Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 04. péntek - Rozália

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Szegedre vonz az egyetem

Szegedre vonz az egyetem

Szeged - Nem csupán a dél-alföldi régióból, hanem az egész országból és külföldről is vonz fiatalokat a szegedi universitas – derül ki a gólyák adataiból.

Munkatársunktól - Délmagyarország napilap - 2012.09.10. 07:43
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Minden harmadik-negyedik szegedi gólya a Tisza-parti városban érettségizett. A Szegedi Tudományegyetem első éves diákjainak lakhely szerinti második legnépesebb csoportja a kecskemétieké, a harmadik az ugyancsak a szomszédos megye központjából érkezett békéscsabaiaké.

– A dél-alföldi régióból jön az SZTE diákságának döntő hányada – összegzi tapasztalatait az ifjúságkutató szociológus, Jancsák Csaba. Az SZTE oktatója fontosnak tartja, hogy a „toborzóhelyek" közül a negyedik: Budapest. Az is figyelemre méltó jellegzetesség, hogy az ötödik helyezett Szolnok. – Hiszen – mint Jász-Nagykun-Szolnok megye „fővárosa" – közigazgatási szempontból az észak-alföldi régióhoz tartozik, elvileg a Debreceni Egyetem vonzáskörzete, ám kulturális szempontból mégis inkább Szegedre jönnek – magyarázza a kutató.

Megyék és arányok

A hazánkban felvételiző fiatalok 72 százaléka kezdheti el tanulmányait idén. A dél-alföldi 3 megyéből a jelentkezők 71 százaléka jutott be felsőoktatási intézménybe, míg példul a budapesti középiskolások 74, Győr-Moson-Sopron megye diákságának 75 százaléka lett gólya.

Hódmezővásárhely a második, ha azt nézzük, Csongrád megye településeiről hány gólya került a szegedi egyetemre. Az SZTE Mezőgazdasági Karának is otthont adó város egyetemi hallgatóinak nagyon nagy része dél-alföldi – tudtuk meg Jancsák Csabától. A szociológus megfigyelése, hogy az SZTE szakjai közül például a mezőgazdasághoz kötődőek, vagy a tanár szakok döntően a környékbeli, illetve a dél-alföldi régióhoz tartozó településekről vonzanak fiatalokat.

Mivel az SZTE-n nemzetközi hírű a zenész-, az orvos- vagy a gyógyszerészképzés, valamint az informatikai szakok miatt az ország távolabbi vidékeiről, sőt külföldről is nagy számban jönnek a Tisza-parti városba a fiatalok. Ez a magyarázata annak, hogy például győriek és kaposváriak is megcélozzák a szegedi diplomát, bár közelebb is találnának képzőhelyet. E trendek jelentőségéről szólva Jancsák Csaba kijelentette: – Az önfinanszírozóvá alakuló felsőoktatásban az az intézmény marad fenn, amelyik nyer az országos versenyben.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 9. Apátfalvi** 2012.09.10. 19:56

5.

Erre van valami forrásod is, vagy csak a napi bakter szilva mellett hallottad a pultosnénitől?

Moderálásra küldöm 8. ascendum 2012.09.10. 19:22

Kedves korábban szólók, az SZTE országos viszonylatban a legjobb egyetemek közt van. A nemzetközi összevetésekben pedig az ELTE mellett egyedüli magyar egyetemként szokott rangsorokba bekerülni (igaz, egyik sem a világ élvonalában szerepel. Ez tény.)
Egyes szakokon nem a legjobbak az elhelyezkedési lehetőségek, míg másokon a diploma megszerzése előtt is kapnak a hallgatók munkát, ki Szegeden, ki máshol a világban. A személyes vélemény megformálása nagyban múlik azon is, hogy ki milyen szakon végzetteket ismer.
Igenis legyünk büszkék Szeged egyetemére, és nem azért, mert a Harvarddal versenyezhet; hanem azért, mert az olyan pénzügyi nehézségek ellenére is, mint ami miatt idén szénszünetet (!) rendeltek el a télre, törekszik fenntartani hagyományait, eddig megszerzett minőségi pozícióját.

Moderálásra küldöm 7. roxper 2012.09.10. 17:17

Ne sarkítsunk, rengeteg tehetséges fiatal végez itt és boldogul el szépen az életben, az hogy valaki bölcsészként/bölcsész tanárként más meló híján titkárnő akar lenni és ez nem sikerül neki, az nem mérvadó!

Moderálásra küldöm 6. nie 2012.09.10. 16:35

HAJRÁ GÓLYÁK, REPÜLJETEK AZ ÉLETBEN MAGASRA ÉS KÖNNYEN, ÉRJÉTEK EL CÉLJAITOKAT!
DE REMÉLHETŐLEG AZ IGÉNYESEBB ÉS ÉRTÉKESEBB LESZ,MINT A GÓLYATÁBOROTOK,AMIT AKARATOM ELLENÉRE HALLOTTAM A DOROZSMAI TÓ MÁSIK OLDALÁN.

Moderálásra küldöm 5. szegedivagyok 2012.09.10. 12:02

Ha ennyire jó lenne az SZTE képzése, annyira értékes lenne, mint ahogy a cikk sugallja, akkor miért van olyan sok munkanélküli SZTE-n végzett diplomás?

Azért, mert értéktelen tudásuk van, értéktelen tudást ad az egyetem a szakok többségén.Ezen lehet megsértődni, akkor is így van.Ne ájuljunk el városunk egyetemének hallatán, az nem több egy munkanélküli-képző intézménynél.

Moderálásra küldöm 4. NP1 2012.09.10. 11:42

geza

Azt várni, hogy a város mindenkinek munkát tud biztosítani aki itt végzett - oktalanság.
A Harvardon vagy a MIT-n végzettek sem csak Boston környékén képzelik el az életüket.

Moderálásra küldöm 3. geza 2012.09.10. 10:48

A végzettekből mennyinek van/lesz állása??
Bár Szeged ugye hatalmas munkaerő felvevőpiac...
Könyvtár szak művelődésszervező, csak hogy a legkeresettebbeket említsem

Moderálásra küldöm 2. Krampampuli 2012.09.10. 10:15

1. Vandorr 2012.09.10. 08:41

- nem. azért hívják gólyáknak mert aztán elrepülnek... :)

Moderálásra küldöm 1. Vandorr 2012.09.10. 08:41

És a végén mindenki itt szeretne elhelyezkedni...Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...