Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Szegednek híre lett - a sun city hip-hop virágzása (videókkal!)

Szeged - "Szegedi a szívem" - hangzik el a szegedi rapperek közös dalában. A nyíltszívű, nagyszájú lokálpatrióták a nagyközönség számára eldugottan, mégis többszáz fős bulikon lépnek fel, második virágzását éli a műfaj a városban.
Ahogy a punkokról a részeg huliganizmus, a hip-hop kultúráról a nehezen levakarható falfirkák jutnak a laikus eszébe. Pedig a szegedi kreativitás híre országos: az MC-ket fővárosi és egyéb fellépésekre hívják, tehetséges graffitisek alkotnak rongálás nélkül, gördeszkások érnek el rangos díjakat. Van rá igény: a hip-hop bulikon akár többszázan is összegyűlnek, több rendezvényszervező csapat és szórakozóhely is lehetőséget biztosít a városbéli nyelvzsonglőröknek, dj-knek. A Wemsical csapat által összehozott "Szegeden Szabadon" össze-összegyűjti a helyi megmondókat, így egységesen is megmutathatják tudásukat.


Szegeden Szabadon 1.

Második virágkorát éli az underground hip-hop Szegeden - elemzi a helyzetet Mikrofontos, azaz Kalmár Tamás, aki már több albumon is túl van. A 27 éves MC szerint ma már az előadók egyre minőségibb produkciót próbálnak nyújtani, ráadásul a régebben randalírozó közönség is konszolidálódott, így az erre a kultúrára nyitott klubtulajdonosok pozitívabban állnak a dologhoz. Elmondása szerint kb. 20 előadó tevékenykedik mostanában Szegeden, de zeneszerző producerek is segítik egyes szövegelők kiteljesedését. Mikrofontos számai sokszor politikusak, de soha nem áll egyik oldalra sem. Lényegesnek tartja, hogy a nyugatmajmolás helyett a magyar rapperek a rengeteg lehetőséget adó magyar nyelvvel bűvészkedjenek.

Mikrofontos & Rovo - Vágod?

Szegednek híre lett - ismeri el Kiss György, alias Gyurma, aki Szarvason és Baján kívül Szegeden rendez Fordított Fülek néven olyan bulikat, amelyeken helyi és országosan ismert tehetségek lépnek fel. Fontos, hogy hiteles legyen az előadó, a közönség nem veszi be az álkeménykedést - mondja -, de a többiek közül kitűnőknek is hosszú évek és nagy önfeláldozás szükséges ahhoz, hogy ismertek legyenek. Bár jelenleg Szarvason él, visszahúzza egykori városába az itteni hip-hop élet.

Szegeden Szabadon 2.

Helyek

Bár az ideális helyzet az lenne, hogy minden zenei műfajnak külön szórakozóhelye legyen, ez egy vidéki magyar városban, ahol nincs akkora közönség, lehetetlen. Azért a hip-hop bulikat is befogadja pár hely Szegeden: a Garaboncziás Borozó, a Fészek 2, azaz a régi Tisza Gyöngye, illetve a korábbi Old Timer, most All Music Club szokott ilyen rendezvények helyszíne lenni. A Fészek 2-ben Simple Sun City buli lesz ma, azaz szept. 19-én, Fordított Fülek szeptember 26-án lesz az All Music Clubban.

 
Beszippantja Szeged az embereket, van itt valami kreatív hangulat a levegőben - magyarázza a pezsgést a producerként, dj-ként tevékenykedő Suhov, aki 4 éve él a városban, és úgy gondolja, marad is. Több szegedi MC-nek is ő készítette a zenét, de ezirányú tevékenysége nem áll meg a városhatárnál. Jelenleg is nyolc albumon dolgozik, például az NKS, Funktasztikus és Mentha Eckü anyagain. Úgy gondolja, bár a magyar szcéna kb. 10 évvel le van maradva, azért mégiscsak egyedi, nem az amerikaiakat próbálja utánozni. Sajnálja, hogy Magyarországon csak a megtűrt kategóriába tartozik a hazai hip-hop, míg például Romániában jobban nyomják a rádiók a helyieket.

