Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Szegedre vonz az egyetem

Szeged - Nem csupán a dél-alföldi régióból, hanem az egész országból és külföldről is vonz fiatalokat a szegedi universitas – derül ki a gólyák adataiból.
Minden harmadik-negyedik szegedi gólya a Tisza-parti városban érettségizett. A Szegedi Tudományegyetem első éves diákjainak lakhely szerinti második legnépesebb csoportja a kecskemétieké, a harmadik az ugyancsak a szomszédos megye központjából érkezett békéscsabaiaké.

– A dél-alföldi régióból jön az SZTE diákságának döntő hányada – összegzi tapasztalatait az ifjúságkutató szociológus, Jancsák Csaba. Az SZTE oktatója fontosnak tartja, hogy a „toborzóhelyek" közül a negyedik: Budapest. Az is figyelemre méltó jellegzetesség, hogy az ötödik helyezett Szolnok. – Hiszen – mint Jász-Nagykun-Szolnok megye „fővárosa" – közigazgatási szempontból az észak-alföldi régióhoz tartozik, elvileg a Debreceni Egyetem vonzáskörzete, ám kulturális szempontból mégis inkább Szegedre jönnek – magyarázza a kutató.

Megyék és arányok

A hazánkban felvételiző fiatalok 72 százaléka kezdheti el tanulmányait idén. A dél-alföldi 3 megyéből a jelentkezők 71 százaléka jutott be felsőoktatási intézménybe, míg példul a budapesti középiskolások 74, Győr-Moson-Sopron megye diákságának 75 százaléka lett gólya.

Hódmezővásárhely a második, ha azt nézzük, Csongrád megye településeiről hány gólya került a szegedi egyetemre. Az SZTE Mezőgazdasági Karának is otthont adó város egyetemi hallgatóinak nagyon nagy része dél-alföldi – tudtuk meg Jancsák Csabától. A szociológus megfigyelése, hogy az SZTE szakjai közül például a mezőgazdasághoz kötődőek, vagy a tanár szakok döntően a környékbeli, illetve a dél-alföldi régióhoz tartozó településekről vonzanak fiatalokat.

Mivel az SZTE-n nemzetközi hírű a zenész-, az orvos- vagy a gyógyszerészképzés, valamint az informatikai szakok miatt az ország távolabbi vidékeiről, sőt külföldről is nagy számban jönnek a Tisza-parti városba a fiatalok. Ez a magyarázata annak, hogy például győriek és kaposváriak is megcélozzák a szegedi diplomát, bár közelebb is találnának képzőhelyet. E trendek jelentőségéről szólva Jancsák Csaba kijelentette: – Az önfinanszírozóvá alakuló felsőoktatásban az az intézmény marad fenn, amelyik nyer az országos versenyben.

Olvasóink írták

 • 9. Apátfalvi** 2012. szeptember 10. 19:56
  „5.

  Erre van valami forrásod is, vagy csak a napi bakter szilva mellett hallottad a pultosnénitől?”
 • 8. ascendum 2012. szeptember 10. 19:22
  „Kedves korábban szólók, az SZTE országos viszonylatban a legjobb egyetemek közt van. A nemzetközi összevetésekben pedig az ELTE mellett egyedüli magyar egyetemként szokott rangsorokba bekerülni (igaz, egyik sem a világ élvonalában szerepel. Ez tény.)
  Egyes szakokon nem a legjobbak az elhelyezkedési lehetőségek, míg másokon a diploma megszerzése előtt is kapnak a hallgatók munkát, ki Szegeden, ki máshol a világban. A személyes vélemény megformálása nagyban múlik azon is, hogy ki milyen szakon végzetteket ismer.
  Igenis legyünk büszkék Szeged egyetemére, és nem azért, mert a Harvarddal versenyezhet; hanem azért, mert az olyan pénzügyi nehézségek ellenére is, mint ami miatt idén szénszünetet (!) rendeltek el a télre, törekszik fenntartani hagyományait, eddig megszerzett minőségi pozícióját.”
 • 7. roxper 2012. szeptember 10. 17:17
  „Ne sarkítsunk, rengeteg tehetséges fiatal végez itt és boldogul el szépen az életben, az hogy valaki bölcsészként/bölcsész tanárként más meló híján titkárnő akar lenni és ez nem sikerül neki, az nem mérvadó!”
 • 6. nie 2012. szeptember 10. 16:35
  „HAJRÁ GÓLYÁK, REPÜLJETEK AZ ÉLETBEN MAGASRA ÉS KÖNNYEN, ÉRJÉTEK EL CÉLJAITOKAT!
  DE REMÉLHETŐLEG AZ IGÉNYESEBB ÉS ÉRTÉKESEBB LESZ,MINT A GÓLYATÁBOROTOK,AMIT AKARATOM ELLENÉRE HALLOTTAM A DOROZSMAI TÓ MÁSIK OLDALÁN.”
 • 5. szegedivagyok 2012. szeptember 10. 12:02
  „Ha ennyire jó lenne az SZTE képzése, annyira értékes lenne, mint ahogy a cikk sugallja, akkor miért van olyan sok munkanélküli SZTE-n végzett diplomás?

  Azért, mert értéktelen tudásuk van, értéktelen tudást ad az egyetem a szakok többségén.Ezen lehet megsértődni, akkor is így van.Ne ájuljunk el városunk egyetemének hallatán, az nem több egy munkanélküli-képző intézménynél.”
 • 4. NP1 2012. szeptember 10. 11:42
  „geza

  Azt várni, hogy a város mindenkinek munkát tud biztosítani aki itt végzett - oktalanság.
  A Harvardon vagy a MIT-n végzettek sem csak Boston környékén képzelik el az életüket.”
 • 3. geza 2012. szeptember 10. 10:48
  „A végzettekből mennyinek van/lesz állása??
  Bár Szeged ugye hatalmas munkaerő felvevőpiac...
  Könyvtár szak művelődésszervező, csak hogy a legkeresettebbeket említsem”
 • 2. Krampampuli 2012. szeptember 10. 10:15
  „1. Vandorr 2012.09.10. 08:41

  - nem. azért hívják gólyáknak mert aztán elrepülnek... :)”
 • 1. Vandorr 2012. szeptember 10. 08:41
  „És a végén mindenki itt szeretne elhelyezkedni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késett a visszakapcsolás, vagy mégsem?

Több, mint egy napot kellett várnia az áram visszakapcsolására műhelyében egy szegedi férfinak. Tovább olvasom