országban, saját hálózatában, majd Európában.

A regionális együttműködés is szerepet kapott a termék történetében, hiszen a Diabet-Max lisztek egy szlovákiai gyárban készülnek. Varga László elmondta, öt évvel ezelőtt korpamentes, diabetikus fehértermékek, zsemle, kifli, kenyér, keksz, linzerliszt és száraztészta féleségek számára koncentrátum készítésébe kezdtek. A gabonakutatóban gyártott alapkeverékhez a pékek lisztet adtak hozzá, s ezt követően sütötték ki a kenyeret. A szakemberek a kutatás következő fázisában kezdtek el az úgynevezett teljes őrlésű zab-, árpa-, búza- és rozs-, immáron „kész" lisztekkel foglalkozni.

A nagy találmányt, a házi gyártású „veknikhez" felhasználható diabetikus kenyérport ilyen előzmények birtokában fejlesztették ki Szegeden. Mától elegendő megvenni az instant kenyeret, vagyis az egykilós speciális lisztet, hogy abból két 85 dekás kenyeret készíthessünk el házilag. Varga László elmondta: a diabetikus kenyér cukorbetegek számára nélkülözhetetlen táplálék, de az egészséges emberek is nagyon kedvelik, mivel nem hizlal. Olyan, a felszívódást gátló természetes lisztet tartalmaz ugyanis, amely nemcsak a saját, hanem a más táplálékban található szénhidrátokat és zsírokat csak részlegesen engedi bejutni a szervezetbe.
A termék magyar és európai szabadalmi védettséget élvez, ugyanakkor világszabadalomnak is számít, noha a találmány tulajdonosai anyagiak híján még nem jutottak el a folyamat végére. A liszt ugyan nem olcsó, 600 forintba kerül egy kiló, a száraztésztafélék azonban szinte a jelenlegi normál termékek bolti árán kaphatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már működnek a szökőkutak Szegeden

Kilenc szegedi szökőkútból hetet elindítottak május elsején. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. 17… Tovább olvasom