Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Székelyföldi pünkösd zarándokvonatokkal

Szeged - Az elmúlt két esztendőben megkülönböztetett figyelem kísérte a nemzeti zarándokvonat, a Székely gyors útját. Most sem lesz másként, ráadásul idén két szerelvény indul, s az egyik Szegedről is könnyen elérhető.
Korábban a csíksomlyói utazás személyes ügynek számított, jobb esetben egy-egy buszra való társaság ügyének. Legutóbb viszont már 850 zarándok várta, hogy kifusson a szerelvény a Keleti pályaudvarról, és ha akarták, ha nem, a vonat már itt, az indulásnál valamiféle közösséggé formálta őket.

Ezúttal sem lesz másként: várhatóan több mint másfél ezren utaznak majd május 21–24. között a csíksomlyói búcsút, majd a történelmi Magyarország határán álló gyimesbükki, egykori MÁV-őrházat felkereső különvonatokon, a Székely gyorson és a Csíksomlyó expresszen. A Széchenyi-emlékév alkalmából az utóbbi élén a GYSEV nagy teljesítményű, a legnagyobb magyar portréjával, a Lánchíd távlati felvételével és a nagycenki Széchenyi-kastélyt ábrázoló, nagyméretű, az egész járművet díszítő matricával beborított villamos mozdonya pompázik majd. Idén a Csongrád megyei zarándokok is csatlakozhatnak a pünkösdi, csíksomlyói búcsúba induló különvonathoz. Az utasok május 21-én Békéscsabán szállhatnak fel a dél-erdélyi vaspályákon, az Arad–Gyulafehérvár–Tövis–Segesvár–Brassó– Sepsiszentgyörgy útvonalon Alcsíkba érkező Csíksomlyó expresszre. A szegedi nagyállomásról a 6.20-kor, illetve 7.20-kor induló személyvonatokkal lehet időben eljutni a Viharsarok fővárosába.

A program része a május 22-én a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregben, több százezer zarándok jelenlétében 12.30-kor kezdődő szentmisén való részvétel. Másnap, 23-án a Csíksomlyó expressz Csíkmadéfalva érintésével eljut a Gyimesekbe, ahol találkozik a Székely gyors kilencszáz utasával. Az ezeréves határon a zarándokok közös misén, majd a háborús hősök emlékművének avatásán vesznek részt, továbbá kiveszik részüket a Rákóczi-vár lábánál található, 30. számú, a MÁV valaha volt legkeletibb őrházánál tartott megemlékezésekből.

Olvasóink írták

 • 4. IVY 2010. április 19. 14:33
  „Irénke és Lénike is felülhetne a Székely gyors-ra.
  Rájuk férne igazán.”
 • 3. csizmadialaszlo 2010. április 19. 14:03
  „"1. hozzászólás Csirén 2010.04.19. 11:59

  Tökös László celebabrálja majd a misét?"

  Sok elképzelésed nincsen a különböző felekezetekről, mert ha volna, akkor tudnád: misét a katolikus tartanak. A szóvicced is elég pórias, noha próbáltál liberális lenni.

  Petőfit idézve: "Fejemben éj van, éjek éjjele" teljesen jól reprezentál téged.”
 • 2. jq 2010. április 19. 12:46
  „A vicced jól illusztrálja a szellemi színvonaladat, kedves”
 • 1. Csirén 2010. április 19. 11:59
  „Tökös László celebabrálja majd a misét?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üres üzletek a Víztorony téren

Szegeden a tarjáni kispiac telt házas, a Szent István téren két üzlet tátong üresen, a Víztorony téri új boltok még ki se nyithattak. Tovább olvasom