Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Szegényedő, gazdagodó képviselők

Szeged - 21 millió forintot takarított meg a legutóbbi vagyonbevallás óta Farkas László. Kozma József és Nógrádi Tibor 2-2 millió forint tartozástól szabadult meg – nyilvánosak, bár nehezen hozzáférhetők a szegedi önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatai.

Még mindig nem érhetők el az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatai a szegedvaros.hu-n. Szegeden továbbra is csak előre egyeztetett időpontban, felügyelet mellett olvashatók, és nem fénymásolhatók az önbevallások. Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik), a jogi bizottság elnöke azt mondta, kezdeményezik, hogy felkerüljenek az internetre a dokumentumok.

A legfrissebb bevallásokból kiderül: a 29 tagú testületből néhányan szegényebbek, mások gazdagabbak lettek 2011-ben. A legtöbb képviselő vagyoni helyzetében nem történt nagy változás.

Változó a képviselők anyagi helyzete. Van, akinek közel tucatnyi ingatlana van, másnak semmi nincs a nevén.Fotó: Frank Yvette.
Változó a képviselők anyagi helyzete. Van, akinek közel tucatnyi ingatlana van, másnak semmi nincs a nevén.
Fotó: Frank Yvette.

A legnagyobb mértékben Farkas László (Fidesz–KDNP) növelte vagyonát. Bár képviselői tiszteletdíjon kívüli ügyvédi jövedelme csupán havi 30 ezer forint, egy év alatt 21 millió forinttal nőtt a megtakarítása (20 milliót takarékbetétben tart, egymilliót készpénzben). Járműparkja egy Nissannal csökkent. Változatlanul megvan a képviselő szegedi műemléki háza, erdeje és szántója is. Továbbra is őrzi numizmatikai gyűjteményét, 30 festményét és 72 darabos kerámia- és porcelángyűjteményét. Értékpapírban – akárcsak tavaly – 15 millió forintot tart. Maradt egy Mercedese és egy kisteherautója. A részletek miatt kerestük a képviselőt, aki visszahívást kért, de később már nem vette fel a telefonját.

Még mindig Póda Jenő (Fidesz) birtokolja a legtöbb ingatlant a szegedi közgyűlésben: Szegeden, Budapesten, Kehidakustányban, Vászolyon, Deszken és Mádon összesen 10 háza, üdülője, szántója, szőlője van. MKB-részvényei már nincsenek meg, nőtt viszont a megtakarítása: bankban 7 millió 700 ezer forintot, több mint 20 ezer eurót, és majdnem 17 ezer amerikai dollárt tart. Készpénzben 900 ezer forintja van (tavaly összesen készpénzben és bankban 3,4 millió forintja volt). Magánszemélyek továbbra is 6,5 millió forinttal tartoznak neki.
Szentgyörgyi Pál (MSZP) megtakarításainak egy részét életbiztosításban tartja (mintegy 4 millió forintot), OTP-betétje 9,8 millióról 8,8 millióra csökkent 2011-ben. Tartoznak neki 8 millióval – ez már 2 millió forinttal kevesebb, mint tavaly. Közgazdászként az Interrum Kft.-től 108 ezer forintos fizetést kap – ez legutóbb még 150 ezer forint volt.

Solymos László alpolgármesternek (MSZP) nem sikerült megszabadulnia 23 millió forintos hitelétől, változatlanul 18 milliós Ménesi Imre (MSZP) tartozása. Kozma József (MSZP) viszont lefaragott a 13 milliós tartozásából 2 milliót.

Továbbra sincs saját ingatlana Gyimesi László tanácsnoknak (Fidesz–KDNP), Nógrádi Tibornak (Fidesz–KDNP) és Keresztúri Farkas Csabának (Jobbik). Keresztúri 2010-ben ügyvédként még havi 250 ezer forintot keresett, de idén már azt írja a bevallásában, hogy szünetelteti ügyvédi tevékenységét (a képviselő budapesti ügyvédi kamarai tagsága 2011. július 28-án megszűnt – a szerk.). Gyimesi László jobban keresett ügyvédként 2011-ben, mint azelőtt: 78 ezer forintos munkabére 108 ezer forintra nőtt. A Magyar Labdarúgó Szövetség igazgatójaként bruttó havi 300 ezer forintot kereső Nógrádi Tibornak nemcsak ingatlana, de járműve és értékes ingóságai sincsenek. Van viszont 500 ezer forintos banki hitele, ami az előző bevallásnál még 2,5 millió forint volt.

Tavaly még csak képviselői tiszteletdíjából élt Ménesi Imre (MSZP), aki idén már bevallott 300 ezer forintos eseti jövedelmet is. A képviselő egyéni vállalkozóként rendezvénysátrakat ad bérbe. Növelte könyvtárának méretét Kohári Nándor (Fidesz–KDNP). Az 5210 kötetes gyűjtemény 5300-ra nőtt. Az országgyűlésben is dolgozó megyei képviselők – Bohács Zsolt (Fidesz), Kalmár Ferenc (KDNP) – és Botka László (MSZP) polgármester vagyonáról csütörtöki, Vagyonukról vallottak a képviselők című anyagunkban számoltunk be.

