Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Székhelyi József elhagyja Szegedet

Szeged - Több mint egy évtizedig élt a városban Székhelyi József színművész, a Szegedi Nemzeti Színház volt igazgatója, aki most a köldöknéző Tisza-parti munkátlanság vállalása helyett közelebb költözik a családjával a Madách Színházhoz.
 Pártfogoltak tündöklése

– A publikum támogatása nélkül a mai ínséges időkben bármelyik színház megroppanhat. A rossz előadásokért a közönség előbb-utóbb benyújtja a számlát. Pedig a miniszter pártfogoltjaként is lehetne pazarul csillogni. Hogy mást ne mondjak, Moliere a Napkirály pártfogoltja volt, és pazar tehetséggel tündökölt – utal a helyi színházi életre az exdirektor. – Én ugyan nem merek már Szegeden előadásokat nézni, mert a végén még azt olvasom az újságban, hogy a szünetben én hajkurásztam haza a távozó nézőket, de hallom, hogy mi történik. Olyan barátaim, akik nem régen, csak 50-60 éve családilag bérlői a szegedi színháznak, azt mondják: befejezték. Pesten, a Wesselényi utcában és körúton, csaknem minden Madách Színház-i előadás alatt, amelyben játszom, két-három Tisza Volán-os különbusz parkol. Személy szerint boldog vagyok, amikor a művészbejárónál tucatnyian megvárnak a szegedi csoportból, és ölelgetnek, de közben sírógörcsöm van a kétségbeeséstől, mert azt hallom, hogy a Tisza partján csapatostul megszöknek a nézők az előadásokról.

– Úgy döntöttem, elhagyom a várost. Eladtam az újszegedi házamat, ami különösen azért fájdalmas, mert a kislányom, Sára Anna szülői háza. Egy apukának ez rettenetes fájdalom. Az élet kényszerített rá. A Madách Színházban sokféle produkcióban, sokféleképpen számítanak rám, de a jövés-menés mostanra felőrölt, elfárasztott. Tovább nem tartható fenn, hogy kimaradok a kislányom életéből és a városéból is. Szegedet öreg szerelmesként továbbra is imádom, de be kell látnom: sem fizikailag, sem anyagilag nem vállalható tovább az ingázás. A család költözése persze óriási traumával jár, ráadásul a jobban teljesítő Magyarországon katasztrofális állapotban van az ingatlanpiac. Nagy veszteségek árán sikerült végül eladni az újszegedi házunkat, amelyet 6 héten belül át kell adnom a vevőnek. A Tisza-part helyett a Duna partján, Tököl, Szigethalom és Szigetszentmiklós csücskében találtunk egy másik házat, oda költözünk majd. Mindössze huszonvalahány kilométerre a Madách Színháztól – mondja Székhelyi József színművész, aki 2003 és 2008 között a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója volt, és több mint egy évtizede feladva budapesti otthonát a Tisza partjára költözött.

Életmentő műtét

– Azt gondoltam, folyamatosan lesz majd dolgom a szegedi színházban, de rosszul képzeltem. Az elmúlt években szinte persona non gratává váltam a teátrumban, amit nehezen viseltem. Döntésemet nemcsak szakmai hiperaktivitásom támasztja alá, hanem az is, hogy a Kárász utcán, a közértben, a patikában, a fagyizóban és a Tisza partján nagy fájdalom az engem kedvelő szegediek kézszorítása közepette naponta meghallgatni a panaszáradatot. A családomat is jelentette nekem a szegedi színház, és ha az ember a családjáról rossz híreket hall, az borzasztó.

Bár imádja Szegedet Székhelyi József, mégis úgy döntött, muszáj költöznie. Fotó: Schmidt Andrea
Bár imádja Szegedet Székhelyi József, mégis úgy döntött, muszáj költöznie. Fotó: Schmidt Andrea

– Nagyon fáj, hogy azokat a kiváló erőket, akiket úgy gondoltam, hogy föl lehet ragyogtatni és a tehetségükből nagy pályafutást lehet építeni, vagy már elmarták, vagy most marják el a színháztól. Ez rettenetesen kontraproduktív trend – ezek a pazar színészek a közönségnek is hiányoznak. Életmentő műtét számomra ez a transzport, amit most bevállaltam, különben beledöglöttem volna a keserűségbe, a köldöknéző munkátlanságba – sorolja csalódásait a korábbi színidirektor.

