Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Székhelyi pamfletet írt, és azt olvasta fel

A rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Székhelyi-ügyben. A Szegedi Nemzeti Színház igazgatóját nemzeti jelkép megsértése miatt március végén jelentették fel.
Mintegy négy hónapig tartó nyomozás után a rendőrség megszüntette az eljárást Székhelyi József ellen. A Szegedi Nemzeti Színház direktorát nemzeti jelkép megsértése miatt előbb egy debreceni lakos, majd néhány nappal később az egyik legnagyobb szegedi civil szervezet vezetője, az Együtt Szegedért Egyesület elnöke, Bakai Csaba helyi önkormányzati képviselő jelentette fel az SZDSZ Magyar Liberális Párt Szegeden tartott kongresszusán elhangzott kijelentése miatt. A színidirektor március 19-én elmondott beszédében (pamfletjében) – Orbán Viktor volt miniszterelnökre, a Fidesz-MPSZ elnökére utalva – kijelentette: „Ő maga pedig, mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni – mindenhová."
A feljelentések a megyei főkapitányságra érkeztek, azonban a főkapitányság néhány nap után elfogultságot jelentette be, így az ügy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságra került.

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának kijelentéséből óriási botrány kerekedett. Székhelyi József szinte valamennyi tévécsatornán, rádióban és újságban nyilatkozott, magyarázkodott a fentebb idézett mondatról. Az ellenzék szerint Székhelyi József meggyalázta a Himnuszt, a direktort többen lemondásra szólították fel, a Fidesz helyi csoportja pedig utcai demonstrációt szervezett a színház elé. Sándor János, a szegedi színház egykori főrendezője, a Fidesz helyi csoportjának elnökségi tagja március 24-én bejelentette, ameddig Székhelyi áll a teátrum élén, felfüggeszti örökös tagságát.

Székhelyi József még ugyanezen a napon bocsánatkérő-féle nyílt levelet tett közzé, amelyben Arany Jánosra és Karinthy Frigyesre utalva hangsúlyozta: „(...) én is egy szent szöveg ficamával tudtam csak kifejezni mélységes kétségbeesésemet.", valamint leírta, hogy szegedi évei alatt milyen fenyegetések, mocskolódások érték, mindeközben a színház (és színészei) sikereit elhallgatták.

A rendőrség a körülményeket mérlegelve elfogadta a színházigazgató érvelését, miszerint pamfletet írt, és azt olvasta fel az SZDSZ kongresszusán. A nyomozó hatóság is úgy foglalt állást, ezzel Székhelyi József nem sértette meg a nemzeti jelképnek számító Himnuszt, azaz nem követett el bűncselekményt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűsöljön lapunkkal ma a Partfürdőn!

Soha jobb időpontra nem szervezhettük volna a Délmagyarország fürdőpartyját, mint mára, amikor az… Tovább olvasom