Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Szegednek nem kell a kormány gyámkodása

Szeged - A rendet a szabadság szüli, de az a rend, ami félelemben épül, megöli a sokszínűséget és megfojtja a kreativitást – mondta Botka László ünnepi beszédében.

A városháza előtt tartott díszközgyűlésen  szombaton átadták Szeged díjait is. Dobozy Attila bőrgyógyász professzor, akadémikus vehette át a város legmagasabb rangú elismerését, a díszpolgári címet. Botka László szerint Dobozy megfogadta Szent-Györgyi Albert mondatát:  látni azt,amit már mindenki látott, de olyat gondolni, amit senki más nem gondolt róla

A Széchenyi-díjas orvos azt mondta, számára azért kedves a díj, mert a szülőföldjétől kapta. Szegedre befogadóvárosként gondol a családja, mert felmenőik Romániából , a Felvidékről és a Szerb Királyság területéről jöttek ide, és őket a város befogadta – köszönetet mond tehát az ő nevükben is, de az egyetem nevében is, amely Kolozsvárról került a Tisza-partra, ahol gavallér módon, bőkezűen fogadta a város, legszebb területét és épületét adományozva neki.

Díszközgyűlés a Széchenyi téren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Pro Urbe díjjal tüntették ki Galambos Gábort, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánját és Lázár Györgyöt, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanárát. Szegedért emlékérmet vehetett át Karikó Teréz Liszt-díjas operaénekes, Margitáné Z. Nagy Rozália mestercukrász, Székely Lőrincné, a Szent Gellért Plébánia Nyugdíjas Szervezet vezetője, Szénási Róbertkarosszérialakatos, valamint posztumusz Szegedért emlékérem elismerésben részesült Körtvélyessy Péter, a Szegedi Vízilabda Egylet elnöke. Díját özvegye vett ár.

Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért emlékérmet kapott Csiszár Katalin, a biológiai tudományok doktora, a Honolului Egyetem kutatója, valamint Minamizuka Shingo professzor, Rózsa Sándor kutató.

Díszközgyűlés a Széchenyi téren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Korábban írtuk:

Szegednek van törvénye, szabadsága, belátása és lelkiismerete. Ezek korlátozzák, a királyi kamara és a kormány gyámkodására nincs szüksége – ez a szegediség lényege 1719-től, vagyis attól az évtől, amikor Szeged a szabad királyi város címet megkapta – mondta Botka LászlóSzeged Napja alkalmából tartott beszédében a díszközgyűlésen szombaton délelőtt. A polgármester szerint ezek az értékek teszik Szegedet azzá ami: példaértékű, irigyelt európai régióközponttá. Kiemelte: a város közössége eltérő hitű, szokású, neveltetésű és világnézetű emberekből áll, de nem ezek a dolgok, hanem a teljesítmény, a szorgalom, a tehetség tesznek különbséget.

Díszközgyűlés a Széchenyi téren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A Szegedért emlékérem, a díszpolgári cím és a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért díjak átadása kapcsán elmondta: van ok az örömre, mert nagyszerű teljesítmények előtt hajtunk fejet, de van ok az aggodalomra is, mert a nagy dolgok csak szabadságban születhetnek. A két éve regnáló új hatalom viszont szabadság helyett rendet ígért, ő pedig József Attilával szólva nem ilyennek képzelte a rendet – az ünnepség egyébként a Levegőt című verssel kezdődött, amit Fekete Gizi, a Szegedi Nemzeti Színház művésze mondott el.

Díszközgyűlés a Széchenyi téren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A polgármester kiemelte: a hatalom a város szabadságjogait, önkormányzatiságát, intézményeit kívánja elvenni. A rendet a szabadság szüli, és az a rend, ami félelemben épül, megöli a sokszínűséget és megfojtja a kreativitást. Szegednek most is van törvénye, szabadsága, belátása és lelkiismerete, a királyi korona, és a kormány gyámkodására továbbra sincs szüksége – Szeged polgármesterei 300 éve ugyanezt mondják. Szerinte „súlyos fekély a nemzet lelkén" a gyűlölködés, a szegediek viszont példát kell, hogy mutassanak mert ők tisztelik egymást, és az itt élőknek nem kell ellenség a hazaszeretethez.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. vélemény 2012. május 29. 22:51
  „Szolnok lett a legélhetőbb város
  A listán a második Zalaegerszeg, a harmadik Debrecen lett.”
 • 47. vuk 2012. május 28. 16:48
  „45. maci53 2012.05.28. 10:41
  Mondj mar olyat a fideszben legyszives, akik NEM voltak mszmp-sek vagy kisz-vezetok... Nincs sok.
  De nyilvan Botka a nagy kommunista :) Egyebkent sem a multba kene revedni, hanem azt figyelni, ahogy a narancsosok ujra kommunizmusba taszitjak az orszagot, csak ezuttal Orbanizmusnak hivjuk.”
 • 46. Emberségetavilágnak 2012. május 28. 13:10
  „Maci. Maci! Az összes az MSZMP-ből jött lére!”
 • 45. maci53 2012. május 28. 10:41
  „Ebben az országban volt kb 800 ezer kommunista,ezeknek leszármazottai még most is élnek,így lett Botka is elvhű MSZP-és.Valóságban az MSZMP-ből jött létre az MSZP.Kutyából nem lesz szalonna.Az a sok nyugdíjas akik 2-300 ezer Forintot kapnak pártmultjuk miatt,megszívattak bennünket.Botka csak ezekre alapozhat.
  Az hogy szembe megy a saját kormányával az egy szégyenteljes dolog,ilyen csak magyarországon képzelhatő el.
  Ő ezzel segíti a Szegedieket,uszít,gyaláz,lenézi azokat aki nem a posztkommunista eszméket követik.
  Mikor tűnik el végleg?”
 • 44. theseus 2012. május 28. 09:25
  „"42. kormoska 2012.05.27. 20:13
  Botkának ez a beszéde tartalmazott sok-sokigazságot.Tény hogy folyamatosak az önkormányzati elvonások és az új adók+Szeged sohasem volt a jobboldal szíve csücske...,ez akkor is túlzás.Nem Szeged napjára való volt,hanem inkább egy tagtoborzó pártgyűlésre"

