Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Székely zászlót kap a megyeháza

A székelyek iránti szolidaritás jeleként kitűzik a székely zászlót a szegedi megyeházán – döntötte el pénteken a megyei közgyűlés. A képviselők Kligl Sándor szobrászművésznek ítélték oda a Csongrád Megye Díszpolgára címet.
Muszáj csökkenteni az ivóvíz arzéntartalmát, akkor is, ha látszik, hogy a kikényszerített beruházásokkal az unió mesterséges piacot teremtett a tisztító technológiát forgalmazó cégek termékeinek – szűrték le a megyei közgyűlés képviselői. A megye lakosságának egészségügyi állapotáról Tombácz Zsuzsanna megyei tisztifőorvos tartott tájékoztatót, ennek kapcsán került szóba az arzén-problematika. Szatmári Imre tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelem parancsnoka arról számolt be, hogy tavaly az előző évhez képest csökkent a szabadtéri tüzek száma, kevesebb volt a haláleset is, a gyulladások okát pedig a korábbi 46 százalék helyett 58 százalékban sikerült kideríteni. A megyei önkormányzat idei költségvetésének megalkotásakor Piri József és Bedő Tamás (MSZP) is szóvá tette, hogy bár az önkormányzatnak a csökkentett méretéhez aránylik a bevétele, igazi feladatot – a területfejlesztési koncepció elkészíttetésén túl – egy éve nem kap. Gémes László (Fidesz-KDNP) erről azt mondta: e közgyűlésnek akkor sem volt nagyobb ráhatása a megye életére, amikor 17 milliárdból gazdálkodott, mert a pénz nagy része intézményfönntartásra ment el. Most viszont leült az összes civil szervezettel és helyi önkormányzattal, megtervezni a jövőt. Ez az a munka, amelyet korábban senki sem végzett el.

Csongrád megye önkormányzata most azonnal fölajánlja külföldi testvérmegyéinek, hogy kitűzi zászlajukat épületében – javasolta Magyar Anna elnök. Ezzel a diplomatikus megoldással a viták kereszttüzébe került közösségi jelkép, a székely lobogó is megjelenhet a megyei önkormányzat hivatalos helyiségében. Ezen tanácskoztak a legtovább a képviselők, bár a kitűzésről egyetértett a kormánypárti és a két ellenzéki frakció. Tóth Péter (Jobbik) fölajánlotta, ők azonnal megveszik a zászlót, hogy a kihelyezésnek ez ne legyen akadálya. Kérte viszont, hogy az épület homlokzatára kerüljön a lobogó. Erről azonban, mint kiderült, előbb meg kell kérdezni a kormányhivatalt is, hiszen a házat közösen birtokolják. Az első emeleti folyosón azonnal, bárhová ki lehetne függeszteni, mert az csak a megyéé. Toroczkai László (Jobbik) azt mondta, szakítani kell azzal a külpolitikával, amely azon aggódik, milyen kiállásnak mi lesz a következménye, szerinte e magatartás miatt szenvedett hátrányt mindig a magyarság. Toroczkai felesége román, és nem érti, a magyarok miért óvatoskodnak: ha Erdélyben mindenütt, ahol többségben vannak a magyarok, kitűznék a polgármesteri hivatalra a székely zászlót, a román kormány nem tudna mit lépni.

