Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Szekrény vagy láda? Tudja, hogyan spóroljunk a hűtők használatával?

Csongrád megye - Energiatakarékossági szempontból is fontos a megfelelő hűtő- és fagyasztószekrények, vagy -ládák vásárlása. Amikor ilyen beruházást tervezünk, alaposan fontoljuk meg a döntésünket. Sorozatunkban Sári Zoltán, a Pozitron Bt. cégvezetője ad tanácsokat.
1. Ha van fagyasztónk, felesleges többcsillagos hűtőszekrényt is vásárolni, hiszen a mélyhűtő részre nincs szükség. Ekkor célszerű a csillag nélküli, hátlap-elpárologtatós hűtőszekrényt választani. Amire figyelni kell, az az, hogy +14 fok alatti helyiségben esetleg nem működik rendeltetésszerűen.

2. A fagyasztók közül a fiókos a legjobb megoldás, mert átlátható, mindennek megvan a helye. Így kevesebb időbe telik, mire megtaláljuk a keresett nyersanyagot. A ládával több energiát lehet megtakarítani. Figyeljünk a hőszigetelés vastagságára is!

3. A hűtőszekrény szellőzőnyílását szabadon kell hagyni, és rendszeresen kell tisztítani.
 
Sári Zoltán adott hasznos tanácsokat. Fotó: Karnok Csaba
Sári Zoltán adott hasznos tanácsokat. Fotó: Karnok Csaba

4. A hűtőgép ajtajának záródását rendszeresen ellenőrizzük, a zárófelületet tartsuk tisztán.

5. A hűtőket és fagyasztókat jól szellőző, száraz helyiségben üzemeltessük, különös figyelemmel a külső hőmérsékletre, amelynek 1 fokos emelkedése 5 százalékkal növeli a berendezés energiafelhasználását.

6. A hűtőszekrénybe ne tegyünk meleg ételeket, mert azok lehűtése pluszenergiát igényel. A mélyhűtött élelmiszert célszerű a hűtőszekrényben felolvasztani. Az élelmiszereket mindig zárható edényben vagy csomagolva tároljuk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyisztor János Visszaforgója nyílik hétfőn

Nyisztor János gyulai román művész Visszaforgó című kiállítását nyitja meg február 1-jén, hétfőn 18.30-kor a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete. Tovább olvasom