Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Szegedre költözhet a világ legnagyobb gyógyszercége

Szeged - Négy és fél milliárd forintból kutatási és fejlesztési központot telepíthet Szegedre a világ legnagyobb gyógyszergyártója, az amerikai Pfizer – sajtóinformációk szerint. Cseh és lengyel vetélytársunk van, a végső döntés őszre várható.
A cég generikus gyógyszereiről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Budapesten a világ legnagyobb gyógyszergyártója, a Pfizer magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója, Mario Gattino. Ezen mintegy mellékesen, a tudósítások szerint „egyelőre csak feltételes módban" megjegyezte: akár hazánkban is létrehozhatja a Pfizer azt a kutatás-fejlesztési központot, amelynek elnyeréséért jelenleg több kelet-európai ország is versenyez. Hozzátette, hogy a magyar kormány hozzáállása biztató, mivel részéről támogatást élvez a kutatás-fejlesztési tevékenység. A Világgazdaság tudósítása szerint Gattino a rendelkezésre álló tudásbázis miatt Szegedet tartaná a legmegfelelőbb helyszínnek, ha hazánk nyerne.

A gazdasági napilap úgy tudja: a Pfizer 25-30 millió dollárt (3,5-4,5 milliárd forintot) fordítana a beruházásra, és mintegy 75-120 új munkahelyet teremtene. A Pfizer a világ legnagyobb gyógyszergyártója – például a Viagra készítője. Hazánkban 1991 óta van jelen, a magyar gyógyszerpiac hatodik legnagyobb szereplője, 4,5 százalékos részesedéssel. Éves forgalma csak nálunk 110-130 millió dollár (19 és fél milliárd forint). Európában kizárólag Londonban van hasonló központja, kapacitásait bővíteni szeretné, nyitna Kelet-Európa felé.

Kerestük a Pfizer Hungary ügyvezető igazgatóját – hogy megtudjuk, milyenek Szeged esélyei, mekkora telephelyre lenne szükség, zöldmezős beruházás valósulna-e meg, melyek lennének a cég feltételei –, ám nem értük el. Felhívtuk tegnap Botka László polgármestert is, azonban egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. – Minden ilyen beruházás esetében a legszigorúbb titoktartási kötelezettség köt minket – indokolt.

Más forrásokból viszont úgy értesültünk, a hét elején egy szegedi delegáció részvételével tartottak egyeztetést Londonban. Megtudtuk azt is, hogy Cseh- és Lengyelország a vetélytársunk – utóbbi mellett háromszor akkora piaca szól. Szeged pedig – erre Mario Gattino is utalt sajtótájékoztatóján – kiváló tudásbázisában, valamint az esetleges beruházás teljes kormánygaranciájában bízhat. Információink szerint a döntést szeptemberben vagy októberben hozhatja meg a Pfizer. A két alföldi nagyberuházás – a Mercedesé Kecskeméten és a Richteré Debrecenben – közelmúltbeli bejelentése után talán Szeged is reménykedhet: ide jöhet a befektető.

A Goodwill az más

Már 2012-ben gyógyszergyártásba kezd a Goodwill Pharma Kft., Szeged sem marad gyógyszergyár nélkül – közölte alig több mint egy hete lapunkkal Botka László, reagálva a hírre: a Richter Debrecenben épít gyógyszergyárat. A Pfizer beruházása tehát nem ez, hanem egy másik projekt. Mint megírtuk, a Goodwill Pharma a Cserzy Mihály utcában épít irodát, jövőre létrehozza a biotechnológiai kutatásokra építő gyár alapjait. A jelenlegi 50-ről 250-re növelik dolgozóik létszámát.