A megyei közgyűlés Kovács-Tanács Istvánnét, az ásotthalmi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár igazgatóját, valamint Forró Lajos történészt, televíziós újságírót tüntette ki a Csongrád Megye Közművelődéséért Díjjal az ülés elején. A végén pedig úgy döntöttek a képviselők, hogy a Csongrád Megye Díszpolgára címet Kligl Sándor szobrászművésznek ítélik oda. Az alkotó lapunk érdeklődésére azt mondta, meglepődve, meghatódva fogadta a hírt. A megyeháza előtti doni emlékmű, valamint a Széchenyi téri Szent István és Gizella-szobor alkotója most több köztéri munkán dolgozik, így a velencei evezőspályánál fölállítandó Kolonics György-emlékművön.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. schik 2013. február 09. 16:55
  „Kovács-Tanács Istvánné igazán megérdemli ezt az elismerést. Nem csupán Ásotthalom köszönhet neki sokat, hanem a térség is. Sokat tesz a közművelődés életben tartásáért. Gratulálok és köszönjük a munkádat!!”
 • 35. adamantium 2013. február 09. 14:15
  „34. deszkás 2013.02.09. 13:08
  nem erdélyt lehetett volna visszavásárolni hanem az elszakadt polgárokat, ahogy németország is tette. az őket az személyekre vonatkozik nem tárgyakra, ezt asszem még az általános iskolában tanítják.
  TAJ kártya csak lakcímkártyával és egészségügyi biztosítással együtt érvényes, egyébként csak a sürgősségi ellátásra jó, amire az úniós kártya is jó lenne, nem kell minden hazugságnak bedőlni”
 • 34. deszkás 2013. február 09. 13:08
  „ADMANTIUM! (29 hsz) Mi vásároljuk vissza Erdélyt? Oszt kitől? Azt nem is kérdezem,MIBŐL? A Románoktól? Nem vagy százas apám. Az a cserbenhagyás népszavazáson történt. Tessék ezt elfogadni-nem tisztelni mert az nehéz lenne számotokra- vagy újat kezdeményezni. Nem gyávázni,árulózni aztán mindenütt siránkozni. Mennyi Taj kártyát állítottak ki az utóbbi két évben? (NEM az ujszülöttekre gondolok)”
 • 33. dilidoki 2013. február 09. 12:28
  „"London az ötödik legnagyobb magyar város"
  http://hvg.hu/nagyitas/20130204_London_az_otodik_legnagyobb_magyar_varos

  Lengjen má´ a városházán a Union Jack. Szolidarítsunk a kitántorgottakkal is.”
 • 32. macs 2013. február 09. 12:22
  „Jól tudom? Erdély 1000 körül lett a Magyar királyság része, majd az ország 3 részre szakadását követően önálló állam lett, élén a fejedelemmel. A karlócai békében visszacsatolták a Magyar Királysághoz, de közigazgatásilag önálló volt. 1848-ban a 12 pont 12. pontja Uniót követel Erdéllyel. A kiegyezést követően újra az ország része a Monarchián belül, majd a trianoni döntés Romániához rendeli.
  Mi itt jól elvitatkozunk, de nagyon kíváncsi volnék az érintettek véleményére is.”
 • 31. ikszy 2013. február 09. 12:15
  „Javaslom, hogy tűzzé ki a török zászlót! Azon is szerepel a félhold, igaz a na csak ötágú. Ha már itt jártak, keltek 150 évig, akkor lehet, hogy közöttünk is van néhány, akiben török vér csörgedez. Akinek nem inge, gatyája még lehet.”
 • 30. kormoska 2013. február 09. 10:46
  „Kb ennyi funkciója maradt a megyei közgyűlésnek,de miért is ne.
