Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Székely László kapta a Dömötör-életműdíjat - galériával

Szeged - A közönség immár 14. alkalommal ítélte oda a szegedi színházi élet kitüntetéseit az évad legjobbjainak – a Dömötör-díjakat 10+2 kategóriában szombaton este adták át a Szegedi Nemzeti Színházban megrendezett gálaesten. Az idei Dömötör-életműdíjat Székely László Kossuth-díjas díszlettervező kapta.
A Szegedi Nemzeti Színházban folyó művészi alkotómunka elismerésére 1999-ben civilek alapították a Dömötör-díjat, ami 2006-ban bekerült az önkormányzat hivatalos kitüntetései közé. Városi elismerésként is megőrizte civil jellegét azzal, hogy 10 kategóriában a szavazólapra került 3-3 jelölt közül mindig a közönség dönthet arról, ki kaphatja a díjat. A publikum szombaton este a Forrás Szállóból Audi-flottával, rendőrségi felvezetéssel érkezett jelölteket és a támogatókat a nagyszínház előcsarnokában fogadta. A szegedi színházi élet kitüntetéseit a hagyományos gálaműsor keretében vehették át a díjazottak. Az idei gála címe: East Side Story – a West Side Story díszletében Barnák László és Toronykőy Attila rendezte; a műsorvezetők: Vajda Júlia és Rédei Roland voltak. A zenés, sokszínű gálaműsorban fellépett szinte az egész társulat.

Székely László Kossuth-díjas díszlettervező kapta a Dömötör-életműdíjat. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az idei győztesek a közönség szavazatai alapján: a legjobb férfi színészi alakítás kategóriában: Pataki Ferenc (Hedda Gabler.). Legjobb női színészi alakítás: Danis Lídia (Hedda Gabler). Legjobb operaénekes: Balczó Péter (Pillangókisasszony). Legjobb opera-énekesnő: Kovács Éva (Pillangókisasszony). Legjobb rendező: Balikó Tamás (Hétköznapi őrületek). Legjobb díszlettervező: Kentaur (West Side Story). Legjobb jelmeztervező: Molnár Zsuzsa (Pillangókisasszony). Legjobb férfi mellékszereplő: Somló Gábor (West Side Story). Legjobb női mellékszereplő: Erdélyi Tímea (Hedda Gabler). Legjobb táncos: Zsadon Flóra (Trakhiszi nők). A legjobb háttérmunkás díját a társulat titkos szavazással Maláj György kulturális szervezőnek ítélte oda.

A hagyományoknak megfelelően az idei soros elnök, Bódi György vezette társadalmi kuratórium döntött az életműdíjasról. A kitüntetést a gálaest csúcspontján Botka László polgármester adta át Székely László Kossuth-díjas díszlettervezőnek, aki az elmúlt évtizedekben olyan sikeres szegedi produkciók színpadképét álmodta meg mint például A varázsfuvola, a Lammermoori Lucia, A kékszakállú herceg vára vagy a Francesca da Rimini.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. heró 2012. május 21. 21:14
  „22. kjoc

  Bocsáss meg, de nem én kezdtem! És eléggé személyeskedő hangnemet engedtél meg magadnak! Mielőtt ismét majmoznál, szóval előtte gondolkozz!!! További szép estét neked!!!!!”
 • 22. kjoc 2012. május 21. 16:08
  „Drága "Hősöm"! Minek kellett a jogszabályok mögé bújni eme szép este kapcsán? Gondolom azért mert te nem voltál ott a színházban,sőt mi több, nem is érdekel,csak . . . csak a jogszabály. Az a fontos,mert azok a fránya emberek rendszám nélkül és rendőri felvezetéssel mentek! Jelentsd fel őket,. . . ha ennyire zavart. . .”
 • 21. lidi 2012. május 21. 15:17
  „Bár nem vagyok a cikk írója, de sztem ő ebben vétlen: a díjjal kapcsolatban még sose olvastam mást, mint a civilek alapították fordulatot, legalábbis mióta városi díj lett, ezt mindig hangsúlyozza minden híradás.
  visszaolvastam, már a 2007-es cikkben is ez volt:
  "A Pálma Reklámstúdió civil kezdeményezésként 1999-ben alapította a Dömötör-díjat, amit eddig nyolc alkalommal adtak át a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek, munkatársainak a teátrumban folyó alkotómunka elismeréseként. A szegedi közgyűlés tavaly úgy döntött: beemeli a díjat a városi kitüntetések sorába. Erről tegnap írt alá háromoldalú megállapodást a Novotelben Szentgyörgyi Pál alpolgármester, Székhelyi József, a színház főigazgatója és az egyik ötletgazda, Elekes Zoltán, a Pálma Reklámstúdió vezetője. Szentgyörgyi Pál hangsúlyozta: a Dömötör-díj egyedülálló lesz a városi kitüntetések között abból a szempontból is, hogy továbbra sem a politikusok vagy a szakmai szervezetek döntenek róla.
  Bár az anyagi hátterét az önkormányzat biztosítja, a jövőben is minden évad végén a társadalmi kuratórium javaslata alapján a közönség szavazza meg a díjazottakat."
  a link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/varosi_dij_lett_a_domotor/140923/

