Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Szegednél tilos a Tiszában fürödni

A folyómedret nem vizsgálta át senki, nincs, aki üzemeltesse a szabad strandokat Szegednél. Ezért a kedvelt Tisza-parti napozóhelyek közelében is tilos fürödni a folyóban! Erre nem győzik figyelmeztetni az embereket a vízi rendőrök és a vízi mentők. Idén még nem volt vízi baleset a Tisza szegedi szakaszán, de holttestet már találtak a folyóban.
Fotó: Karnok Csaba
Fürödni tilos! E tiltó felirat érvényes a Tisza szegedi szakaszán – Tápétól a Boszorkány szigetig. Pedig a Sárgánál, a Fokánál és a Laposon is remek strandokat lehetne kialakítani, de nincs olyan cég, amely vállalkozna ezek üzemeltetésére. Ennek ellenére a szegediek a három nevezetes partszakaszon nemcsak napoznak, hanem megmártóznak és úsznak is a Tiszában. Ez szabálytalan.

A szabad strand tenné teljessé az amúgy színes városi vízi életet. A Tiszán Szegednél kajakosokkal, kenusokkal, evezősökkel, motorcsónakosokkal, sőt: vitorlázókkal is lehet találkozni. A vízi vándorokat parti büfék, kikötők és kölcsönzők várják. Az úszóházak meg külön színfoltjai a Tisza szegedi szakaszának. De igény van a tiszai strandolásra is, ezért azt valamelyik partszakaszon lehetővé kellene tenni – véli a Szegedi Vízi Rendészeti Rendőrőrs parancsnokhelyettese. Szirovicza Tibor szerint a szegedi vízi élet sokfélesége a szabályok betartását indokolja.

– Ezen a nyáron nagyon sok embert kell figyelmeztetnünk, hogy Szegednél tilos a tiszai fürdőzés – mondja. – Nehezen értik meg, hogy a meder átvizsgálása és felügyelet nélkül veszélyes úszkálni a szeszélyes folyóban. Idén nyáron vízi balesetben szerencsére még nem halt meg senki, azonban a múlt héten találtunk egy holttestet a Tiszában.
A strand előtti medret az üzemeltetőnek kell átnézetnie a búvárokkal, mert a víz gyakran vasdarabokat, különböző éles, az emberi életre is veszélyes tárgyakat rejt. A szegedi folyóparti szabad strandoknak azonban nincs üzemeltetőjük.

A Foka előtti részt Gajó Gusztáv, az Aqua-Pro Búvár- és Vízimentő-iskola vezetője csapatával egyszer már kitakarította. Akkor hajóroncsoktól kezdve stégmaradványokig mindent találtak. Véleménye szerint Szegednek ezt a partszakaszt kellene favorizálnia, hiszen a városlakók a panelrengetegből özönlenek ide és a tiltás ellenére fürdőznek.
– Minden tiszai strandnál legalább négy ember kellene a megfelelő felügyelet ellátásához – jegyzi meg a szakember, aki két év alatt százhúsz uszodamestert és négy vízi mentőt képzett ki. Úgy gondolja – a Balaton kivételével – a magyarországi vizeken ellaposodott a vízi mentés és csak elméleti hagyománya van.

Szeged élénk vízi élete indokolta a vízi rendészet, a határőrség és a Szegedi Vízi Mentő Szakszolgálat összefogását. A három csapat egy hónapja együtt járőrözik.
– A legtöbbet azokat kell figyelmeztetni, akik a Sárgán a kishajó kikötőnél úszkálnak. Nem érzik a veszélyt! Gyakori, hogy a vízisíelők belerohannak a kajakos rajokba – sorolja a bajokat Seller András, a Szegedi Vízi Mentő Szakszolgálat elnöke. – Sűrűn megállítjuk a motorcsónakkal közlekedőket is, hogy tartsák be a harminc méteres oldaltávolságot, mert felborítják az evezősöket, kenusokat. Ilyen esetekben gyakran elmarad a segítségnyújtás, ami már bűncselekmény.


Hullámlovasok

A szegedi tiszai szakaszon húsz kilométeres sebességgel haladhatnak a hajók és a motorcsónakok. A korlátozást főként az úszóházaknál kikötött csónakok miatt vezették be. Jetskyzni – Szegedhez legközelebb – Tiszaugnál lehet. A hullámlovasok azonban mindent elkövetnek, hogy a városhoz közeli folyószakaszon is hódolhassanak szenvedélyüknek. Megtudtuk: a szakhatóságok már egyeztettek és hajlanak a Tisza itteni részén egy szakasz kijelölésére. A bürokrácia útvesztői miatt azonban ezen a nyáron Szeged közelében biztosan nem lehet nyeregbe pattanniuk a jetskyseknek.


Cs. G. L.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabad kávéházi fórum korlátai

Volt bennem egy kis félsz, hogy jó-e az, ha Nemes László volt SZKT-igazgató beszél a parkolóházról.… Tovább olvasom