  Tűzzék csak ki,elfér a többi mellett!Hogy ettől a székely autonómia ügye mennyivel jut előrébb(vagy hátrább),azt nem tudom.Az a pár fős megyei közgyűlés pedig igazán feloszlathatná magát,mert döntési jogköre-funkciója szinte nem is maradt!Már mindent a kormányhivatal és a járás csinál.Járások mellett minek a megye?Bodó I.épp a mai újságban panaszkodik,kicsi nekik a Huszár utca.Költözzenek a megyeháza épületébe,a kormányablak már úgy is ott van.
  De mégis ki kell tartani a megyének 2014-ig,mert a hiperaktív elnök asszony(és még jó páran) akkor elmehetnek nyugdíjba.”
 • 29. adamantium 2013. február 09. 09:34
  „egyébként a székely zászló és az erdélyi szimbólumok benne vannak a román címerben a jobb alsó sarokban ott a hold meg a nap egy turul fölött szépen kék alapon arannyal, alatta pedig ott van a hét vár, pirossal, sárga alapon
  3. klj-54 2013.02.08. 16:26
  ezt mindig is tudtuk, a székelyek magyar tudatú, magyar anyanyelvű népcsoport ami nem a 7 törzs egyikéből származik. ettől függetlenül 1100 évig magyarként harcoltak. az, hogy semmi közünk nem lenne hozzájuk a te lelki szegénységedet és mérhetetlen butaságodat tükrözi.
  17. klj-54 2013.02.08. 19:15
  szerintem egy erdélyi sem akar magyarországon szavazni, az állampolgárság megszerzési érzelmi okokra vezethető vissza. a magyar állam cserben hagyta őket úgy 90 évre, 2005-ben jól szembe is köpték őket az anyaországi magyarok. ők igenis magyarok, nem tehetnek róla, hogy elvették az országot a fejük fölül és a magyar állam nem vásárolta vissza őket mint a német állam tette a sajátjaival.
  25. vélemény 2013.02.09. 01:35
  idegen ország zászlaját állami intézményre csak protokolláris körülmények között lehet kirakni (pl idegen állam küldöttségének jelenléte). persze a saját házadra kirakhatod a kínai zászlót ha akarod, ahhoz jogod van, csak a megyeházára kissé aggályos.”
 • 28. vélemény 2013. február 09. 02:09
  „15. tucat 2013.02.08. 18:25
  12. nemezis
  Ne hozzon ki a sodromból! Békés fickó vagyok, de ami sok, az sok! Legalább a súlyos tárgyi tévedéseinek az eredetét vizsgálja felül, könyörgöm!
  Eszem megáll! Még jó, hogy nem vagyok teljesen elalva, mer´ bizistók kell meginduljak valamerre, hogy legyen megnyugvásom! Meg vagyok ébredve, s haragudva is! Pedig kell aludjak, mert korán kelek!
  - Mi a bajod a 12, hsz-al?
  Hatott az elalváshoz bevett bogyó meg a kannás kísérő?”
 • 27. vélemény 2013. február 09. 01:57
  „22. tucat
  Nagy teljesítmény ennyi billentyűt megtalálni pizsamaosztás előtt. :))”
 • 26. vélemény 2013. február 09. 01:40
  „15. tucat
  Ne hozzon ki a sodromból! Békés fickó vagyok, de ami sok, az sok!
  Eszem megáll! Még jó, hogy nem vagyok teljesen elalva, mer´ bizistók kell meginduljak valamerre, hogy legyen megnyugvásom! Meg vagyok ébredve, s haragudva is! Pedig kell aludjak, mert korán kelek!
  - A dilidokihoz mikor vagy visszarendelve?”
 • 25. vélemény 2013. február 09. 01:35
  „Nem tudom, hogy a Magyar zászlót ki lehet-e tűzni Romániában?
  "Szolidaritást kell vállalnunk a mintegy 700 ezer magyarral."
  El kellene dönteni, hogy székelyek vagy Magyarok!
  - A Magyarok nemzeti zászlója piros-fehér-zöld színű.
  Mondjuk engem az se zavar, ha a romakerekes zászlót rakják ki a Megyeházára csak ne legyen kötelező!
  http://somogyiroma.lapunk.hu/tarhely/somogyiroma/kepek/roma_zaszlo.jpg”
 • 24. CsImre 2013. február 09. 00:36
  „Ha Deutsch Tamás után kapnék meg egy ilyen címet, én is meglepődnék.