Olvasóink írták

 • 17. dornita 2008. augusztus 13. 11:47
  „Túl sok a feltételes mód. Már most megmondom, nem jön ide a kutya se, mert itt mindent elkú...nak. Így sikerüljön a lottó ötösöm, hogy ebből sem lesz semmi.”
 • 16. rahói 2008. augusztus 03. 11:13
  „nyugi, nemtudomka, neked is lehet ott állásod. rengeteg anyagmozgató kell egy ekkora gyárban...”
 • 15. lelketlen 2008. augusztus 02. 18:14
  „erről csak ennyit.soha nem a disznó dönti el,hogy hol és mikor legyen a disznóvágás.”
 • 14. áááá, mindegy 2008. augusztus 02. 17:55
  „Előbb a balhé, hogy mi a szar az a biopolisz, aztán hogy ménem ide jön a Mercedes gyár, most meg hogy valami ide jönni látszik, biopolisz szagú, és munkát is adna az itt élőknek, most meg ez a baj. Vannak, tudom vannak, akiknek semmi se jó, csak a szájuk jár, de hogy ők tegyenek valamit, ahhoz már hadirokkantak, meg egyébként is mi az hogy ők tegyenek valamit is....”
 • 13. Ellenzéki 2008. augusztus 02. 17:46
  „A "12" sorszámon beíró fazon MSZ(M)P tagkönyvének a száma:
  a 012001”
 • 12. AdamFromTheMoon 2008. augusztus 02. 17:31
  „Kedves nemtudomka.Majd ha te hozol Szegedre milliárdokat befektetni,majd ha te adsz munkát az itt tanuló vagy már végzett kiváló vegyészeinknek,gyógyszerészeinknek,majd ha te rakod be Szeged nevét újabb tudományos cikkekbe, AKKOR lehet jogalapod beleüvölteni a világba frissen tanult szavaidat.Jár ez neked is bármikor,csak tudod ezért le kell rakni valamit az asztalra.A városvezetésnek meg annyi köze van ehhez az egészhez hogy a megbeszélések után sajnos a politikán kell áttolni az egészet.Nem az ők érdeme hogy ez megvalósul,nekik csak az hogy nem gáncsolják el mindenféle dologra hivatkozva.”
 • 11. Vega 2008. augusztus 02. 16:59
  „csanyiv:
  http://w.blog.hu/2008/07/18/judgement_day
  az egész írás tetszetős”
 • 10. csanyiv 2008. augusztus 02. 15:19
  „Strangerr, nem tudom ezt ki írta, de a lényeget nagyon jól összefoglalta. Érdemes rajta elgondolkozni, minden gyűlölködőnek. Az önálló vélemény és a kreativitás az, amivel ebből a rendszerből többet ki lehet hozni. Ez a mostani "kétpártrendszer" így többet árt(hat) az ország jövőjének, mint egy diktatúra - lásd Kína esetét a fejlődéssel kapcsolatban. Mert itt a dolgok nem haladhatnak előre, minden álláspontot csak a másikéval szemben tudnak elképzelni és felvenni, a legfőbb cél az ellenségkép hangsúlyozása és a másik által elérhető, elérendő célok ellehetetlenítése vagy lerombolása - aztán pedig a mutogatás, hogy ugye mi megmondtuk.”
 • 9. strangerrr 2008. augusztus 02. 14:41
  „Hát menjen csak a fanyalgás. Még mindig nem veszik észre, hogy ezzel tarják pozicióban a jelenlegi városvezetést.

  Mondjuk aki azt hiszi, hogy ilyen beruházásokhoz olyan sok köze van egy városvezetésnek annak bármit el lehet adni.

  "Az igazán elszomorító réteg a mintában nem a hülyéké. Hanem a többre képes, de önmagát szándékosan elhülyítő, beszűkítő drukkeré. Aki soha egyetlen kérdésben sem érdekel semmi más, mint hogy milyen válasz kedvez az ő pártjának, illetve vezérének. Minden egyes részkérdés alárendelődik a nagy, eposzi célnak, mindenre szabad hamis választ adni, vagy végső esetben, ha rutinból, agyi tohonyaságból megy a harc, akkor személyeskedéssel próbálkozni, hátha az majd elfedi a kérdőjeleket és a mögöttük tátongó, ásító, buta űrt.

