Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Szegednek jól jönne egy Tankcsapda

Szeged - Szeged a második legvonzóbb imázsú város a megyei jogúak közül. Hódmezővásárhely az ötödik. A rangsor alapjául az országos sajtóban tavaly megjelent, az adott településről szóló hírek szolgáltak. Debrecen vezet.
Szeged tudományos és kulturális fellegvár, az egyetemről szóló hírek gyakran szerepelnek az országos sajtóban, menő a SZIN és a vadaspark is, de egy Tankcsapda nagyon hiányzik nekünk. Ez is lehet a következtetése az Image Factory által elvégzett, 2008-as évre vonatkozó vizsgálatnak, mely szerint Szeged a második legjobb imázsú megyei jogú város az országban. Az első a tavalyi második: Debrecen.

Az értékelés az országos médiában megjelent, az Observer Budapest Médiafigyelő adatbázisában fellelhető sajtóhírekre épül, az ötlet a vizsgálat mögött pedig az, hogy a befektető és a turista is könnyebben dönt egy olyan város mellett, amelyről sokat hall, és amellyel kapcsolatban pozitív üzenetek jutnak el hozzá. Mivel általában csak egyet választ, legjobb az elsőnek lenni.

Lukács László, a Tankcsapda frontembere tavaly a SZIN-en. Jól muzsikálnak. Fotó: Schmidt Andrea
Lukács László, a Tankcsapda frontembere tavaly a SZIN-en. Jól muzsikálnak.
Fotó: Schmidt Andrea

Szeged 2008-ban az országos hírekben a Szegedi Szabadtéri Játékok, az intenzív sportélet és – legalábbis a tanulmány ezt állítja – a droggal kapcsolatos bűnügyek városaként bukkant fel. A szabadtéris hírverés a tudatos városmarketingnek is köszönhető, a drogtéma nem. A bulvársajtó tavaly imádta a vadasparkot, az online média az egyetemmel és a klinikákkal foglalkozott sokat. A nyomtatott a kultúrára figyelt fel: a Picasso-, a Vasarely-kiállítás, José Cura fellépése és a Szegedi Ifjúsági Napok is érdemes volt az országos sajtó figyelmére.

Hol jó élni?

A Haszon magazin Hol jó élni Magyarországon? című, 12 szempontos tesztje (például üres álláshelyek, általános iskolák száma, légszennyezettségi index, lakás bérleti ára) szerint Szegeden annyira nem jó. Az időseknek Gyomaendrőd és/vagy Debrecen, a családosoknak Debrecen, a fiataloknak Budapest 13. kerülete a legjobb. Szeged különlegessége szerintük leginkább az, hogy sokat süt a nap.

A szegedi híreknek mind megjelenésszáma, mind minősége közel azonos Debrecenével, a második helyet elsősorban a vizsgált időszakban működő – azóta korszerűsített – szegedvaros.hu honlap hiányosságainak köszönhetjük, illetve részben az „országos nyilvánosság számára kevésbé látványos városvezetői imázsnak".

Debrecen az első helyet intenzív, egyenletes médiajelenlétével érdemelte ki, azzal az „egész pályás letámadással", amellyel Budapest ellenpólusaként kíván feltűnni. Remek a honlapja, és büszkélkedhet egy hírnevét öregbítő sztárzenekarral, a Tankcsapdával is.

A megyei jogú városok toplistáján Hódmezővásárhely az ötödik. Előkelő helyezésének legfőbb oka, hogy „szinte minden lényeges területen, témában meg tudta mutatni magát az országnak, ugyanakkor kevés negatív színezetű esemény köthető a városhoz".

A honlap mások szerint nagyon jó

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége e-GO díja a legjobb városi honlapoknak jár. 2007-ben Szeged a régi honlappal első díjat, 2008-ban második díjat kapott. Tavaly Győr lett az első, Debrecen nem volt az első 5-ben. Szabó Sándor kabinetvezető a toplisták kapcsán azt mondta: Szeged az elmúlt 4-5 évben mind fejlődés, mind imázs tekintetében az élmezőnyhöz tartozott.

