Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Szegedig nem duzzaszt vissza a Duna

Csongrád megye - A Dunán levonuló árhullám taréja két hét múlva éri el a Tisza-torkolatot, és várhatóan vissza is duzzasztja a kisebbik folyót. Ám külön emiatt Szegednél nem vár áradást a vízügyi igazgatóság.
– A Dunán most levonuló árhullám tetőzése várhatóan két hét múlva ér a Tisza torkolatához. A befogadó magas vízszintje visszaduzzaszt majd a Tiszára, de kizárólag emiatt nem valószínű, hogy Szegednél áradni kezdene a folyó – reagált a dunai árvízzel kapcsolatos kérdésünkre kedden Kozák Péter, az Ativizig igazgatója. – Az áradó Duna hatása apadó Tisza esetén a vízszintcsökkenés lassításában, tiszai árhullám érkezése esetén a vízszintemelkedés mérsékelt felerősítésében nyilvánulhat meg.

A Tisza is áradt az utóbbi napokban, de ez az árhullám most nem számottevő. A folyó Szegedtől délre, több mint 150 kilométerre, Szerbiában, Titel közelében torkollik a Dunába, itt a lexikon szerint vízhozama már megközelíti a Dunáét: ha nem ömlene bele a Dráva is, a Duna lehetne a Tisza mellékfolyója – érzékelteti az arányokat a Wikipédia. Ha ez így is van általában, most biztosan nem ez a jellemző, mert a Duna németországi szakaszán az elmúlt ötszáz év legnagyobb árhulláma vonul le. Passaunál, ahol a Duna, az Inn és az Ilz találkozik, kedd reggelre már fél métert apadt a Duna, ugyanabban az időben Pozsonynál még emelkedett a vízszint, a tetőzést itt a szerdáról csütörtökre virradó éjjelen várják. Itthon, Komárom-Esztergom megyében több településen erősítették, magasították a gátrendszert, a fővárosban a Margit-szigeten és a Római-parton védekeznek. Eddig 52 ezer homokzsákot raktak le országszerte a kritikusnak gondolt pontokon.

Olvasóink írták

  • 1. apuka 2013. június 05. 21:14
    „Ezért nem kell mindig a Wikipédiának hinni. A Tisza torkolatánál a Duna a Dráva nélkül is több, mint kétszer nagyobb vízhozamú a Tiszánál. A Tisza egy kis mellékfolyócskának tűnik a torkolatánál lévő Duna szakaszhoz képest. Aki a Wikipédáiban ezt a szócikket írta, jó nagyott tévedett. A Dunának nem csak a Dráva nélküli maximlis vízhozama jelentősen nagyobb, mint a Tiszáé. Az átlag esetében még sokkal nagyobb különbség. De mindezek semmit nem vonnak le a Tisza érdemeiből. Bocs.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazos körforgalom, 707 milliós tartozás

Egy év alatt sem került közelebb az M43-ast építő 18 hazai vállalkozás ahhoz, hogy 707 milliós követelését megkapja. Tovább olvasom