Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Szegedre jön a TehénParádé

Botrányosak vagy ötletesek? A köztéri tehénszobrokról augusztus 6-ától a szegediek is véleményt alkothatnak. A szervezők célja az, hogy újraértékeljük a közterekhez való viszonyunkat.
A különbözőképpen megformált és feldíszített köztéri tehénszobor-kiállítás svájci ötlet. De ilyen tárlatot Budapesten is rendezett már tavaly a civil és művészeti projektekre szakosodott *spaark nevű cég. A TehénParádé azonban már nem csak a fővárosé: az idei alkotások több vidéki nagyvárosba, így Szegedre is ellátogatnak.

A tehenek készítésére a tavalyihoz hasonlóan idén is pályázni lehetett. A legjobb ötlettel előállók egy budafoki műterembe vonulhattak, ahol egy-egy életnagyságú műanyag tehénszobrot alakítottak át kedvükre. Egy ugyanilyen tehenet az Erzsébet téren is felállítottak, amelyre bármelyik járókelő azt festhetett, amit akart. A pályázaton nyertes húsz ideiglenes köztéri szobor mellett ez a közösen létrehozott alkotás is szerepel azon a vándorkiállításon, amely augusztus 1-jén nyílt meg Siófokon. A tehenek Szegedre is eljönnek: augusztus 6-ától 12-éig a Széchenyi téren lehet őket megtekinteni.

Provokáció vagy művészet

A tavalyi év kedvencei között volt a Múúzsikus nevű szobor vagy a Rubik-kockává átalakított tehén. Mindegyiküknél ismertebb lett azonban az a kék színű, pálcikára tűzött, olvadó jégkrémet imitáló tehén, amelyet farral a budapesti Bazilika felé állítottak fel. Az esetben többen politikai és vallási provokációt láttak, miközben a szervezők és az alkotók a művészi szabadsághoz való jogukkal védekeztek.  
A www.tehenparade.net oldalon közzétett tervek alapján látható, mos is a meghökkentésre törekedtek a pályázók. A teheneket mindenki a maga igényei szerint alakította át – van, aki Combino villamosnak öltöztette be a Cowbino névre keresztelt szobrát, más Braille-írással díszítette azt. A weboldalon napokon belül online-szavazás is kezdődik: a szavazás eredményét hetente összesítik, a helyi kiállítás utolsó napján a város kedvenc tehene díját az akkor legnépszerűbb szobor nyeri el. A vándorkiállítás végén a helyi győztesekből választják ki az év legjobban sikerült alkotását.

Szeged után Pécsre, Debrecenbe és Budapestre utaznak a tehenek. A szervezők szándéka most sem a botránykeltés: azt szeretnék, ha a kiállított szobrok segítségével újraértékelnénk a közterekhez való viszonyunkat.

A legnépszerűbb tehénszobrokat szeptember végén elárverezik. Az aukcióból befolyt összeg a beteg gyerekek számára terápiás programokat szervező Bátor Tábor Alapítványt támogatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fütyülnek a korlátozásra

Harminc kilométeres sebességkorlátozást vezettek be a Bertalan hídon, mert a hőtágulásáért felelős… Tovább olvasom