Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Székhelyi pályázat nélkül folytatná

Főigazgatói ciklusának utolsó szezonját készíti elő a Szegedi Nemzeti Színházban Székhelyi József, akinek megbízatása 2008 áprilisában jár le. A következő évad izgalmas műsortervéből és a szerződtetési elképzelésekből kitűnik: tovább erősítené a teátrumot. A Szegeden letelepedett népszerű színész-rendező egy év múlva, ha felkérést kapna rá, szeretné folytatni a munkáját főigazgatóként – pályázni azonban nem kíván.
Jelenlegi mandátuma alapján a 2007/2008-as évad az utolsó, amit Székhelyi József a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójaként előkészít. 2008 áprilisában lejáró főigazgatói mandátumával kapcsolatban korábban bizonytalanul nyilatkozott, mostanra viszont döntött. – Ha a város felkér arra, hogy folytassam főigazgatóként a munkát – a polgármester a közgyűlés támogatásával hozhat ilyen döntést –, akkor szívesen vállalom. Ha mégis úgy gondolják, hogy pályázatot írnak ki, akkor azon én nem indulok, mert nem szállok be semmiféle politikai ütközetbe, álságos pályázati cirkuszba. Ellenben elküldöm a névjegyemet és a számokat arról a munkáról, amit direktorként elvégeztem – jelentette ki határozottan Székhelyi József. Azt is hozzátette: a 2003-as igazgatói pályázatában vállaltakat már teljesítette.

Az erősnek ígérkező következő évad erősítheti a direktor pozícióját. Lapunknak elmondta: megtette a szerződési ajánlatokat művészkollégáinak a következő szezonra, a színészeknek, operaénekeseknek április végéig kell döntésükről nyilatkozniuk. Gyökeres változások nem várhatók sem a prózai, sem az operatársulatban. Legfeljebb egy-két színész távozhat, és ugyanennyien jöhetnek.

Tárgyalnak Safranek Károllyal, aki pályája kezdetén, 1978 és 1980 között már játszott Szegeden. A Békéscsabán élő, és az ottani társulatban régóta vezető színésznek számító Gáspár Tibor jövőre valószínűleg A revizor polgármesterét, valamint a Pillantás a hídról című Miller-drámában Eddie Carbone szerepét játszaná Szegeden. Nagy tehetségnek tartják Sallai Nórát, aki a prózai társulatot erősíti majd. Eddig Debrecenben, majd a Budaörsi Játékszínben és a Karinthy Színházban aratott sikert.

Székhelyi József megállapodott a Kossuth-díjas rendezővel, Zsótér Sándorral, aki már vagy egy évtizede szeretné Király Levente címszereplésével bemutatni a Lear királyt. A város díszpolgárává választott Nemzet Színészével augusztus végén kezdik a próbákat, október elején lesz a premier a kisszínházban. Darvasi László Bolond Helga című darabját a magyar dráma napján, szeptember 21-én Bal József rendezésében mutatják be.

Nagy meglepetésre a Pécsi Nemzeti Színház eddigi főrendezője, a Reviczky és a Tartuffe színrevivőjeként itt is jól ismert Hargitai Iván a szegedi társulathoz szerződik. Arisztophanész egyik leghíresebb darabját, a Lysistratét és a Pillantás a hídrólt állítja színpadra. A színészként népszerű Cserna Antal pedig mint vendég A revizorral debütál nálunk rendezőként.

Pályakezdő rendezőt avat az operatagozat: friss diplomával a zsebében hazatér a velencei egyetemről a színház kórusából indult Anger Ferenc, aki egy Verdi-operával, az Álarcosbállal mutatkozik be. Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjét Toronykőy Attila irányításával tűzik műsorra. Eisemann Mihály örökzöld színházi slágerét, a Fekete Pétert Horváth Péter rendezi. Valószínűleg 2008 februárjában tartják a nagyszínházban a világhírű musicalszerző, Frank Wildhorn darabjának, A Vörös Pimpernelnek a magyarországi ősbemutatóját. Székhelyi József abban bízik: a szuperprodukció példátlan siker lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a legolcsóbb sonkát keresik

A vásárlók idén már nem az ötszáz forintos sonkát keresik. Minőségi árut ezer forint környékén lehet… Tovább olvasom