Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Szegények istápolói

Szeged - Két évtizede alapították a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. A szegedi csoport tagjai önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül dolgoznak. Adományból egyre kevesebbet kapnak, a rászorulók száma viszont növekszik.
1989 februárjában akkori friss nyugdíjasok alapították a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezetét, többségük – jóval túl a hetvenen – a mai napig dolgozik. A fiatal generációt ketten képviselik, egyiküket tíz év után választották a szegedi csoport vezetőjévé.

– Folyamatosan gyűjtjük az adományokat, és azokat továbbítjuk a rászorulóknak – magyarázza Mártáné Lőrinc Veronika. – Rendszeresen segítünk a falusi önkormányzatoknak, de a határon túlra is juttatunk ruhákat, cipőket.

A helyi szervezet állandó patronáltja a Szegedi Ipari és Szakképző Iskolák József Attila Tagintézménye, a lila iskola. Az ide járó, halmozottan hátrányos helyzetű tanulókon is igyekeznek segíteni. Nagy eredménynek tartják, hogy az egyik belvárosi étkezde minden tanítási napon tizenöt adag ételt ajánlott fel díjmentesen a magatartási, tanulási és családi problémákkal küzdő diákoknak.
 Sikertörténet

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat újszegedi, Csanádi utcai központjában működik az intézmény által üzemeltetett nappali melegedő. Naponta 30–40 hajléktalan keresi fel őket ruhákért, tisztálkodási lehetőségért vagy néhány emberi szóért. Egyikük a minap egy fehér ingért jött, mert állást kapott egy belvárosi cukrászdában. Azóta is ott dolgozik, pincérként.


Nemrég az egyik tisztítószergyártóval közösen gyűjtöttek adományokat, összesen kétszáznegyvenkét – óriás méretű – zsák ruhát kaptak. Az idén is készülnek az idősek karácsonyára: tavaly negyvenkét, tartós élelmiszerekből álló csomagot tudtak szétosztani a rászorulók között. Követve a hagyományokat most decemberre 50–60 csomagra való élelmet szeretnének összegyűjteni.

Az önkormányzatnál is pályáznak, és nagyobb magáncégeknél is próbálkoznak, változó sikerrel.

– Legutóbb tizenöt malomipari vállalatnak írtam levelet, mindegyiküktől 1-1 mázsa lisztet vagy rizst kértem a karácsonyi adományokhoz – mondja Mártáné Lőrinc Veronika. Három hét után egy helyről válaszoltak, onnan is csak annyit, hogy a címzett ismeretlen.

Szegeden a tartós élelmiszerekre mutatkozik a legnagyobb igény, jelenleg ebből kapnak a legkevesebbet a szeretetszolgálatnál. Késő ősszel az egyik hazai élelmiszerbolt- hálózattal közösen rendeznek gyűjtést, az üzletekben kihelyezett bevásárlókocsikba mindenki beleteheti majd az adománynak szánt élelmet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

600 ezres segítség a honatyáktól

Csongrád megye - Augusztustól lehet igényelni a több milliárdos krízisalapból 20–50,… Tovább olvasom