Olvasóink írták

 • 19. Ányez 2009. július 10. 09:01
  „Kedves 7-es, 8-as hozzászóló!

  7: Tökre igazad van! Én "gyárilag" szegedi vagyok és amíg ott éltem nem tudtam igazán értékelni a várost. Soha nem utáltam, sőt inkább szerettem, de egyátalán nem voltam lokálpatrióta. Aztán két éve felköltöztünk Budapestre. Hát, ha azt mondom, hogy amint meglátom az autópályán a Dómot ábrázoló Szeged-táblát könnybelábad a szemem, akkor nem túlzok. Természetesen most az a családi "mission", hogy amint tudunk hazajöjjünk. Csak hát a munkalehetőségek...
  8: Szerintem is kevéske sajtóvisszhangunk van, de azért nem vészes. És igen, sokkal jobb városmarketingre volna szükségünk, de szerintem Botka igenis nagyon jó. Nem vagyok semmilyen párt híve, sőt inkább valami teljesen új kellene az összes banda helyére, de amióta ő a polgármester egyre szebb a város. Egy csomó fejlesztés épül, folyamatosan újítják fel a tereket és tiszta virág az egész város. Hidd el Pest perspektívájából nézve Szeged a legszebb, legélhetőbb...”
 • 18. webnyul 2009. július 10. 08:45
  „nos szerintem ez a város a legjobb az országban,persze arra senki sem gondol hogy a SZIN-re amióta újra indult megfordult pár nagyon jó zenekar 2006- Alfavill,The Cure,Toy Dolls 2007-Kushin,Morchiba 2008-Within Temtation és még sorolhatnám és persze minden évben itt játszik a Tankcsapda is Lukács azt mondta tavaj hogy szeret itt zenélni.Az idei SZIN sem lesz rosz meg kell nézni az oldalát . De ha a kultura és a tanulást nézzük szerintem abban is nagyon jók vagyunk, tanult itt pl egy nagy költönk is egy vers is van rólla : 32 éves lettem én meglepetés e költemény,csecse becse ajándék..... stb stb orvosok, ügyvédek,gyógyszerészek végeznek itt nagyon jó eredménnyel..
  Vannak programok halászlé fesztivál,borfesztivál,nem egy sörfesztivál, ami a munkalehetöségeket illeti hozzászolva az elöttem szólóhoz igen itt kellene tartani a fiatalokat de sajnos a mai helyzeten kell változtatni ahoz hogy ez sikerüljön...”
 • 17. KolomparBeyonce 2009. július 09. 22:05
  „Elnezve mas varosok zenei fesztivaljainak programjat, jobb huzo neveket hozhatnanak a SZINre. Legyen a milyenk a legjobb a sziget utan! Amugy Szeged igenis jo hely, csak tobb munkalehetoseg kene hogy legyen jobb perspektivajuk itt a fiataloknak, hogy ne menjenek Pestre vagy kulfoldre ahhoz hogy ervenyesulni tudjanak.”
 • 16. Gazficko 2009. július 09. 19:19
  „Szegednek annak idején volt egy embere aki megkapta a " szegedi erdők atyja"címet. A cím az alföldi erdőfásítás eredménye. +hogy Móra Ferenc nevezte így emberünket.

  Ez az ember Kiss Ferenc ,akiről iskolát neveztek el.”
 • 15. emberke13 2009. július 09. 18:36
  „Fishkill reméljük neked lesz igazad van :)