  Sajnos a polgármester nem a város egészének beszélt, hanem a megjelent zömmel nyugdíjas közönségnek. Azért már már a nyugdíjasok közül is elég kevesen dőlnek be ennek a tömény demagógiának, de korábban sok választást sajnos tényleg ők döntöttek el, és ezért állunk most így, teljesen eladósodva.”
 • 43. theseus 2012. május 28. 09:14
  „"Szerinte ,,súlyos fekély a nemzet lelkén" a gyűlölködés, a szegediek viszont példát kell, hogy mutassanak"

  Akkor el lehetne kezdeni végre, T. Polgármester Úr/Elvtárs, mert ez bizony egy tömény gyűlöletbeszéd volt!

  "Szegednek most is van törvénye, szabadsága, belátása és lelkiismerete, a királyi korona, és a kormány gyámkodására továbbra sincs szüksége"

  Királyi korona? Hol él Ön, T. Polgármester Úr/Elvtárs?
  Jobb lenne, ha nem fordulna nyíltan szembe a kormánnyal, nem akarná teljesen elszigetelni a várost, mert az állami támogatásra továbbra is nagy szüksége van a városnak és az intézményeinek.

  "Kiemelte: a város közössége eltérő hitű, szokású, neveltetésű és világnézetű emberekből áll"
  Ezzel egyetértek. Éppen ezért nem kellene a városra erőltetni a saját nézeteit, a város nevében beszélni, mintha mindenki így gondolkozna Szegeden.”
 • 42. kormoska 2012. május 27. 20:13
  „Botkának ez a beszéde tartalmazott sok-sokigazságot.Tény hogy folyamatosak az önkormányzati elvonások és az új adók+Szeged sohasem volt a jobboldal szíve csücske...,ez akkor is túlzás.Nem Szeged napjára való volt,hanem inkább egy tagtoborzó pártgyűlésre.A kitüntettek között gondolom különböző pártállású emberek voltak,és nem feltétlenül a kormány szapulását akarták hallgatni negyed óráig.Bár én továbbra is bízom Botka Lászlóban,ez a stílus nem sokban különbözött egyes jobbos városvezetők pökhendi retorikájától!Szeged tartósan úgysem függetlenítheti magát az országos politikától ezt ő is tudja.
  A beszédnek a jövőbeni fejlesztésekről, az ellenzékkel való tartós megegyezésről,a válság túléléséről kellett volna szólnia.Néztem a közvetítést és csak 1-2 jobboldali képviselőt láttam.Nem lesz ez így jó....”
 • 41. lukrecia 2012. május 27. 16:56
  „rosszper csak azért olvaslak , mert egyszer gyűlölködsz, máskor hülyeségeket állítasz. Miközben pókerezem kell a változatosság. Fojtasd izgi vagy.”
 • 40. roxper 2012. május 27. 15:26
  „37.
  A vezéred milyen munkahelyet hozott az országba??? Az elmúlt két évben inkább menekültek, mint idejöttek...

  Sőt megsúgom neked, hogy hiába akarják Botkáék idehozni az ibm-et a fityiszes országvezetés nem engedi, csak debrecenbe szeretnék odatenni, az ibm meg nem akar odamenni! :P”
 • 39. blatth 2012. május 27. 14:51
  „Moderátornak!

  Attól, hogy nem engeded nyivánosságra a véleményem, csak adtál a szarnak egy pofont. Névtelen nulla vagy, mások bábja, akivel feltörlik a padlót. Nesze neked szólásszabadság.”
 • 38. blatth 2012. május 27. 14:18
  „,,súlyos fekély a nemzet lelkén a gyűlölködés", a Botka beszéd; a történelem szemétdombjára való. Akkora baromság, hogy még elemezni sincs értelme.