Mióta Quicky meghalt (ld. keretes), nincs akkora összetartás a szegedi rapperek között - villantja fel a problémákat is a még csak 17 éves, de már két beatbox versenyt nyert Coolee, aki Wiktor barátjával WC néven lép fel olyan, e körben híres rapperekkel is, mint a Hősök vagy éppen Závada Pál író fiának Akkezdet Phiai formációja. A két srác nem kereseti forrásként tekint a hip-hopra, élvezik, hogy kiadhatják magukból a mindennapok történéseit.

Suhov, Wiktor és Coolee az All Music Pubban. Fotó: Miskolczi Róbert
Suhov, Wiktor és Coolee az All Music Clubban válaszolt a kérdésekre. Fotó: Miskolczi Róbert

Albumot még nem jelentettek meg, túl sok pénz kell hozzá, az otthoni felvételek gyenge minőségük okán nem versenyképesek. Azért is muszáj lenne stúdiózni, mert a fellépéseken a szöveg nem mindig érthető, így csak egy-egy hangzatos refrén marad meg a hallgatóságban. Ők kezdték szervezni a Simple Sun City programsorozatot, hogy a helyi MC-k, dj-k, producerek megmutathassák magukat. Mint mesélik, örülnek, hogy nemcsak a nagyon fiatal korosztály, de idősebbek is érdeklődnek.

Mint az elmondottakból kitűnik nincs hiány szegedi hip-hop bulikból, sőt előfordul, hogy párhuzamosan is zajlanak, bár a szervezők igyekeznek ezt elkerülni. A tehetségnek pedig híre megy. Szeged sok-sok nézőpontból, újra sokaknak.

ASK: Párizs

Kit ajánlanak, kik hatottak rájuk?

Annak, aki jobban bele akar merülni ebbe a zenei világba, a megkérdezettek ajánlottak szegedi előadókat: Rovo, FMaN, Smile of Hell, ASK, Töredék, Do2, Hazai Márka, de mint elmondták, mindenki külön egyéniség, mindenkinek érdemes belehallgatni a zenéjébe. Mikrofontosra főleg régebbi szegedi előadók hatottak, a WC a Hősöket nevezte meg alapként és Quicky-t segítőként, de abban az összes hozzászóló egyetértett, hogy az Animal Cannibals tehetségkutatói, szervezései nélkül nem tartana itt a magyar hip-hop színtér.

Egy tragikus baleset, ami megrázta a szegedi hip-hop életet

2006. december 23-án egy vásárhelyi buliról tartott haza a szegedi hip-hop szcéna 3 tevékeny alakja, a dj, producer Quicky (Somogyi Csaba), a beatboxos Gép (Vass Attila) és az e cikkben is megszólaló Gyurma, amikor sofőrjük, az este egyik házigazdája elvesztette uralmát a kormány felett, és autójuk az algyői hídon egy furgonnal ütközött. A balesetet csak Gyurma élte túl. Quicky (vagy más néven Kwikka) halála óriási űrt okozott, hiszen tehetségével, lelkesedésével és önzetlenségével nemcsak népszerűsíteni tudta a műfajt, de össze is fogta az előadókat. Az ütközésben elhunytak közül Quicky volt a legidősebb. Ő is még csak harmincegy lett volna idén.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Jerkov 2009. december 04. 18:31
  „Itt üt elő az ész, hogy a délmagyar oldalán beszólunk. Nagyon kemények vagytok elismerésen.

