Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Szegedre ért az Új Széchenyi-terv országjáró körútja - 1100 milliárd forintra lehet pályázni

Szeged - Március 1-jétől lehet pályázni az Új Széchenyi-terv induló csomagjában szereplő 93 pályázat 1100 milliárd forintjára. A részletekről a Csongrád megyei kis- és középvállalkozások tegnap, a kamaránál tájékozódhattak.
Szeged tegnap a 12. állomása volt az Új Széchenyi-terv országjáró körútjának. A kamara zsúfolásig megtelt nagytermében Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára tartott tájékoztatót a lehetőségekről, valamint arról, mennyivel egyszerűbb lesz a jövőben pályázatot beadni. Az érdeklődők között láttuk B. Nagy László, Bohács Zsolt, Bodó Imre országgyűlési képviselőt és Póda Jenőt, a szegedi önkormányzat gazdasági tanácsnokát is.

Molnár Ágnes a következőket mondta: február 15-én jelennek meg a pályázati felhívások, amelyeket úgynevezett kitörési pontok mentén hirdetnek meg. Március 1-jétől pedig már be is lehet adni az első pályázatokat.

Az Új Széchenyi-terv induló csomagjában 93 pályázat szerepel, 1100 milliárd forint értékben. A teljes 2011–2013 közötti időszakra 2020 milliárd forint uniós támogatás és további jelentős hazai forrás áll rendelkezésre elsősorban a kis- és középvállalkozások számára.
Az eddigi 24 jogszabály helyett egy kormányrendelet szabályozza a támogatási folyamatot. Egyszerűsítési és gyorsítási eljárásokat vezettek be az átláthatóság és a hatékonyság érdekében: többek között rövidebb az elbírálás ideje, csökken a kifizetések határideje – a számla benyújtásától számított 60 nap helyett 45 nap múlva fizetnek.

Molnár Ágnes azt mondta, fabruár közepén jelennek meg a pályázati felhívások. Fotó: Frank Yvette
Molnár Ágnes azt mondta, fabruár közepén jelennek meg a pályázati felhívások.
Fotó: Frank Yvette

Megszűnik a kétfordulós eljárási rend. Az úgynevezett könnyített pályázatoknál 8 oldalas adatlapokat kell majd beadni az eddigi 40–50 oldal helyett. Csökken a mellékletek száma is. Korábban a többszörös hiánypótlás megnyújtotta a pályázás idejét, ezért a jövőben csak egyszer kérnek ilyet. Projektjelentést pedig csak egy alkalommal, a pályázat végén várnak el. CD-n is be lehet adni az anyagokat: vége a 20 kilós csomagok időszakának. A részleteket a január 28-án megjelent kormányrendelet tartalmazza.

A szegedi fejlesztésekkel kapcsolatban az államtitkár kiemelte a lézerközpontot: az ELI-programot az Új Széchenyi-terv során valósítják meg, a fejlesztés végrehajtása elkezdődött, és az NFM felügyeli. A cél a tudományos élet és a gazdaság összefogása.

Török Györgyék pályázni szeretnének

Török György a Europe Match magyarországi fióktelepe képviseletében vett részt a rendezvényen. A szegedi gyufagyár középvállalkozásnak számít 2 milliárdos árbevételével, 120 fős létszámával. Már nyertek kutatás-fejlesztési, számítástechnikai, telephely-fejlesztési pályázatot, most az Új Széchenyi-tervből a környezetvédelem, a zöldiroda-fejlesztés lehetőségei érdeklik a céget. Az Elzett-Certa Kft. ügyvezető igazgatóját is Török Györgynek hívják. A kisvállalkozás tulajdonosa és vezetője elmondta: hasonlóképpen gyakorló pályázónak számítanak, az Új Széchenyi-tervből a vállalkozásfejlesztés, munkaerőképzés témája érdekli őket. Ha valóban egyszerűbben, gyorsabban lehet majd pályázni a jövőben, az megkönnyíti a vállalkozások életét.

Olvasóink írták

 • 7. manningi 2011. február 08. 08:08
  „Két hete nyomoztam, hogy hol lesz előadás. Nem leltem hírét, csak annak, hogy már megvolt. Valószínűleg rossz helyen kerestem, a Fidesz irodában kellett volna kopogtatnom. Rendesen agyonhallgatták. Gondolom azért az apparatcsikok ott voltak. Mellesleg ez a DM online frissességét is fémjelzi.”
 • 6. szeti 2011. február 07. 12:52
  „5. nagyon igazad van!!!”
 • 5. Hammada_Fleet 2011. február 06. 18:17
  „"2. tol 2011.02.06. 13:22
  ne ríjál, szerezzél!"

  Talán szerezhetnék, de jobb nekem így. Kevesebb pénz, de nem kell naponta leturháznom magamat. Azért ez is megér valamennyit.”
 • 4. Agyalapi 2011. február 06. 16:15
  „Várjuk az új munkahelyeket a dumagyárban!”
 • 3. szeti 2011. február 06. 14:06
  „<moderálvay megint eliznek, mintha nekik köszönhetnénk.

  KEDVES FIDESZ! MÉG MINDIG BOTKA - BAJNAI - SZABÓ GÁBOR ÉRTÉK EL, HOGY LEGYEN ELI, NE LOPJÁK EL MÁS ÉRDEMÉT!!!”
 • 2. tol 2011. február 06. 13:22
  „ne ríjál, szerezzél!”
 • 1. Hammada_Fleet 2011. február 05. 23:40
  „Sajnos én nem pályázhatok: nem vagyok bekötve a fütyiszhez, nincsenek haverok az ormányzó pártban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asztrotájkép-kiállítás Szegeden

Szeged -Szegedre érkezett a Csillagászat Nemzetközi Évében, 2009-ben létrejött The World At Night… Tovább olvasom