Sára Anna zseniális kis nő

Lapunk is beszámolt róla: 66 évesen Székhelyi Józsefnek két évvel ezelőtt kislánya született. Boldog és büszke apaként mutatta be Sára Annát olvasóinknak. – Zseniális kis nő! Már ragozva beszél. Van egy tornasor tehetséges gyerekem, mégis zavarba ejt, hogy ilyen fantasztikus IQ-val találkozom. Sára Anna elképesztően okos és önműködő, hihetetlen szókincse van. Most interurbán apuka vagyok, egy pesti kis garzonlakásban van a menhelyem, nem tudok mindennap hazajutni hozzá, mert a Madách Színház mellett televíziózom is. Szerencsére a húsvétot együtt tudtuk tölteni.

Közmegbecsülés övezi

– Minőségi feladataim vannak: rendeztem a rádióban, Nagy Sanyival és Balla Eszterrel tervezek egy furcsa színdarabot a Madách stúdiójában; felkérésem van a Rózsavölgyi Szalonban, a Spinozába hazajárok, a Madách Színház négy produkciójában is játszom, jövőre talán lesz újabb feladatom is. Közmegbecsülés övez abban a teátrumban, ahol előző életemben csaknem húsz éven át voltam tag. Ez roppant pozitív élmény. Az élet hosszú, remélem, kedves szegedi kollégáimmal nem végzetesen szakadtunk el egymástól, itt-ott a mesterségünkben még összefutunk.


A tűz játszik Orbán Viktorral

Míg Székhelyi Józsefet színművészként még ellenlábasai is elismerik, színidirektori tevékenysége és különösen liberális közéleti megnyilvánulásai szélsőséges érzelmeket váltottak ki a szegediekből: imádták vagy elutasították.

Karakteres véleményét ma sem rejti véka alá: – Magyarország összement az agymosásban. A Fidesz megnyerte a választást, és elveszíti az országot. Most, hogy a költözés miatt ingatlanszakértővé képeztem magam, úgy látom: a hazai ingatlanmutató messzebbre vezető következtetésekre ad alapot. Azért is tart most ott az ingatlanpiac, ahol, mert közel hétszázezer honfitársunk külföldre ment. Emlékszem még az 1956 utáni katasztrofális statisztikai mutatókra, amikor a KSH közzétette: tudomása szerint a „disszidensek" száma 237 ezer állampolgár volt. Most egy más jellegű, de hasonlóan nagy kataklizma következtében ennek a létszámnak majdnem háromszorosa ment el. Ez dermesztően nagy szám! A látszat az, hogy Orbán Viktor játszik a tűzzel, de a valóság ennél szomorúbb: a tűz játszik Orbán Viktorral. Félek, hogy erre rámegy az ország! Az ember pánikban áll a parton, és nézi, hogy elment a hajó. Ez borzasztó érzés. Ennél egy rosszabb van: ha azt érezzük, hogy a parton alattunk már reng a föld. Attól félek, hogy a fiam, aki Szegeden egyetemista, nem itt fogja befejezni a tanulmányait. Mit csinálok, ha úgy dönt, hogy Vancouverben vagy Aucklandben képzeli el az életét? Az ember akkor jó apuka, ha fenéken billenti a gyerekét, hogy messze szálljon, vagy ha megcirógatja, hogy maradjon? Ez most családok százezreinek nehezen tanulható, borzasztóan ambivalens új életérzés. Most elmegyek, de mindenkit ölelek szeretettel!

Fotó: DM/DV
Fotó: DM/DV

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Festett tojást húsvétra? Mutassa meg!

Elő a fényképezőgéppel, mutassa meg a világnak, milyen szép tojásokat festett húsvétra! De nem csak… Tovább olvasom