Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Szegődött szabadok világa

Egyre több meghívó csalogat jó ízeket, színes programokat kínáló népi vigadalomba, pásztorünnepeket ülnek, emlékeztetve, az október nem csak szüretidő. A szegődött szabad emberek hagyomány- és szokásvilága érdekes élményeket ad, s érdemes róla többet tudni, megőrizni. Például a tegnapi Dömötör-nap kapcsán.
Fotó: Tésik Attila
Hogy a szegedi ősi palánki Dömötör-templom védőszentjének ünnepén lesz-e nemsokára a hagyományébresztés jegyében olyan búcsú a városban, mint az egykoriak, amikor a bürgepaprikást a juhászok a templom udvarán főzték, arról még nincsen hír, a pásztorkodó népünnepélyek azonban már sokasodnak a környéken. Dömötörözésre, vendelezésre hívogatnak, evést-ivást, táncot, virtuskodást, kirakodóvásárt kínálnak. A hagyományokban azonban érdemes a szórakozáson túl is megmerítkezni. A juhászok, gulyások, csikósok, kondások – mondhatnánk úgy is, a szegődött szabad emberek – világa különösen értékes eleme, tükre a magyar népéletnek és népléleknek.

Védőszentek históriája

A pásztorkodók és a jószágtartó gazdák réges-régtől ünneplik a pásztorrá lett ír királyfi, Vendel névünnepét, s hiszik, ő a védőszentjük. Szent Vendel tisztelete nálunk a 18. században terjedt el német betelepülők révén, s kultusza oly erős lett, hogy szobrokat állítottak neki a legelőknél, a jószághajtási utak mentén. A pártfogásáért esdeklők arra kérték, védje meg állataikat a járványoktól, dögvészektől, minden bajtól, adjon bőséges és egészséges szaporulatot, hasznot a jószágtartóknak. Félték Vendel haragját – mert „Vendel viszi az állatokat" –, október 20-án jóindulatának biztosítása érdekében a gazdák „megbecsülték" igavonó jószágaikat, nem fogták be, nem dolgoztatták, nem hajtották vásárra se őket, mondván, ünnepeljenek azok is. Voltak olyan vidékek, ahol e napon Vendel tiszteletére boroskupát ürítettek, majd a hátuk mögé hajították, mert úgy vélték, ezáltal biztosítható, hogy állataik a zimankós telet egészségben átvészelik.

Az októberi pásztorünnepek másik jeles napja 26-án Demeteré, akiről kései utódai mifelénk nemigen tudták, hogy a 4. században Tesszáliában a pogány istenek megtagadása miatt szenvedett vértanúságot, s ezért a keleti egyházban a harcosok védőszentje is.

Bárányok az eklézsiának


A 12. században épült szegedi Dömötör-templom szentjének búcsúján például sajátos juhászünnep kerekedett, amelyre a táj népe zászlók alatt sereglett be a városba, élen a kapitányokkal és az öreg gazdákkal, ajándékba az eklézsiának fehér bárányokat tereltek, fonott kalácsot, szőlőt hoztak. A templom udvarán főzték a juhászok a paprikást, hozzá borról a város borbírói gondoskodtak, túrós lepényről, bélesről, rétesről a juhásznék. Volt dudaszó, tánc, népünnepély, s nemcsak a templomkertben, de a házaknál felállított sátrakban is: dömötöröztek.

Ekkor engedték el magukat a nyájak őrzői az egész éves éjjel-nappalos szakadatlan szolgálat után, ünnepelték munkájuk eredményességét, és legtöbben azt is, hogy már a következő esztendőre is sikerült elszegődniük. Megtisztelték a védőszentet, a gazdát, együtt ünnepeltek, akár napokig, gazdaságról gazdaságra járva is.

Sokfelé szokás volt meghívni a juhászünnepre a határszomszédos csikósokat, csőszöket, de még a pandúrokat is. Pedig a juhásznak – mint ezt számos nótájuk is bizonyítja – nem a pandúr volt az ideálja, hanem a betyár, a társadalmon kívüli szabad ember. A juhtorok, juhbálak kiváló alkalmai voltak annak, hogy ki-ki a saját „betyárságát" bizonyítsa – azzal mondjuk, hogy ő főzi a legjobb birkapaprikást, ő járja legfürgébben a botostáncot, az általa fából vagy szaruból faragott szelence, borotvatok, fűszertartó a legszebb, pásztorkészsége a legegyedibb, az ő juhászkampója az igazán művészi megformálású.

Hideg szél – kemény tél

A férfivirtust bizonyító versengések is természetes velejárói voltak a „Nincsen árok, se kerítés" habitusú pásztoremberek vigasságainak, akik azért az ünneplésben sem feledkeztek meg arról, hogy a jeles napon az időjárást is figyeljék, mert úgy tartották, ha Dömötör napján fúj és hideg a szél, kemény télre kell felkészülniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekült a Virág cukrászda

György Attila azt mondja, már megegyezett a Virág cukrászda felszámolását kezdeményező céggel. A… Tovább olvasom