Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Szegediek tartják életben a magyar teniszt

Idén októberben 111 éve, hogy Halácsy Antal szegedi vívómester először mutatta be az általa megalkotott szabályok alapján a turulnak elnevezett játékot, amely a nemzeti alaptantervben ajánlott választható sportágként szerepel. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán a testnevelés és rekreáció nappali szakos hallgatók 1998 óta választhatnak ilyen képzést.
A XX. század elején hódító útjára indult játék, a turul a vívótermekből csakhamar a szegedi strandokra költözött, ahol manapság is szívesen játsszák. Bár a feltalálójának komoly ambíciói voltak, soha nem vált tömegsporttá az ötvenes években röpteniszre keresztelt turuljáték.

Az egyszerű, minimális eszközigényű játék mindenféle hivatalos támogatás és központi elismertség nélkül is nemzedékeken keresztül fennmaradt, ami az időközben változott szabályok mellett is a sportág életképességét bizonyítja. Teremben, parketten, aszfalton vagy strandjátékként homokban egyaránt jól játszható.

Szegediek tartják életben a magyar teniszt - GALÉRIA

Lerövidült a WC-pumpa szerű hosszú nyél

A turulütőknek a kezdetekkor WC-pumpa szerű hosszú nyelű volt, napjainkra a nyél lényegesen lerövidült. A játék a virágkorát az 1960-as években élte, mely a munkásság körében volt a legnépszerűbb. A nyár kedvelt sportjátékává fejlődött és Szeged város számos versenyt szervezett. Akkoriban legalább tizenöt pálya volt a döngölt ártéri homokban, mely kiváló talaj ehhez a sporthoz.

 
A szegediek tartják életben a magyar teniszt: a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán a testnevelés és rekreáció nappali szakos hallgatók a 7-8. évfolyamokon a szegedi turuljáték, mint alternatív környezetben űzhető sportjátékot vehetik fel, más sportágakkal együtt összesen 44 órában. - Évente legalább 120 gyerek próbálja ki a testnevelés órákon a turult és mindig akad köztük néhány, aki a strandokon vagy éppen a Szikin játszotta már korábban ezt a játékot a szüleivel - árulta el Császárné Joó Gyöngyi, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola testnevelő tanára, aki nemcsak játssza, de oktatja is a turult.

Ő volt az, aki a játék 100 éves évfordulója kapcsán a legújabb szabálykönyvet írta. Előtte még 1958-ban, Thékes László adta ki újra Halácsy Antal után a sportjáték akkorra kialakult szabályait. Joó Gyöngyiék évente 3-4 versenyt is szerveznek, ezek közül a korábban 22-szeres bajnok Harsányi Gézáról elnevezett emlékverseny a legrangosabb. A testnevelő szerint még jobban közelebb lehetne hozni a diákokhoz ezt a sportot, ha minden szegedi kollégium ingyen turul ütőket kapna.

Hogyan kell turulozni?

De nemcsak a diákok és tanáraik játsszák szívesen az ízig-vérig szegedi sportot, de nagy rajongója a turulnak a Fidesz-KDNP-L.É.T. önkormányzati képviselőjelöltjei, Kohári Nándor is. - Tíz éve ismertem meg a turult, azóta ütőket vásárolva, családi és baráti körben is néha játszom. Szegedre látogató delegációknak is több alkalommal adtam ütőket a kezükbe és a turul történetét bemutató könyvet is szívesen forgatták - árulta el. Az önkormányzati képviselőjelölt nagy álma, hogy a partfürdő egykori turulpályáinak újra felállításával a játék a SZIN egyik érdekes programjává válhatna, amatőr verseny és bemutatók szervezésével. - Érdemes lenne, mint bizonyítottan magyar és szegedi eredetű játékot szélesebb körben is szerepeltetni. Az mindenesetre biztató, hogy a nemzeti alaptantervben ajánlott választható sportágként szerepel - fogalmazott Kohári Nándor.

Így játsszák a turult

A játéktér 5 x 10 m-es sík terület, melyen egy 2 m magasságú háló felett egy keményfából - tölgy, bükk, kőris, cseresznye stb.- esztergált körecset formájú ütővel és teniszlabdával játszanak 6 pontig. Női egyéniben, párosban és vegyes párosban 2 nyert játszmáig, férfi egyéniben 3 nyert szettig. Egy-egy játszmát két pont különbséggel lehet csak megnyerni. Az adogatás valamelyik sarok pontról történik mindkét lábbal a talajon állva, az alapvonalon kívülről. Történhet átlósan vagy egyenesen, a labda megüthető alulról vagy felülről egyaránt. A labda az ütő felületet csak egyszer érintheti (duplázás nincs), a párok egymás között nem passzolhatnak és nincs ütésváltási kötelezettség sem. A játék sajátos szabálya, hogy mindig annak kell adogatni, aki az előző labdamenetet elvesztette. Ez egyedi taktikát von maga után, hiszen az adogatás nem előny – mint a teniszben – hanem hátrány. Ebből következik, hogy aki a játszmát elveszti, az kezdi a következő játékban az adogatást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 milliós kárt okoztak a baksi fémtolvajok

A férfiak fényes nappal bontották el a több tízmillió forintot érő alumínium csirkeetetőket, kábeleket, hősugárzókat, ha egymilliót kaptak értük. Tovább olvasom