Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Szegedről is lehet hatni a világra

Az internetes társadalom alkotóinak és fogyasztóinak ítélte idén Az év embere díjat a Time magazin. Az internet közösségeket épít, együttműködéseket hoz létre – a politika és gazdaság uraitól függetlenül. Szegedi webes bloggereket, provokátorokat, szerkesztőket kérdeztünk arról, milyen hatással vannak szűkebb és tágabb környezetükre, a közgondolkodásra.
Fotó: Schmidt Andrea
Rendhagyó módon az internetes társadalom építőinek és fogyasztóinak ítélte idén a Time magazin Az év embere díjat. Indoklásuk szerint az internet óriási hatással van a világ társadalmaira. Az emberek közösségének és együttműködésének egy korábban sosem látott szintjét hozza létre – a politikusoktól és „nagy emberektől" függetlenül, az átlagpolgárok között.

A lap szerint az elismerés azoknak jár, akik valamilyen aktív tevékenységet folytatnak ebben a sajátos médiatérben – ezáltal pedig hatással vannak kisebb-nagyobb közösségek gondolkodására.
A NoTv-blogot – azaz internetes naplót – négy éve író szegedi Talpai Attila szerint egy kisközösségen belül minden blogbejegyzés hatni tud másokra. Saját blogjának erősségét a rendszerességében, függetlenségében és témakezelési szabadságában látja. Olyan benyomásokat, élményeket is megírhat, amelyeket egy sokféle emberhez szóló médium aligha. A blog szerinte olyan, mintha magában, szabadon beszélne az ember – az csak plusz, hogy erre vannak vevők is. Mint mondta, a leghasznosabbak az olyan tematikus, közösségi blogok, mint a Wikipédia nevű naprakész internetes lexikon, amit felhasználóik írnak és frissítenek.

Interneten is sokkolja, illetve nevetteti meg közönségét az ironikus plakátjairól elhíresült Kovács Gergely, a Szegeden feltűnt Magyar Kétfarkú Kutya Párt kiötlője, alapítója, szóvivője. Rá biztosan igaz, hogy hatással van a közvéleményre – pozitív és negatív reakciókat egyaránt kivált. Munkáit gyakran kommentálja a honlap/blog havi tizenötezer látogatója. Legtöbbjüknek tetszik szarkasztikus humora, valaki használható ötleteket is ad, mások szeretnék, ha a fővárosban is „dolgozna". Kapott már reklámmunka-ajánlatot, de előfordul beszólás is – főként politikai plakátjai kapcsán.

Egyetemistáknak szóló, többféle szegedi webes médiumot is összefog Kovács Gergő – aki nem azonos a „kutyással"; szerinte az internetes rádiók és újságok nagy előnye a gyorsaságon kívül a kísérletezés szabadsága. A RádióE főszerkesztője elmondta: folyamatos a kölcsönhatás a virtuális tér és a való élet között, hiszen sokan látogatóként kezdik náluk – később pedig néhányuk a honlap tartalmak alakításában is szerepet kap. Nemrégiben egy általuk közölt cikk nyomán a rektori konferencia vizsgálatot kezdett, majd megváltoztatott egy jogsértő gyakorlatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárgabarackbefőtt a hosszú nyakúba

Ószereseknél is vásárolhatunk karácsonyi ajándékot a hét végén a Dóm téren, a kézművessátrak mögött.… Tovább olvasom