  17. klj-54:

  Ez az acsarkodás nem egyedi, hanem tömeges, és egyben a legjobb bizonyíték rá, hogy ők is magyarok, meg mi is azok vagyunk. :)”
 • 23. jozko 2013. február 08. 21:09
  „Tucat:

  Most rendesen alulmúltad magadat.
  Rendszeresen átrágom magamat a hozzászólásaidon - nem könnyű műfaj, de sokszor megfontolandó.
  Most közönséges voltál.
  Jó éjt!
  Remélem a párnád jó tanácsadód.

  Klj 54.

  A kövezés az egy másik kultúra.
  Lelked rajta, ha affelé húzol.

  Deszkás:

  Magyar zászló ügyben példamutató a tájékozottságod.
  Akkor játszod túl a szerepedet, vagy most?
  Szerintem csak rossz napod van.

  A Románia belügyeibe való beavatkozást minden szinten elítélem.
  A székely zászló használata viszont Romániában sem törvénysértés.
  Diplomáciai botrányt nem ér meg -a székelyek odahaza megoldják.
  Amit meg eddig a magyar politikusok elqúrtak, azt Martonyi János külügyminiszter úr román kollégájával elsímítja.
  Mindketten jó diplomaták.

  A magyar középületeken székely zászlót kifüggeszteni nem ütközik sem nemzetközi jogba, sem az uniós etikába.
  Szimpátia kinyilvánítása az Erdélyben élő magyarok autonómia törekvése mellett.
  Ennyi nemhogy belefér, de el is várhatják.
  Nem annektálni akarjuk Erdélyt...”
 • 22. tucat 2013. február 08. 21:09
  „18. nemezis
  Elnézést a székelyesre sikeredett kirohanásért, amely mögött nem is voltak valódi indulatok!
  Főbenjáró bűnt nem követett el, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy láthatóan Ön is áldozata a jól meghatározható eredetű, de most kikerült hatalmi, napi politikai hangulatkeltésnek, amelynek eredményeképpen egyes, tudományos szigorral igazolt tényeket elferdítve ismert meg, míg a vitatottakat (bőséggel akad ilyen is mind a magyarság, mind a székelység történeti múltjával kapcsolatban, de a románság sem kivétel, természetesen) az említett, és most bölcsen-óvatosan (és feleslegesen) elhallgatott érdekeket kiszolgáló, áltudományos aspektusból kénytelen "fogyasztani". Ilyen például ez is: "(a székelyek)...azért maradtak hátra Erdélyországban Attila bukása után, hogy megőrizzék az országot a magyaroknak". A székelyek és Attila hunjai közötti viszony nem megnyugtatóan tisztázott, s bár a két népcsoport között felfedezhető mind nyelvi, kulturális, mind pedig a társadalmi felépítésbeli rokonság, etnikai kontinuitásuk állítása egy kissé meredek, inkább a regék és a mondák, meg a népmesék (vannak szép számmal, és mondhatom, gyönyörűek valóban!) dimenzióiba való. A részletekbe ne menjünk bele most, mert semmi kedvem reggelig esszét írni és ezen vitázni, de annyit bátran leszögezhetünk, hogy ezeknek a derék hunoknak és besenyőknek (később: székelyek - a nevük szemantikája is megérne egy liturgiát, mert sokat mondóan érdekes) eszükben sem volt a magyarok számára territóriumot fenntartani, már csak azért sem, mert a létezésükről sem tudtak, ahogyan a szintén török (avar törzsek szövetsége) egészen a nyolcadik század végéig, de inkább a kilencedik század közepéig, amikor is megérkeztek a Kárpátok keleti és déli vidékére, majd benyomultak a többségében szlávok lakta medence belsejébe is azok a besenyőktől űzött, cifra magyarok, akik mellesleg bizonyíthatóan teljesen az európai, és nem a mongol rasszhoz tartoztak. Érdekességképpen jegyzem meg, hogy szemben mind a magyar, mind a román történelemtanítással, ekkoriban már éltek romanizált népek is a Kárpátok gyűrűje mentén, sőt, a belsejében is, igaz, kis létszámú szórványokban, mindenféle állami szerveződés kimutatható nyomai nélkül, laza, a szlávokkal kereskedelmi kapcsolatban álló szerveződésben. Ilyen hely pl. a Bihar-hegység belseje, a mai Belényes környéke, ahol a mai szemléletünkkel akár "őslakosoknak" is nevezhetnénk ezeket, az azóta is békésen, jobbára pásztorkodásból, később már a szlávoktól is eltanult intenzív állattartásból és a gyéren termő vidéken földművelésből és kereskedelemből éldegélő románokat, akiknek mellesleg semmi közük a dákokhoz se, akikkel az öreg Tiberius számolt le, teljesen szétkergetve őket, a maradékaikat pedig tökéletesen asszimilálva és részben valóban romanizálva, de a kultúrájuk és a nyelvük nyomokban sem maradt fenn a Kárpát-medencében, még a ´Sarmitegethuza´ városnév hangalakja is erősen vitatott (ez volt a hajdani Dacia fővárosa, nagyjából a későbbi Napoca, - Kolzsvár - Cluj - környékén...
  Vmagdit sem kellene annyira pirongatnia, mert bár valóban nem volt szerencsés esemény, amelyre utal (a magas rangú román delegáció tagjainak az ünnepélyes, miniszterelnöki szintű fogadása és a vele járó koccintás időzítése), de normális körülmények között, ha az akkori, hatalomra ácsingózó ellenzék nem csinál cirkuszt belőle, akár soha nem látott tempóban indulhatott volna meg a két, azóta is súrlódó-ütköző ország között az üdvözítő együttműködés, amelynek eredményeképpen talán nem is lenne ma semmi oka senkinek fanyalogni, mert a két ország közötti államhatárok is már csak szimbolikusak, a múlt rossz emlékeit idéző, pár, gazzal körbenőtt, fehér kő formájában létező mementók lennének. Mondom: talán, és soha nem késő. De egy nem is túl régóta létező állam (Románia), amely a területe nagy részét mások veszteségeiből ("a három, önálló román fejedelemség, Moldova, Havasalföld és Erdély egyesüléseként" emlegetik a román történelemtanításban előszeretettel ma is a nacionalisták) nyerte, érthetően legalább annyira érzékeny az ilyen vitákra, mint a valahai vesztesek, ugyanakkor könnyen rávehető lenne mindkét fél egy olyan együttműködésre, amelynek az eredményeképpen mindkettő egyértelműen győztesnek érezhetné magát, ahelyett, hogy folyton letépnék egymás gatyáját is - ma is tüntettek Bukarestben a magyar nagykövetség előtt, és azt mondták, a jövő héten sokkal nagyobb erejű tiltakozás is lesz ugyanott a magyar diplomácia túlkapásai miatt... Nem folytatom, ez valóban nagyon összetett, de a lényegét tekintve mégis mellbevágóan egyszerű kérdés, ha úgy akarjuk.