  Jobboldalon a nagy nemzeti sorskérdés: Gyurcsány Ferenc eltávolítása. Balról: Orbán Viktor távoltartása. E célokért mindazt helyes vagy bocsánatos megcselekedni, amiért őket gyűlöljük: hazudni, hülyeségeket ígérni, lopni, csalni, elkúrni."”
 • 8. Fanyalgó 2008. augusztus 02. 13:42
  „Na, megint lehet valamiért fanyalogni. Nehogymá Szegedre jöjjön valami! Nehogymá fejlődjön a város, nehogymá valaki is tegyen valamit ezért. Majd a fideszes városvezetés, az lesz majd az igazi!”
 • 7. SP 2008. augusztus 02. 13:02
  „"kutatási és fejlesztési központot" ez pontosan mit takar? Irodaházat, kisérleti labort esetleg vegyi üzemet a lakótelepek szomszédságában? Mi az a nagy titok, a termelt veszélyes hulladék?”
 • 6. nemtudomka 2008. augusztus 02. 12:13
  „ha jönne akkor olyan kedvezményt fog kapni ami nekünk nem jár!!!!
  adót nem fog fizetni vagy támogatást kap!

  ez NEKÜNK LESZ JÓ!!!
  TUDJUK ha ezt mondják az mindig sokkal rosszabb lesz NEKÜNK!

  HAZUDTAK, HAZUDNAK és HAZUDNI FOGNAK!”
 • 5. Mike3nak 2008. augusztus 02. 08:50
  „Mert mi került még a csehekhez? Mercedes gyár? Hankook? Siemens? EU-s központ?”
 • 4. Mike3 2008. augusztus 02. 08:04
  „süket duma. a végén úgyis a Csehekhez kerül ez is! :) De nem is baj, megérdemeljük a szart amit magunknak csináltunk”
 • 3. KukoricaJancsi 2008. augusztus 02. 07:56
  „Nagyon fel voltak háborodva egyesek a Négy Mancs akciójától, aminek következtében a szentesi kacsakínzó telep tönkremegy, és több száz ember utcára kerül.

  Mivel a gyógyszergyárakkal is baj van több téren (gyógyszertesztek embereken és állatokon, profitéhség miatti félrevezetések, szb) , ezért azok akik gyógyszeriparban helyezkednek el, igenis számítsanak arra, hogy a jüvőben lesznek olyan szervezetek, amelyek leleplezik a gyógyszeripar visszásságait, ami miatt akár tönkre is mehet az adott gyógyszergyár, és utcára kerülhetnek a dolgozóik. (sajnos ez ma még nem reális lehetőség)

  Remélem akkor majd nem hívatkoznak arra egyesek, hogy több száz gyógyszergyárban dolgozó ember kerül utcára Szegeden az XY szervezet fellépésének köszönhetően.”
 • 2. mai 2008. augusztus 02. 07:18
  „"""Más forrásokból viszont úgy értesültünk, a hét elején egy szegedi delegáció részvételével tartottak egyeztetést Londonban."""

  Megtudhatnánk, tagja volt-e a delegációnak az egyetem és/vagy a biológiai kutató központ munkatársa, menedzsere?”
 • 1. maci52 2008. augusztus 02. 06:20
  „Költözhet,lehet,majd,volt,lesz,talán,elképzelhető,előfordulhat,talán stb. ismerős szavak Botka és klikkje szájából.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemcsak fővonalon, vicinálison is elérhető Békéscsaba

Szeged - Lassan négy hónapja, hogy Szeged és Békéscsaba két irányból is megközelíthető vasúton. A hagyományos, Vásárhelyen át futó fővonal mellett Makón keresztül mellékvonalon is elérhető a békési megyeszékhely. Tovább olvasom