Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Szegedre jött sérült unokájával

Szeged - Szegedre tudott költözni a sérült unokáját nevelő Szabadi Ilona: olvasóink adományából fizette ki új albérletét. A négyéves kislányról hétfőn derül ki, hogy agyműtéten kell-e átesnie.
– Nagyon boldogok vagyunk – mondta könnyes szemmel Szabadi Ilona szegedi albérletében. Az asszony karácsonyi akciónk egyik támogatottja volt: Fajszról szeretett volna Szegedre költözni halmozottan sérült unokájával és sajátos nevelési igényű fiával. Október óta keresett albérletet, de amint meghallották, hogy milyen családi helyzetben van, egyetlen lakás sem volt kiadó. A múlt hét végén azonban megoldódott a helyzetük.

– Egy magánszemély közbenjárására találtuk ezt a másfél szobás szövetkezeti lakást, aminek kauciójára és első havi költségeire el is megy a Lapcom Média Alapítvány adománya – mutatott körbe szerény otthonában, melyet még nem volt ideje berendezni. Igaz, bútora sincs sok: csak tévéjét, varrógépét és a sérült kislány ágyát hozta magával. Heverőt is mi vittünk pénteken neki: a Szent-Györgyi Albert Rotary Clubbal közösen szervezett Délmagyarország–Rotary Adventre ajánlotta fel egyik olvasónk azt a kihúzható kanapét, melyet elszállítottunk a családnak.

Szabadi Ilona az új albérletben. Azért akart Fajszról Szegedre költözni, hogy a négyéves Gabriella jobb orvosi ellátást kapjon. Fotó: Karnok Csaba
Szabadi Ilona az új albérletben. Azért akart Fajszról Szegedre költözni, hogy a négyéves Gabriella jobb orvosi ellátást kapjon. Fotó: Karnok Csaba

Ilona azért szeretett volna Szegedre jönni, mert csak így látja biztosítva a gyerekek megfelelő körülményeit. Unokája, Gabriella teljesen vak, négyéves kora ellenére sem ülni, sem állni, sem beszélni nem tud. Szervileg azonban teljesen egészséges: még vizsgálják, mi okozza állapotát. Rendszeresen rohamokat is kap, ottjártunkkor is éppen átesett egyen. Ilyenkor még a légzése is leáll.

– Februártól óvodaköteles lesz, de nem biztos, hogy el tudom helyezni valamelyikben is, hiszen érthető, ha így nem vállalják érte a felelősséget. Pedig csak akkor tudnék munkát keresni – mondta a nagymama, aki lánya helyett neveli a kislányt, mert a nő nem tudott megfelelően gondoskodni róla. Mivel Gabriella állandó felügyeletet igényel, otthon van vele. Száztízezer forintból kell kigazdálkodnia a 40 ezer forintos albérletet és annak rezsijét, fia buszbérletét és azt, hogy jusson ennivalóra is pénz. Ő azonban nem kér és főleg nem panaszkodik. Azt mondja, azzal, hogy Szegedre jöhettek, megvan mindenük.

A Délmagyarország–Rotary Adventre felajánlott kanapét tegnap elszállítottuk a családnak. Fotó: Karnok Csaba
A Délmagyarország–Rotary Adventre felajánlott kanapét tegnap elszállítottuk a családnak. Fotó: Karnok Csaba

– Márk olyan boldog, hogy a Sólyom utcai iskolába járhat, hogy alig akar onnan délutánonként eljönni. Gabit pedig az ország legjobb orvosai kezelik. Cintia lányom pedig Kalocsán maradt kollégistának, így folytatni tudja tanulmányait. Mi kell ennél több? – kérdezte az asszony.
A család sorsa hétfőn új fordulatot vesz: vélhetően meglesz az MRI-vizsgálat eredménye, mely után az orvosok eldöntik, szükséges-e megműteni a kislány agyát. Háziorvosuk már Szegeden is van, ő segít majd a fejlesztésben is. Fajszon ugyanis heti 2 óra gyógytornát kapott, mostantól azonban heti 10-re is lesz lehetősége.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerpálya: Szehő-dolgozók a munkaügyi központban

60-hoz közel az embernek 10 százalék esélye sincs elhelyezkedni, fakadt ki a Szegedi Hőszolgáltató egyik menesztett dolgozója. A 25 százalékos létszámleépítésről az ügyvezetőt kérdeztük. Tovább olvasom