  Szóval, nyugodjék meg, semmi főbenjárót nem követett el, csak indulatosan viszonyul a tényekhez, ahogyan magam is olykor, meg mindenki, és engedi, hogy füstgyertyákkal homályosítsák el a látását. Nincs ezzel egyedül sajnos, és éppen emiatt fognak ezek a folyamatok, újra meg újra kiújulva, jó sokáig elhúzódni, és sajnos az eredmények is teljességgel megjósolhatatlanok, mert a mindenkori, napi politikai érdekek mögött álló figurák rángatják a zsinórokat, amelyek végén mi, az istenadta nép vagyunk a marionett figurák, s ha úgy hangolnak bennünket, akár fizikailag is egymás tokának esünk egy pillanat alatt. Volt már rá példa épp elégszer, igazán ideje lenne felnőnünk önmagunkhoz, tanulva a veszteségeinkből és a szenvedéseinkből, amelyeket mi magunk okozunk mindig önmagunknak, s az ellenség csak egy szükséges eszköze ennek az önpusztításnak. Nagy butaság ez, nem? Ha már a vezetőink felelőtlenek a hatalommániájuk miatt (ez is elmondható esetünkben mind a román, mind pedig a magyar félről), akkor legalább nekünk, "kis" embereknek szabadjon náluk sokkal nagyobbnak, óriásnak lennünk. Azok is vagyunk, hisz nélkülünk egy lapát sz*r nem sok, annyit se tudnának odébb tenni, nem? ;) :D És hatalmuk se lenne, amellyel hűségesen szolgálhatnak minket, ha mi nem akarnánk, igaz? :)

  Na, akkor hát még egyszer megkövetem, nem akartam megbántani, és valójában örülök is neki, hogy visszakérdezett. :)

  Aludjon jól, Attila vitéze! :D (De nehogy nekem ezen is megsértődjék! ;))”
 • 21. vmagdi 2013. február 08. 20:49
  „hiperaktiv kepviselok”
 • 20. deszkás 2013. február 08. 20:49
  „???”
 • 19. deszkás 2013. február 08. 20:43
  „NEMEZIS! Mit kaptunk tőletek? (nem talán a Tiszántúl-t követeled mint magyar) Magyar? Kapjál a bogyódhoz. Mit Megyózól? Sértegetni tudsz csak? Nos?”
 • 18. nemezis 2013. február 08. 19:47
  „15 tucat Szeretnék okulni, mi főbenjárót követtem el ténybelileg? Persze ráér alapos alvás után is.”
 • 17. klj-54 2013. február 08. 19:15
  „Érzelmi magyarázottat nem tudok akceptálni.
  A gondot én abba látom, hogy a magukat székelynek valló emberek sem tudják eldönteni, hogy kicsodák valójában.
  Ami nálam és bennem a jobb szándékot eltépte az egy román állampolgár letorkolása volt Lille mellett a nemzetközi parkolóban.
  Azt találta mondani, hogy ő magyar én nem.
  Nos én magyar állampolgár vagyok aki itt született.
  Attól a naptól kezdve szememben az Erdélyben lakó magyarul is tudó román állampolgárok akik mindkét nemzetet csak fejni akarják!
  Adót ott fizet de itt akar szavazni.
  Igen, meg lehet kövezni de nekem ez a véleményem.
  Ők nem magyarok, csak magyarul beszélők, ahogy én magyar vagyok, bár németül és oroszul gond nélkül tudok menet közbeni nyelv váltással beszélni!
  Mindehhez illik tudni, hogy anyai ágon van Aradon és környékén rokonságom, akik büszkék szülőhelyükre.
  Részemről a gumicsontot nem rágom tovább.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

700 millió belvízmentesítésre

Csongrád megye - Négy év előkészítő munka után márciusban a terepen is elkezdődik az Algyői… Tovább olvasom