  szóval nem vagyok biztos benne, hogy jó helyre címezte a valószínűleg jogos kritikát.”
 • 20. heró 2012. május 21. 12:15
  „8. kjoc!

  De ha még így is valami kérdésed maradt megválaszolatlanul, akkor nosza tedd fel! Jóságos Zolibácsi elmagyarázza neked érhetően a képességeidnek megfelelően a jogszabályt, csak azért hogy megértsd és legyen villogáság ott bent!!!! Mert úgy látom a jogszabályokban nem igazán vagy járatos, vagy csak jól be akartál szólni! Csoki mondá erre az Üvegtigrisben " Lalerkám ne égesd magad..."”
 • 19. embör 2012. május 21. 12:12
  „Én csak a Vtv ben láttam az összefoglalót. Azon kívül,hogy autón érkeznek a művészek és díjakat kapnak... A pompa teljesen hiányzik,az előcsarnok ugyanolyan sivár( nincs az alkalomhoz igazítva ) a színpad mint bármely este ( persze spórolni kell, ezért játszó díszletelemekben történik minden). Higgyük el,ez így magyar narancs. Értjük,de tessék ezt is érteni.Kívülről ez látszik,ha az ember nincs átitatva színházzal. Ez az attól aminek indult vagy amivé nőni szeretett volna,mint esemény,kevés ill. fáradtnak tűnik.Persze kell.”
 • 18. heró 2012. május 21. 11:18
  „8. kjoc!

