Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Székhelyi József beugrásával mutatják be a Bolond Helgát

A magyar dráma napján, péntek este 7 órától Székhelyi József főigazgató beugrásával mutatják be a szegedi kisszínházban Darvasi László Bolond Helga című darabját.
Papp Gabriella címszereplésével, a további főbb szerepekben a vendégként fellépő Safranek Károllyal, valamint Pataki Ferenccel, Megyeri Zoltánnal, Fekete Gizivel, Szilágyi Annamáriával és Melkvi Beával állította színpadra Bal József Darvasi László Bolond Helga című drámáját. Hírül adtuk: a darabban játszó Jakab Tamás színművészt kedden Szegeden egy belvárosi borozóban leütötték, súlyosan megsérült, mentő szállította kórházba. Szerepét beugrással Székhelyi József, a teátrum főigazgatója vette át.

Jakab nem tesz feljelentést

– Fáj még a fejem, de sokkal jobban vagyok, kontrollra vissza kell majd mennem a kórházba – válaszolta tegnap érdeklődésünkre Jakab Tamás színművész, aki azt is elmondta: cikkünk nyomán megkereste a rendőrség, jegyzőkönyvet vettek fel. Miután nem tudott támadójáról pontos személyleírást adni, úgy döntött, nem tesz feljelentést, ezért nem is indítanak nyomozást az ügyben. Jakab szerint Kauf szerepe komoly feladat, neki is nehézséget jelentett, bravúros színészi teljesítmény, hogy Székhelyi József ilyen gyorsan megtanulta.

– A színházi közhely szerint minden beugrás éveket vesz el a színész életéből, hiszen hihetetlen izgalmakkal jár. Kauf nem zárt jelenetes, egyszerű mellékszerep, hanem egy fontos, nagy karakterszerep: végigfut a darabon, mozgatja a cselekmény nagy részét. Egy nagy konspirátor, meghatározó alak a korrupcióból, a kisvárosi élet rejtelmeiből szőtt értékes drámai szövetben. A szövegtest is jelentős, közel 40-45 oldal, amit egy nap alatt kellett megtanulnom. Ez a szakmám, most az a dolgom, hogy hibátlanul teljesítsek. Épp 36 órám volt arra, hogy a Kauf szerepéről alkotott víziómat összeegyeztessem a produkció stílusával – hangsúlyozza Székhelyi József. A színigazgató ismerte ugyan a darabot, hiszen látta a májusi előpremiernek tekintett főpróbát, de nem vett részt a produkció létrehozásának folyamatában.

– Volt már több beugrásom is, a Dollárpapa címszerepét is így játszottam Szegeden, de az valamivel egyszerűbb volt. Régen a Madách Színházban is akadtak sikeres szerepátvételeim, de formátumát és nehézségét tekintve a mostani a legnagyobb kihívás. Ráadásul a premierünk a magyar dráma napjára esik, ami egy színházi alkotó számára nagyon fontos dátum, és a szegedi szerzőt is kitüntetett személyiségnek tartjuk. Igazgatóként a színház üzemmenetéért is felelek, ezért komplexen éltem meg a problémát. Szerencsére tündéri, konstruktív kollégáim vannak, akik szakmai védőhálóval vesznek körül, és ahol tudnak, segítenek. A darab remek, a szerepek pazarul megírt figurák, élvezem, hogy tanult szakmámban, színészként, ha csak véletlenül is, jeleskedhetem – árulta el a direktor, aki szerint Jakab Tamás esete összetett probléma, sok tanulsággal bír a pályatársak, kollégák számára is.

 
Darvasi a bemutatóról

– Ha Huszár Lajos operáját, A csendet, amelynek én írtam a szövegkönyvét, nem számítjuk, ez az első bemutatóm a szegedi színházban. A Bolond Helga tizenkét éve született, Berlinben írtam. Jellegzetesen szegedi történet, nem igazi krimi, inkább bűntörténet, olyan, amiben nem az a fontos, hogy ki a gyilkos. Ezzel kapcsolatban lehet mindenféle működőképes teóriákat felállítani, de nem tudunk meg többet a történet lényegéről, ha megnevezzük a bűnelkövetőt. A krimiirodalomban ezzel megoldódik minden, ebben a darabban semmi sem – mondja Darvasi László. A szegedi szerző, munkatársunk szerint a rendszerváltás politikai, kulturális, szociológiai közegében, egy velejéig hamis, korrupt, gonosz, ám mégis jóravaló világban játszódik a dráma. – Hálás vagyok a bemutatóért, drukkolok a társulatnak és produkciónak. Nem könnyű darab, a színészek nagy munkát végeznek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók Éjszakája 2007 a Szegedi Tudományegyetemen

Ismét kinyílnak a laboratóriumok ajtói, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelvre… Tovább olvasom