Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Szegednek is jó lehetőség a pécsi partnerség

A Soroptimist Club Európa Kulturális Fővárosa 2010 – Pécs–Szeged címmel tanácskozást rendezett a Forrás Hotelben. Az egyik előadótól, Tarrósy Istvántól, a Pécs 2010 Menedzsmentközpont igazgatójától azt kérdeztük, kiemelt partnerként mit profitálhat Szeged.
Tarrósy István, a Pécs 2010 Menedzsmentközpont igazgatója. Fotó: DM/DV
– Szeged az ötven együttműködő település közül kiemelt, első számú partnere Pécsnek. Az Európa kulturális fővárosa 2010 programot az Észak- Olaszországtól Romániáig terjedő déli kulturális övezetben gondoljuk kibontani. Az EKF 2010-projekt óriási lehetőség nemcsak Pécsnek, hanem partnereinek is – mondja Tarrósy István, a Pécs 2010 Menedzsmentközpont igazgatója, aki szerint Szeged hangsúlyosabban megjelenhet Európa kulturális életében, új kulturális és turisztikai kapcsolatokat létesíthet, és ezek nem csupán egyetlen évre szólnak.

– Az EU 8-10 hónapos programsorozat megszervezését várja a címet viselő városoktól, mi is ebben gondolkodunk. 2010-ben a déli kulturális övezetből legalább kétmillió ember részvételét várjuk. A legfontosabb csoport: a régióban élők. Számukra kell az európai dimenziókkal megtűzdelt hagyományosak mellé újszerű programokat felvonultatnunk. Szeretnénk azonban erőteljesen növelni a városainkban minimum egy vendégéjszakát eltöltő turisták számát is. A kétmillió résztvevőnél jóval több is lehet. Az eddigi legsikeresebb kulturális fővárosban, a belga határhoz közeli francia Lille-ben – amelynek 198 partnervárosa volt – kilencmillió vendég fordult meg a 2004-es évben. Az a kétoldalú szerződés, amit Pécs és Szeged önkormányzata a brüsszeli döntést követően hamarosan megköt egymással, biztosítja majd, hogy a kiemelt szegedi programok esetében nagyon erős lesz a marketing, azaz hangsúlyosan szerepelnek majd a pr-kampányunkban – állítja a pécsi programiroda vezetője. Idén határozzák meg azt a struktúrát, amelyben a fő hangsúlyok kiderülnek. Szeged nemcsak a szabadtéri játékokkal, hanem más tematikával is főszerepet játszhat. A pécsiek is érdeklődve figyelik, hogyan tud partnerként, rivalizálás nélkül együttműködni a két város.

– Azt valószínűsítjük, hogy Németországból Essen kapja meg az EKF 2010 címet, de bármelyik város lesz is, a részben német identitású Pécs hatékony együttműködést szeretne kialakítani vele. Kulturális fejlesztésre és kommunikációra 2006 és 2011 között összesen 45 milliárd forinttal kalkulálunk, ez az összeg sok forrásból tevődik össze, az önkormányza-
tok költségvetéséből, az EU strukturális alapjából, a kormányzati és a szponzori szerepvállalásból. A közös programok esetén közös lesz a finanszírozás is. Ha sikeres a program, Pécs és Szeged, illetve az egész régió jóval ismertebbé válik Európában, ezért kedveltebb turisztikai úti cél lesz, és olyan kulturális erőt képvisel 2010 után is, amely lehetőséget ad arra, hogy a következő években is otthont adjunk további nagyszabású programoknak. Ezáltal fejlesztéseket valósíthatunk meg, fel tudjuk pörgetni a régió gazdaságát is.


Patrasz rossz példa

Idén a görögországi Patrasz Európa kulturális fővárosa. Számos művészeti programot rendeznek, novemberben pedig vallásos témájú konferenciákkal, hangversenyekkel és kiállításokkal emlékeznek a bizánci egyházat megalapító Szent András apostolra, aki itt szenvedett vértanúságot Kr. u. 60-ban. Tarrósy István szerint Patrasznak kevés ideje volt a programok megszervezésére, a szponzori pénzek összegyűjtésére és a civil szervezetek bevonására. Az EU kifogásolta, hogy nem sikerült bevonnia a helyi társadalmat, hiányos a turisták tájékoztatása. Ráadásul a programsorozat csupán a helyi produkciókat mutatja be, nincsenek olyan európai dimenziói, kapcsolódási pontjai, mint a Pécs vezetésével készülő 2010-es magyar projektnek.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizonytalanok nyomában

A pártok óriási harcot folytatnak a bizonytalan szavazók voksaiért, mert tudják, rajtuk múlik, ki… Tovább olvasom