  34.X_Y 2012.05.27. 11:03
  "A MOl megvásárlásával rögtön bukott is 250 milliárdot az Orbán kormány!" Ez virtuális, mint az is, hogy 300 milliárdot nyert.
  A magánnyugdíj kasszát bárki továbbra is igénybe veheti, javaslom "X_Y"-nak is. Fényes nyugdíjkor vár rá.”
 • 37. lukrecia 2012. május 27. 13:14
  „33 öregvegyész: ott a pont. Mikor veszik észre kedves szegediek, mióta Botka a polgármester (elég régóta) a város elszigeteltsége egyre nagyobb. Megállt minden fejlődés !! Álberuházások történnek ami igazi prosperitást nem eredményez. Lobbizni , cselekedni kellene egy nagyberuházó megnyerése érdekében. Nem történik semmi.
  A kemény igazság , hogy egyik részről sem. A kedves képviselők is mind elvannak.”
 • 36. Esovaro 2012. május 27. 11:59
  „"Nem mennék bele, csak a témához kapcsolódóan, a kitüntetettek fele egyetemii ember, márpedig az egyetem javarészt állami támogatásokból működik"

  Mivel allami egyetem es a kozponti kormany ala tartozik es nem Szeged onkormanyzata ala ki a franc kell hogy tamogassa.Nem varosi egyetem,valojaban nem is tartozik Szegedhez adminisztrativ szempontbol,a valros nem szolhat bele semmiben az egyetem dolgaiba.Az egyetem a varos teruleten van csak, mint autonom terulet de jogilag nem a varose.”
 • 35. TrombiFrédi 2012. május 27. 11:17
  „A polgármeter úr ezzel a hozzáállással semmivel, és semmiben sem különbözik az ellenzékétől, és persze a gőgös dacoskodásnak a város lakossága issza meg a levét odavissza, - noha állítólag mindkét oldal a városért él-hal, cselekszik...- Több mint 20 év után ideje lenne abbahagyni a szemfényvesztést és nagyobb alázattal - oldaltól függetlenül- cselekedni úgy, hogy Ön és önök vannak a városért, nem pedig fordítva!!!”
 • 34. X_Y 2012. május 27. 11:03
  „28. csonakos 2012.05.26. 20:15
  26. vino_veritas 2012.05.26. 19:56
  A MOl megvásárlásával rögtön bukott is 250 milliárdot az Orbán kormány! Ezt keresed?:)

  És azt is hozzáteheted, hogy az államosított manyup vagyonból is közel 200 milliárddal (ez az államosított vagyon majdnem 10 %-a) nem tudnak elszámolni, az "valahogy" eltűnt - tippem szerint pár kormányközeli oligarcha bankszámlájára került...

  Ha az elmúlt két év hasonló kis apró buktáit összegezzük, az már megközelíti a 3 milliárd forintot, ami a teljes manyup volt..

  Ezek után a sok droid még mindig ott tart hogy "eltőzsdézték a zemberek pénzét"...Amúgy: az állami nyugdíjkasszának mennyi is volt az elmúlt 2 év során a "nyeresége"?”
 • 33. öregvegyész 2012. május 27. 09:52
  „Tisztelt Polgármester Úr!
  Én úgy látom,nem erre kellene haladnia, hanem a konstruktiv ellenzékiség felé- Tudom,hogy ehhez partner is kell. De Szeged-állam egy marhaság,beruházásaink jó része vitatható értelmű és értékű. Az ,hogy minden héten vidám vásár, nem a város fejlődését jellemzi, hanem az ötlettelenség leplezésére szolgál. Az utóbbi évek beruházásai még el se készültek és a DM már is hozsannázik. Szerintem azért,hogy mutassák van itt termés. Polgármestersége alatt egyetlen komoly ipari termelő úzen nem létesült és hány tünt el”
 • 32. maci53 2012. május 27. 09:29
  „30.botka tényleg naem gyűlöl senkit,csak azt aki nem az MSZP-nek és neki tapsos,lásd,Kádár,Rákosi stb.”
 • 31. kétely 2012. május 27. 09:15
  „szép és méltó az ünnepség, és nagyon örül a díszplgárnak!”
 • 30. harcsabajusz 2012. május 26. 23:41
  „Én csak egy gondolatot emelnék ki, amit jó lenne ha mindenki megszívlelne: "nem kell ellenség a hazaszeretethez".

  Nem az szereti igazán hazáját, városát aki gyűlöli a szomszédot (ország, város, nép, stb.), hanem aki tesz érte valamit. Ezt sokan elfelejtik, pedig jó lenne emlékezni rá.

  Nem az a hazafi aki lengeti a magyar (esetleg árpádsávos vagy sarló-kalapácsos) zászlót, hanem aki tesz, dolgozik érte, felemeli szavát vagy véleményt mond ha kell.”
 • 29. NP1 2012. május 26. 21:18
  „achilleus 2012.05.26. 17:25

  Mindketten politikusok, tehát ha alkalom adódik rá ugyanazokat a paneleket használják - akár ellenkező előjellel is. Egy apró különbség azért szerintem van: az EU sohasem ígért olyat ( 3. híd) amit eszében sem jutott betartani....”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1964 óta kötődik Szegedhez Székely László

A Dömötör-életműdíj első kitüntetettje, Varga Mátyás díszlettervező tanítványa, kollégája, barátja Székely László. Tovább olvasom