  és nekünk, szegedieknek meg itt van a Fool Moon :) <3
  Meg itt van a szabadtéri is, nem Debrecenben.”
 • 14. TUTI 2009. július 09. 16:35
  „Ja, realis. Es Debrecent meg megkerjuk, ogy ketevig helyebn topi, vagy esetleg fejlesszenek vissza!!!
  A repteruket csukjak be es Tankcsapdat tiltsak ki! ;)”
 • 13. Fishkill 2009. július 09. 15:47
  „Én azért nem aggódom anniyira.
  Szeged sokkal városiasabb,mint Debrecen. Debrecen egy nagy falu. Szeged tömegközlekedése már most a legfejlettebb a vidéki városok között. 2 éven belül ez az előnyünk óriásira fog nőni az új - már folyamatban lévő - tömegközlekedési fejlesztésekkel.
  A SZTE pedig messze magasabban jegyzett egyetem, mint a Debreceni Egyetem. Ezen a területen is verhetetlenek vagyunk pláne a sok új fejlesztéssel (remélhetőleg a szuper lézerrel).
  4 csillagos szállodából lesz 2-3 új. Szobaszámban már jövőre is vezetünk majd. 5 csillagos az viszont még kellene...
  A fürdőnk az épül ,mint tudjuk - szintén nem egy lesz a sok közül....
  Árkádot már elkezdték, Újszegedi SPAR is előbb- utóbb meg lesz. A harmadik híd sem álom csupán.
  Ott a Csodák Palotája projekt, az új, modern partfal, és a hozzá tartozó fejlesztések. Vadaspark látványosan fejlődik.
  Új buszpályaudvar is épülőben van, új piac csarnok, M43 híddal, Klinika tömb, KIKA és/vagy IKEA
  Már csak a fedett uszoda, meg egy normális stadion kellene.
  Ha ezek a fejlesztések készen lesznek - nagy többségük 2 éven belül - bőven átvesszük a vezetést...”
 • 12. flexsnake 2009. július 09. 15:42
  „még egy normális diszkó sincs :D Halott város, nulla szórakozási lehetőség.”
 • 11. TUTI 2009. július 09. 15:18
  „Kozgaz egyetem gyakorta mondjak a Profok, hogy korrupcio azota van, amiota az emberiseg.
  Csak az aa kerdes mekkora! Valszeg maradando tul nagynak tartja a jelenlegi szegedit!!:D”
 • 10. AN 2009. július 09. 15:08
  „#8 mire gondolsz????”
 • 9. TUTI 2009. július 09. 15:00
  „A cim gyenge, de a cikk jo!
  Ertsuk mar meg vegre itt nyilt globalis versenyben elunk mar regota!
  Szegednek akkor van eselye talpon maradni, ha ilyesmirol ir DM nem GBernadettrol vagy BalatonSound udvoskeirol. Itt lassan at kellene allni a hedonista eletmodrol vmi masra! :D
  Debrecen elottunk is marad, realisan. Nagyobb varos, korulotte nagyobb regioval.
  Szegednek Debrecentol is es masoktol Hvasarhelytolis nem kell szegyelie tanulnia. Nem,nem,soha csupan ennek intezmenyesitett formajat hinanyolta.HAJRA SZEGED, PICK SZEGED, HAJRA MAGYAROK!

  Es nagy GRATULA a HVASARHLEYNEK!!! EZ IGEN! HAJRA MAGYAROK!”
 • 8. maradando 2009. július 09. 13:47
  „7.peterlounge.
  Nem szeged a problémás! Hanem a város-"vezetői" ! Ők azok akikkel gond van! "Szag-értők"akik a pénz szagát követik ,és nem szakértők akik a város kultúráját viszik előre ! :((”
 • 7. peterslounge 2009. július 09. 13:29
  „12éve élek szegeden én imádom! akiket ez alatt az idő alatt megismertem és szegediek mind utálják akik pedig ide jöttek mint én imádják. elkéne menni egy kicsit és utánna vissza jönni akkor lehet feltünne hogy milyen csodálatos ez a város!”
 • 6. nem,nem,soha 2009. július 09. 10:31
  „emberek!!!!!

  self management!!!!

  ez hiányzik Szegedről elsősorban. Kapcsoltátok már be a városi TV-t egy szegedi közgyűlésről? A sok őszülő arc, zéró - vagy legalábbis gyakorlatban használhatatlan - idegennyelvtudással, szintén zéró külföldi tapasztalattal, 40 éve megszerzett, elavult diplomával pöffeszkedve igyekszik irányítani a várost.