  + R.I.P. DJ Kwikka 2006.12.23. +”
 • 45. NightLife 2009. október 21. 19:15
  „Ezt a sok igénytelen hozzászolást...Nem hiszem el hogyha nem a Homoszexuális festett fius bandákrol van szó , vagy a hermafrodita illetve "örömlány" szerepet játszó énekes nőkről , akkor már nem is hír a hír...És nem ér semmit és szét kell fikázni...A Hip-Hop kultura az ami talán a legtöbb érzelmet és öszinteséget tartalmaz.A legtöbb kretivitást igényel a dalszöveg irás , és a legtöbb önállóságot az hogy a "senkiböl" valaki legyél a rimeidnek köszönhetően.Gondolkodjatok már el azon hogy a ti összerakott nyál bandáitok akiknek a szövegét se értitek többnyire mivel lennének jobbak?! Megmondom: Van egy producer aki kitalálja őket és összerak pl.:egy énekest , gitárosokat dobost.Majd egy styleist a saját beteges divatérzékével rájuk pakolja a sz@rabbnál , sz@rabb göncöket. Végül egy dalszövegíró és egy zeneszerző HELYETTÜK megcsinálja a zenét.Eddig a banda még semit nem tett azért hogy elkészüljön a track...De nem baj mert ök a zurák ...persze-.-" egyszer probáljon meg az aki szerint ez semmit nem ér frizelni folyékonyan , artikuláltan , érthetöen , értelmes összefüggö szöveget.Nha megnézném hogy nekik hogy sikerül.Csak azért hogy rájöjjön talán mégsem olyan könnyü , ha sikerül akkor pedig arra jönne rá hogy milyen felemelő érzés véghez vinni...A Ruházatrol meg annyit hogy inkább logjon a gatya meg legyen kopasz valaki mint hogy bevágjon a seggedbe és hirtelen ne tudjam eldönteni hogy fiu vagy vagy lány ha szembe jössz az utcán.Még így utószónak annyi hogy ez is egy gusztustalan dolog hogy aki ideír az többnyire szegi vagy legalbb szegeden jár iskolába vagy itt bulizik.Azaz rengeteg idöt tölt szegeden vagy minden idejét mégis ilyen csicska hozzászolásokkal "tiszteli" meg a saját otthonában azokat akik nem verik egész nap otthon hanem tesznek valamit azért hogy a városunk hiresebb legyen , és szinesebb a programokkal amiket nekik köszönhetünk...
  Peace ´n´ respect az összes szegedi MC-nek : )
  Egyszer ha utolérem a szinteteket akkor talán feat-elünk is : )”
 • 44. Dina20 2009. szeptember 22. 20:04
  „szánalmasok... *nagyonnevet*”
 • 43. disznósajt 2009. szeptember 22. 12:43
  „Erkölcsi és morális válság van nem gazdasági, olvasva a sok gyökér hozzászólást!”
 • 42. CID 2009. szeptember 22. 09:13
  „Hihi ezt elírtam :) Don bizbasz pizzéria”
 • 41. Dina20 2009. szeptember 21. 21:33
  „milyen Dina bizbasz?”
 • 40. flexsnake 2009. szeptember 21. 17:43
  „33. :D persze hogy nem füveznek, azt is megtudom mondani hol nem :D”
 • 39. CID 2009. szeptember 21. 14:25
  „Diana : Ez igényes ??? Ne poénkodjál már :) Egyébként nem a cimbieid balhéztak a Dina bizbaszban ?”
 • 38. zeitgeist 2009. szeptember 21. 11:27
  „diana, nem füveznek? XD XD XD haggyál már
  ezen a "csatos" szövegeden jót röhögtem, mi kb 10 éve használtuk ezt a discosokra :D”
 • 37. Kiscsillag0122 2009. szeptember 20. 21:47
  „Én szeretem a műfajt. Igaz magyarokat nem hallgatok, mert nem hitelesek és a hangjuk sincs meg hozzá. Ettől függetlenül sok sikert kívánok Nekik:)”
 • 36. Dina20 2009. szeptember 20. 19:11
  „ha 15000 ft.-os dada, jordan, meg nike pulóverekre telik nekik, akkor hidd el arra is lenne pénzünk.”
 • 35. senkiházi 2009. szeptember 20. 18:58
  „a hip hopos arcok azért nem szednek drogot mert nincs rá pénzük.”
 • 34. woodu 2009. szeptember 20. 18:04
  „életveszélyesen tetszik...”
 • 33. Dina20 2009. szeptember 20. 17:26
  „32. hozzászólás flexsnake 2009.09.20. 16:32
