Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Székhelyi: Az opera nem marginális kérdés

Szeged - Operaigazgatót nem neveznek ki a Szegedi Nemzeti Színházban, viszont Toronykőy Attila tagozatvezetőként, Pál Tamás tanácsadóként, Gyüdi Sándor pedig külső szakértőként segíti az együttes munkáját. A direktor szerint a zenés tagozat leépítéséről nincs szó.
Bár az előző évadot záró társulati ülésen még azt jelentették be: Koczka Ferenc ügyvezető igazgató lesz a Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatója is, a szezon elején kiderült, a szervezeti és működési szabályzat, valamint egyéb rendelkezések nem teszik lehetővé, hogy mindkét funkciót ellássa. Székhelyi József színidirektor lapunknak most elmondta: október 15-étől Toronykőy Attila rendező lett az operaegyüttes tagozatvezetője. Molnár László továbbra is a teátrum első karmestereként dolgozik, mellette ének- és zenemesteri minőségben tanácsadóként az egykori zeneigazgató, Pál Tamás karmester is feladatokat kapott, külső támogatóként, szakértőként pedig Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagya is közreműködik az operajátszással kapcsolatos tervek megvalósításában.

Az Operaház alternatívája

Székhelyi József zeneigazgatót azért nem nevez ki, mert nem szeretné, ha az a vád érné: erre van pénz, előadásokra viszont hovatovább nincs. Véleménye szerint a rendelkezésre álló szakember-állománnyal is képesek megnyugtatóan megoldani a feladatokat. – A szegedi színházban az opera nem marginális kérdés, a tagozat megszüntetése, leépítése szóba sem került. Sőt a jövőben igazi alternatívája kíván lenni a Magyar Állami Operaháznak – hangsúlyozza a főigazgató.

Pál Tamás a zenei vezetője annak a 40 millió forintos költségvetésű Otello-projektnek is, amelyben két előadáson vendégként az argentin sztártenor, José Cura lép fel. Pál feladata lesz az utánpótlás-nevelés, az énekesek továbbképzése, a meghallgatások, tréningek megszervezése is.

– Szeretném, ha Pál Tamás személyében a nemzetközi operaversenynek lenne egy olyan zenei guru supervisora, aki biztosítja, hogy szakmai gikszer nem fordulhat elő a fesztivál alatt. Felkértem a karnagy urat, végezzen kutatásokat, hogy a klasszikus és a kortárs operairodalomból a társulat ismeretében milyen darabokat tűzhetnénk a jövőben műsorra. Szeretnénk azt a szegedi hagyományt követni és erősíteni, amit egykor Vaszy Viktor például az idehaza nem játszott két Verdi-opera, a Szicíliai vecsernye és a Nabucco bemutatásával teremtett meg. Arra is megkértem Pál Tamást, hogy a REÖK-kel és az egyetem zeneművészeti karával is legyen a színház kapcsolattartója. Ha lehetőségünk nyílik rá, szeretnénk operastúdiót alapítani a zenés színház fejlesztése érdekében – mondja Székhelyi József.

A színigazgató úgy véli, Toronykőy Attila műszakilag is tökéletesen ismeri a színház működését, a társulatban is népszerű, ezért megnyugtató megoldásnak tekinthető, hogy ő vezeti az operatagozatot. A tervek között szerepel, hogy 2008-ban bérleten kívül operagálát, kis költségvetésű szcenírozott operakoncertet is műsorra tűznek. A következő évadban Cilea Adriana Lecouvreur című operáját a nemzetközi fesztivál versenyprodukciójaként mutatja be a szegedi társulat. Készülnek továbbá egy új Tosca-produkcióra is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges irodaház épül Szegeden a híd lábánál

Szeged - Olyan irodaház épül Újszegeden, a Bertalan híd lábánál, amilyen még nincs a városban. A… Tovább olvasom