  Már réges-rég fel kellett volna álljon legalább

  - egy gazdasági/beruházásfejlesztési tanács
  4-5 fő, akik a képviselői juttatásukért azt is vállalják, hogy nagyon profi módon akár külföldi beruházási konferenciákon marketingelik a várost, és annak kiváló adottságait. Ide persze jó lenne tényleg penge angol-német tudás, prezentációs készség, etc. és mindezt azért, hogy legyen induljon már be végre egy intenzívebb munkahelyteremtési hullám Szegeden.

  - egy idegenforgalmi/turisztikai tanács
  aki pedig szintén nyomja Szegedet országon belül és kívül, akik figyelik hol van turisztikai kiállítás, akár témaspecifikusan (színház, fesztivál, kiállítások, stb. ) és promótálják a már évek óta sikeres szegedi programokat.

  - egy lobbytanács
  aki az uniós pénzek magyarországi elosztásához készítene jó pályázati háttéranyagokat.

  - stb.

  Persze nem kétlem, hogy már vannak ehhez hasonló testületek, de az biztos, hogy munkájuk teljességgel láthatatlan, illetve az emberanyag nagyon gyenge.”
 • 5. Evelyn_26 2009. július 09. 10:19
  „"Lemaradás Debrecennel szemben:Élményfürdő,4-5 csillagos hotelek,lovas-fürdőturizmus, fedett uszoda,sportaréna,kúltúrált piac,Nagyerdő,kúltúrált plázák stb."

  Az élményfürdő éppen most épül Újszegeden.
  A 4-5 csillagos szálloda szintén.
  Lovas tanyák már most is vannak, Gyálaréten hotellel együtt.
  Pláza: nemsokára kezdődik a kendergyár helyén.
  Erdő: az jó volna, meg sportaréna is. :)

  Ezeket a magánberuházásokat főleg a szegedi Fidesz és a Jobbik ellenzi.”
 • 4. N.P. 2009. július 09. 09:53
  „Azért a dologgal kapcsolatban lenne néhány megjegyzésem:
  1, Megette a fene azt a befektetőt aki az újságokból tájékozódik befektetésének helyszínéről
  2, A turista talán de ha ez így van ahogy írták, akkor hogyan is aránylik egymáshoz a szegedi és a debreceni vendégéjszakák száma...”
 • 3. N.P. 2009. július 09. 09:43
  „magyarock1 2009.07.09. 08:29
  A hegy tényleg nagyon jól jönne, de melyik is az 5 csillagos dedreceni szálloda?”
 • 2. 140 2009. július 09. 09:16
  „#1, Vicces!
  Szegednek meg van Tiszája, Szabadtérije, Molnár dixilendje, irtó jó szimfonikus zenekara, csak nem jó a sajtónk!
  Igaz a Tisza olyan szemetes, hogy rossz ránézni, a fürdőfejlesztés kicsit későn jött, lekörözte Mórahalom. Valamelyik nap voltam az Anna fürdőben, hát mit modjak, jól le van pusztulva!
  A Molnár dixilendnek nem tudom mikor volt utoljára jól menedzselt koncertje, a szimfónikusoknak ugyan ma este lesz, de ez is csak elég szűk körben ismert.
  Jobb sajtót!!!!!!!”
 • 1. magyarock1 2009. július 09. 08:29
  „Hegyet Szegednek.Lemaradás Debrecennel szemben:Élményfürdő,4-5 csillagos hotelek,lovas-fürdőturizmus, fedett uszoda,sportaréna,kúltúrált piac,Nagyerdő,kúltúrált plázák stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: kidöntött útlezáró bója

Szeged - Valakinek nagyon útjában lehetett a Somogyi utca és az Oskola utca sarkán álló útlezáró… Tovább olvasom