  Íme akkor olvasgass egy kicsit hátha ragad rád valami, mikor és hogy is lehet ezt használni, ezek után gondolom nincs több kérdésed és lön világosság a szürke állományodban!!! http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a0700012.irm”
 • 17. soma53 2012. május 21. 07:44
  „Kedves papasmamas, köszönöm, a nézőkért, önökért, a nagyérdemű miatt érdemes ezt a gyötrelmes idegi pályát végig járni...
  Igaz boldogság, és megtiszteltetés ez a díj! Köszönet a szavazóknak, nagy örömöt szereztek nekünk jelölteknek, dijazottaknak!”
 • 16. papasmamas 2012. május 20. 23:56
  „Minden díjazottnak gratulálok!
  Nagy kedvencem közülük Somló Gábor, így az Ő díjazása külön öröm a számomra.”
 • 15. Kasza 2012. május 20. 23:07
  „Lucia
  Én több mint tíz évig dolgoztam a színházban, ma is be be járok úgyhogy szerintem több előadást láttam.
  Ez bizony be jött...
  Az meg,hogy ki mit reklámoz az a z ő dolga, ott is szerepet játszik, egy karaktert és hogyha jól alakít az bizony megmarad az emberekben, látod benned ő is megmaradt.”
 • 14. Lucia 2012. május 20. 21:10
  „13.
  Ez most nem jött be! Elmondhatom magamról, hogy (szegedi) színházba járó vagyok. Hosszú évek óta évadonként 4-5 darabot megnézek! És te? Mennyit? Ha már így kritizálsz!
  A "művész" úrról annyit: amikor Szegedre szerződött (sajnos) és az első darabban megláttam a színpadon, majd halálra röhögtem magam, mert a kopasz fejével reklámozott hajnövesztő ugrott be! Szörnyű volt! Nagy baki, ilyet elvállalni!
  Na mindegy, már nem Szegeden játszik.
  Ha visszaolvasol az előző (3-as) bejegyzésemről, én is sajnálom Erdélyi Timit! Kedveltem több darabban is! Bár a szíve és a kedvese Budapestre húzza!
  Szép álmokat!”
 • 13. Kasza 2012. május 20. 16:35
  „Lucia te mennyit jársz színházba?
  Szerintem keveset,mert ha többet járnál és vagy jártál volna akkor amikor még Janik László itt volt színész akkor nem így nyilatkoznál.
  Itt nincs szó sértődöttről,mert akkor nagyon sok jó színész megsértődhetne amiért a mostani vezetőség eltávolította akkoriban őket nem beszélve a mostani remek színészekről akiket ismét kirúgtak lásd Farkas Andrea aki csak 21 évet volt itt.
  Erdélyi Tímea akinek nem adták meg a lehetőséget, pedig ő itt egy húzó név volt.
  Márkus Melinda aki szintén egy remek színésznő.
  Nagyon sok más színészt kirúghattak volna, akik jóformán csak a fizetésükért járnak be a színházba, nem írok neveket,tudják azok kiről van szó.”
 • 12. Kasza 2012. május 20. 16:21
  „Maláj György ?????
  Miért is kapott díjat?
  -Hisz alig van bent a színházban,akkor mire is?
  EZ AZ EGÉSZ EGY NAGY BUNDA!!!!”
 • 11. Lucia 2012. május 20. 16:06
  „10.
  Na még egy sértődött színész (aki szerencsére már nem Szegeden "játszik").
  1. 6.
  Rendőri felvezetést bárki vehet - csak pénz kérdése az egész! Így, hogy az Audik rendőri felvezetéssel mentek, nem hiányoztak a rendszámok!
  A másik: ennek a díjnak nincs nagy jelentősége. Sehol sem jegyzik igazán!”
 • 10. Janiklaszlo 2012. május 20. 15:49
  „T. Szerző! Amennyiben sértő szándék volt abban, hogy civilnek degradált, úgy kérem indokolja! Amennyiben felkészületlenség az oka, ügy felhívom a figyelmét, hogy bár már nem vagyok a Szegedi Nemzeti Színház tagja, a díj alapításakor és most is gyakorló színész-rendező voltam és vagyok! A díj alapításából kivett részem pedig köztudott és elismert.
  Köszönettel:
  Janik László”
 • 9. hopelyhem 2012. május 20. 14:26
  „Erdélyi Tímeának már régen nem hosszabbították meg a szerződését amikor pénteken át vette az évadzárón a Makó Lajos-díjat amit kollégái szavaztak meg neki!
  Szegedi Tudományegyetem közönségdíjait szintén Ő kapta Pindroch Csabával egyetemben.
  Szombaton pedig Dömötör Díjat kapott! Ezt hívják szép búcsúnak!”
 • 8. kjoc 2012. május 20. 12:52
  „Tisztelt 1-es és 6-os hozzászóló,. . . szerintem jó nagy majmok vagytok :) . . .
  vagy inkább csak irígyek!?”
 • 7. ametiszt51 2012. május 20. 12:01
  „Nincs ellentmondás. A Dömötör díjat elsősorban a közönség szavazatai alapján osztják ki.”
 • 6. heró 2012. május 20. 11:50
  „1. exmakai

  És plusz, száguldoztak a belvárosban, úgy gondolom ez azért nem így működik! Én nem értem miért járt a Rendőrségi felvezetés? Mi indokolta? Élet és vagyonbiztonság veszélybe volt? Vagy kiemelt védelmet érdemlő embereket szállítottak? Na ezekre a kérdésekre várom a válaszát az illetékeseknek!!!”
 • 5. Horthyszobor 2012. május 20. 11:34
  „Kérdezném Szász Mihály szegedi zeneszerző műveit miért nem adják elő??? Őt miért távolították el a színháztól? Igaz, hogy fura szerzet, de véleményünk szerint, hazánk egyik ma élő legnagyobb zeneszerzője!!! Érdemes rákeresni koncertjeire a youtubon! Szeged miért nem becsüli meg jobban helyi értékeit??? Azért, mert esetleg van már véleménye??? Azért, mert gerinces magyar ember??? Lelkük rajta, akik ismerjük munkásságát büszkék vagyunk arra, hogy létezik még egy ember aki tud és szerény körülmények közt élve alkot! Kedves Szász Mihály, mi a barátaid neked adtuk át tegnap, a mi Dömötör díjunkat!”
 • 4. maci53 2012. május 20. 10:39
  „Laci,hol a pincsid,Pisti?
  Erre elmentél nyalni,az Egészségközpont megnyitóra nem, Milyen Szegedi Vagy?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország egy hajléktalan István képén

Álláskeresők alkotásaiból nyílt kiállítás a megyeházán. "Nem kérek sokat, volt, amikor kajában fizettek ki" – mondta Kovács István, aki olajképeket készít. Tovább olvasom