Olvasóink írták

 • 16. info 2012. február 05. 20:48
  „képviselő szegedi műemléki háza,- örülünk, hogy még mindig megvan ugyanis föl lehet újítgatni pályázati közpénzekből mint műemléket-amiket itt leírtak népbutítás.Ha az ügyvédi munkából csupán 30000.- ft ja van havonta, hány ügyet vállalt társadalmi munkában? Ezek a cikkek arravalók, hogy egyre több ember lázadjon és tipródik azon, hogy hiába dolgozik !!! a rezsijét nem tudja a munkája értékéből kifizetni-nemhogy megélni tudjon! Abból a munka értékéből amit tisztelt képviselő urak szavaztak meg az embereknek akik önöket eltartják az adójukból!”
 • 15. suan3 2012. február 04. 09:31
  „Semmi értelme ennek az egésznek! Porhintés! Arról van szó, hogy egyszer kitalálták, hogy be kell vallani a vagyonukat, amit meg is tesznek, mert kötelező. Bár emlékszem, hogy némi felháborodást keltett anno. Azonban mindenki tudja, hogy ezek a nyilatkozatok nem fedik a valóságot. Mi pedig bosszankodunk, pedig tudjuk, hogy nem érdemes, hisz soha nem fog ez a helyzet megváltozni (sajnos).”
 • 14. Zsoltee0716 2012. február 03. 21:11
  „Hazudnak ezek.

  Orbánnál is van 5 gyereke, de egy háztartásban csak 3-mal lakik együtt. Nekik nincs vagyonuk, ott a másik kettő annál van minden. Külföldi bankoknál a pénz stb...”
 • 13. booo 2012. február 03. 18:31
  „Nem akarok senki zsebében kotorászni, DE szerintem az egyéni bevallások semmit sem érnek.
  Nem derül ki hogy az egyes családtagok, közeli hozzátatozók nevén mi van, vagy hogy lehet az hogy a nemrég született gyerek máris x millió befektetéssel rendelkezik!
  Kár kábítani !”
 • 12. iddőshölgy 2012. február 03. 18:00
  „Nem kell csodálkozni, tudnak spórolni. Matolcsy megmondta, hogy meg lehet élni 46 ezerből, ők megélnek, igy van megtakaritásuk. Mi vagyunk az élhetetlenek, csak szórjuk a 60-70 ezres fizetést, nyugdijat.”
 • 11. jambrik 2012. február 03. 17:19
  „Vagy talán ezért vesztik el hitelességüket! Legyintenek rá, de ez őket ennyi pénzzel a zsebükben nem zavarja! Amíg egy párt volt , annyi haszna volt nem került a dolgozó embereknek ennyi pénzbe!!!--gátlástalanok--a vagyonok kft,-k nevén ,kastélyok, szántók, és a gyerekén, feleségekén, bárkilyén, de neki nincs---hogy lehet sajnálni!!”
 • 10. Én2 2012. február 03. 16:44
  „Iritáló, hogy harmincegynéhány évesen minden politikus dúsgazdag tele termőfölddel, szántóval, pénzzel. Nem is dolgoztak el kellene venni tőlük, ha nincs az embereknek nekik se legyen így igazságos”
 • 9. papika56 2012. február 03. 15:42
  „Ezek a k... képviselők a hazugsági versenyen elsők lennének.
  Ennyire hülyére veszik a népet!
  a NAV miért nem vizsgálódik ???Évek ota milliókat keresnek havonta --és se háza,se lakása, se vagyon tárgya nincs! HOVÁTETTE a sok-sok milliót ?? felélte? megette ? kidobta az ablakon ???
  HÁÁÁÁT hazudni azt tudnak ! volt kitől tanulni !!!!!”
 • 8. roxper 2012. február 03. 13:04
  „Szegényeknek nincs saját házuk, én meg higgyem el, ezt komolyan gondolják??? :(”
 • 7. deszkás 2012. február 03. 12:23
  „Ha ha ha ha ha ha ha ----------------”
 • 6. Admin07 2012. február 03. 10:13
  „Minimálbért az összes politikusnak, 16% adókulccsal! Nyomorogjanak ők is.”
 • 5. maci53 2012. február 03. 09:52
  „Hazudnak a gyöngybetűk a hófehér papíron....”
 • 4. pardon 2012. február 03. 09:07
  „ez azért van,hogy bosszantsanak?”
 • 3. bélabá 2012. február 03. 08:07
  „Valaki magyarázza már meg, hogy miért van szükség erre a komédiára.”
 • 2. Emberségetavilágnak 2012. február 03. 08:00
  „Mi a fene szövődhet a háttérben, ha ezen a témán túráztatják az istenadta nép vitriolba mártogatott tollát.
  Naná, hogy a kutyájára íratja a vagyonát, ha már elfogyott a számításba jöhető rokonság.
  Kár ezen a nyelvet tépni, polgártársak.
  A vérnyomás csökkentő gyógyszerek drágák.
  Ugatni is majd csak addig fogunk korlátlanul, a gép elől, míg be nem vezetik a bitadót.
  De örüljünk. Gerincesek vagyunk, bátran viselhetünk konfekcióipari terméket.
  Nekünk nem kell költenünk méregdrága kelmére, mesterszabóra, hogy olyan gúnyát rittyentsen, amely megtartja a teljes testtömeget egyenesben, mintha gerinc is lenne benne.
  De ők is csak emberek, csak megfertőződtek. Ha kigyógyulnak, még becsületessé is fejlődhetnek.”
 • 1. 267222 2012. február 03. 07:34
  „Balra nálunk,nyugaton,ilyenkor az adóhivatal csendben de határozottan megkérdezi,hogy miből lett pl.Farkas Úr
  plussz 21 milliója.Ilyen süket dumával mint 30 000 ft-os ügyvédi/havi/kereset,minket néznek hülyének.Egyáltalán,hogyan dolgozhat ügyvédként Bohács úr?Ez nem összeférhetetlen?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Extrém hideggel és nagy hóval jön a tél

10–20 évente van olyan hideg, mint amilyenre a következő napokban számíthatunk. Tovább olvasom