Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Szegedről Fekete Istvánt is jelölik a Márai-programban

Csongrád megye - Hosszú vajúdás után két hete elindult a könyvtárakat, kiadókat támogató Márai-program. Lezárult a kiadók pályázata. Szegediek is indultak.
Lezárult a könyvkiadók pályázata a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Márai-programjára. A kiadókat, könyvtárakat, szerzőket hivatott támogatni a pénzalap. A pályázatot évek óta halogatták. Az eredetileg ígért 1,5 milliárd forintos pénzkeret jelentősen megcsappant: a zárolások után egy hete a töredékére, összesen 400 millió forintra írták ki a pályázatot. Ramháb Mária, a kecskeméti megyei könyvtár vezetője, a program koordinátora elmondta: 200-200 milliót fordítanak szépirodalmi kötetek és tényirodalom vásárlására, 25 milliót pedig könyves rendezvényekre költenek.

A kiírás alapján a kiadók már megjelent kiadványaikkal jelentkezhettek, legfeljebb 60-at ajánlhattak. A kiskereskedelmi ár kétharmadáért kell adniuk a könyveket, mindből legalább 200 példánnyal kell rendelkezniük. Ebből állítanak össze a kollégiumok 250-es listát a könyvtárak számára. 75 kiadvány alkotja majd azt az úgynevezett nemzeti minimumot, amit – ha az intézmény nem szerezte be korábban – kötelezően rendelni kell. Az NKA szakmai kollégiumai jelölik ki a könyvtárakat, amelyek kaphatnak a Márai-listáról. 3000 fősnél nagyobb településeken működő bibliotékák jöhetnek szóba, illetve határainkon túli intézmények. Ezeknek – súlyukhoz mérten – pénzkeretet is meghatároz a kollégium. Ezt költhetik el kiadványokra, amelyeket legkésőbb őszre meg is kapnak. A megvásárolt példányszám tetszőleges.

A szegedi Lazi Kiadó is pályázott. A végleges listát a cég vezetősége a kereslet és a raktárkapacitás alapján állította össze, többek között Fekete István és Jane Austen műveivel indulnak. Katona Ildikó, a szintén szegedi Könyvmolyképző Kiadó vezetője szerint sötétben tapogatóznak a pályázattal, mert nehéz eltalálni a súlypontokat. A listán náluk a magyar gyermek- és ifjúsági irodalmat például Csukás István, Böszörményi Gyula és Bosnyák Viktória képviseli. Sikerre számítanak a külföldi klasszikusok közül például Ernest Hemingway, Eric Knight és John Steinbeck műveivel.

A Márai-program koordinátora összesen 600–640 köz- és szakkönyvtár együttműködését várja. Csongrád megyében 59 intézmény fogad olvasókat, ebből kevesebb mint a fele, 24 található 3000 lélekszámúnál nagyobb településen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frekvenciaengedély – helyi rádióknak

Szeged - A többször meghosszabbítható, egy alkalommal legfeljebb 60 napra szóló jogosultság iránt… Tovább olvasom