  Drogfüggők?:D És akkor tiesto, rush, richie hawtin és az összes többi aki miminalt, techo-t vagy trance zenét csinál szted nem drogfüggők? olvass utána.. és igen, lehet h tablást isznak, de nem füveznek és legfőképp nem drogfüggők!”
 • 32. flexsnake 2009. szeptember 20. 16:32
  „29. <moderálva> Hát hajrá, toljad. A magyar zenei élettől idegen ez a műfaj, nem véletlen hogy amerikán kívül sehol nem tud megmaradni. vegetál. Nem adható el. Ez rétegzene és nincs benne pénz. Ezért nem foglalkoznak vele a producerek. Amíg egy jobb hardstyle partyn 30ezres tömeget mozgat a zene addig egy hip-hop bulira jó ha ezer embert össze tudsz trombitálni.
  Nézd meg mi az az okádék amit az kanális anibálok nyomnak, hulladék rágógumi mert pár éve még egy takarítónős dolog eladható volt. Nincs jövője ennek a műfajnak. Azt a két tehetséges embert akik erre ugrottak rá ki kellene telepíteni amerikába hogy legalább ne minket kínozzanak.
  A hip-hop flangerek szinte mindegyike aktív drogfüggő. Akkor? Ja hát nem telik nekik hernyora hát nyomják a füvet meg az olcsó bort :D”
 • 31. senkiházi 2009. szeptember 20. 15:24
  „Dina20! Azért szeretem az ilyen <moderálva> mint te mert beirásodbol kitűnik hogy pont annyi fogalmad van a világról ami a kommentedből kitűnik. Gondolj bele a hip hop akkor volt hip hop mikor anyukád véletlenül az MTVre kapcsolt és meglátta FAB 5 FREDDY-t a YO MTV RAPS ben. Azóta gyakorlatilag az egész világ ezt az életérzést majmolja, a te underground celebjeid is ami nem baj mert ez igy van rendjén de ha tényleg a zene felül közelítjük meg akkor kérlek halgass meg egy DJ CAM et vagy DJ KRUSH-t és akkor talán majd rájössz mennyire fontos a ZENE abban a hip hop ban aminek van köze a zenéhez. Ezek a srácok Tisztelet nekik lehet jol mondják a mikrofonba de pl a whemsical-nak olyan ócska alapja van hogy az valami borzasztó, persze azért tartom rossznak mert hallotam nála sokkal minőségibb cuccokat.”
 • 30. Pinaman 2009. szeptember 20. 14:55
  „A bal oldali srac igazan elmehetne borbelyhoz hogy legyaluljak a fanszorzetet a kobakjarol. Bar igy mokasabb :-)”
 • 29. Dina20 2009. szeptember 20. 14:29
  „Hát akkor hajrá. Menj le a singbe a sok csatos droid közé:D Így van ritkán látod a zenészek pofáját, de ritkán is hallasz igényes és valós zenét. Bocsika, de nem díjazom a lopott zenéket játszó "DJ"-ket... Maradok az eredetinél:D
  Ja és egy jó tanács: 15000 ft.-nál kevesebb pénzzel ne is menj le singbe!”
 • 28. CID 2009. szeptember 20. 14:10
  „Dina20 : lehet le kellene mennem a Singbe, ott legalább ritkán látom a zenészek, tenyérbemászó, s ocsmány pofáját. Te ezt ingyen hallgatod ? Királylány vagy, de szerintem azért fizethetnének egy kicsit :)”
 • 27. Dina20 2009. szeptember 20. 13:32
  „26. hozzászólás senkiházi 2009.09.20. 11:45
  Nem, hogy örülnétek neki, hogy van aki felviszi szeged forgalmát. Non-stop csak fikázzátok és bántjátok őket, miközben ők nem bántottak titeket. És igen, valós tapasztalatokról énekelnek. Nehogy azt hidd, hogy azért mert neked a segged kivolt nyalva, attól már neki is... Jobban ismerem őket, mint te. Különben meg elmondom, hogy a hip-hoposok zöme nem otthonról kap pénzt, és nem abból veszi a tablást meg a cigit, mint az összestöbbi kulák csicska. A kettő közt ég és föld a különbség. Ne keverjük a szezont a fazonnal.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harlem a szegedi belvárosban

Vonzza a graffitiseket az a kis belvárosi zug, ahol még gyalogost is alig látni, ezért szabadon lehet benne garázdálkodni. Tovább olvasom