Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Szegedit koronáztak dinnyekirállyá

Három kilogramm dinnyét evett meg fél óra alatt az ópusztaszeri dinnyenapon Fülöp András. A szegedi férfi teljesítményével elnyerte a dinnyekirály címet.
Fotó: Karnok Csaba
Dinnyenapot rendeztek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A skanzen bejáratánál hűsítőket kínált Deli Zoltán csárdagazda, a Szeri csárda vezetője. A kánikulakoktélnak nevezett italok természetesen dinnyéből készültek. – Nem kell hozzá más csak sárgabelű görögdinnye, citromlé, méz, és már kész is – avatott be az ital készítésének titkába a csárdagazda.

A bejárattól nem messze tízen – öt nő és öt férfi – készülődtek a dinnyeevő versenyre. A megmérettetésen fél óra alatt kellett megenni a lehető legtöbb görögdinnyét. A Kecelről érkezett Horváth Gábortól a próbatétel előtt azt kérdeztük, van-e valamilyen speciális technikája. – Nagyon szomjas vagyok, ennyi az egész – válaszolta. A dinnyék pedig szépen felszeletelve várták a végüket. Míg a szomjas versenyzők fogyasztottak, a szegedi néprajz szakos egyetemistákból álló Kender zenekar muzsikált.

Arrébb egy nagy üstben már javában rotyogott a dinnyelekvár. Az ópusztaszeri Szabó Lajosné és segítsége, Manci néni beavattak az édesség elkészítésének rejtelmeibe. – A jól érett dinnyét megmossuk, hogy tiszta legyen. Félbe vágom, kanállal kiszedem a magokat, csíkokra szeletelem, majd felkockázom – mesélte Szabóné, miközben a nagy fakanállal serényen kavargatta az üstben rotyogó gyümölcsöt.

A legifjabbaknak is jólesett a gyümölcs. Fotó: Karnok Csaba
A dinnyét vaníliarúddal, citrommal ízesítik, majd egy kilogramm gyümölcshöz hatvan dekagramm cukrot adnak, s addig főzik, míg el nem párolog a leve. – Egyet-kettőt rotyogtatunk rajta, de nem szabad sokáig főzni, mert hiába van benne citrom, odakap, megbarnul a cukortól és nem lesz szép – folytatta az asszony, miközben Manci néni belezúdította a cukrot az üstbe. És, hogy miért éppen dinnyéből főznek lekvárt? Szabó Lajosné ezt is elárulta: idén sajnos nincs kajszibarack, ezért választották a dinnyét.

A dinnyekirály a szegedi Fülöp András lett, aki 2,9 kilogramm gyümölcsöt kebelezett be fél óra alatt. Ha valaki jövőre szeretné letaszítani trónjáról a királyt, az jobban teszi ha megfogadja a tanácsát: „Alaposan meg kell rágni a dinnyét, hogy minél kevesebb helyet foglaljon."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűsöljön lapunkkal ma a Partfürdőn!

Soha jobb időpontra nem szervezhettük volna a Délmagyarország fürdőpartyját, mint mára, amikor az… Tovább olvasom