Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Szelektív gyűjtés: mindent bele!

Szeged - A megye nagyobb városaiban kialakított gyűjtőszigeteken hiába írják ki, mi kerüljön az adott kukába, az emberek nem válogatnak, vegyesen dobálják a szemetet a konténerekbe.
Műanyag, papír, fém és vegyes üveg – ezt a négyet gyűjtik külön konténerekben Makón.

Hiába alakítottak ki 21 gyűjtőszigetet városszerte, a színes kukák többségébe így is vegyesen kerül a szemét. Nem csupán a felsorolt négyféle szelektív hulladékot keverik össze, hanem néha állati tetem, gallyak, illetve kommunális szemét is megy a gyűjtőkbe.

A Maros-parti városban nemrégiben bevezették, hogy az ingatlanok egy része elől elviszik a szelektíven, zsákba gyűjtött hulladékot. Ennek előnye, hogy kevesebb olyan anyag kerül bele, amely nem odavaló.

A vásárhelyi gyűjtőszigeteken is hasonló a probléma, vagyis ott is keveredik a szemét. A fémhulladék például annyira szennyezett, hogy nem is érdemes válogatni, bekerül a szeméttelepre. Vásárhelyen 2007 októbere óta viszik el a családi házas övezetekben a házak elé kitett szelektív szemetet.

Szentesen is működnek gyűjtőszigetek, de emellett az idén – kísérleti jelleggel – 600 ingatlantól, illetve 10 társasháztól külön gyűjtik a műanyagot. A Kurca-parti város gyűjtőszigetein négyféle konténer van: az egyikbe megy a fém, a műanyag és az úgynevezett tetra csomagolóanyag, a másikba a papír, a harmadikba a fehér, a negyedikbe pedig a színes üveg.

Csongrádon tavaly telepítettek gyűjtőszigeteket. Szeged családi házas övezeteiben a házak elől viszik el a sárga színű zsákokba tett szelektív szemetet. Emellett számos gyűjtőszigetet is kijelöltek. Ezeknek a földbe süllyesztett zöld kapszuláknak olyan kicsi az ajtaja, hogy nagyon mást nem is lehet beletenni, így viszonylag egynemű a tartalmuk.

Olvasóink írták

 • 12. CID 2009. december 07. 21:45
  „Szelektív hulladékgyűjtés ? Hol , Szegeden? A .... fogom én válogatni, amikor úgyis összeöntik a tárolókból. Nem is igazán értem, miért építették meg azt a sok szelektív gyűjtőt ( persze értem :)).”
 • 11. h65535 2009. december 07. 20:01
  „Gyorsan levették a főoldalról a cikket... Vajh miért?!”
 • 10. xene@freemail.hu 2009. december 07. 12:18
  „Nálunk sárga-zsákos gyűjtés van. Ott mindent (papír, műanyag, fém stb.) egy zsákba kell dobálni. Ezt gondolom a válogatóban szortírozzák majd szét.

  Nálunk is kérdéses ez a szelektív-gyűjtés. Egy néni, aki söpri most ősszel a leveleket nálunk az udvarban, kirázta a szelektív zsák tartalmát a kukába, s a leveleket kezdte el bele gyűjteni....szóltunk neki, hogy a kukába, vagy más zsákba gyűjtse a leveleket, de nem értette meg azóta sem sajnos! Vén seprű, jól seper.....
  Másrészt meg az új lakók el sem olvassák, hogy mit lehet belerakni a zsákba, hanem mindent belevágnak....
  Pedig ki van függesztve a hirdető-táblán, hogy mit, hova kell dobni....de sokan olvasni nem tudnak....ill. a kultúra sajnos nincs meg....”
 • 9. h65535 2009. december 07. 11:10
  „Én azt veszem észre, hogy azért elég sokan kezdik szelektíven gyűjteni a hulladékot. Ennek köszönhetően gyorsabban is telnek meg ezek a szigetek, de az ürítésük nem követi ezt. Sajnos. Ezért fordul elő, hogy ha már lebattyogott az ember és tele a műanyagos szekció, akkor a másik kér opció közül választ az ember. Meg elvégre úgyis egy nagy kocsiba kerül és szét lesz válogatva. Szerintem már az is nagy szó (még), hogy elmennek egyesek a szelektív kukáig a szétválogatott hulladékkal. Tény, hogy a flakonokat és dobozokat össze lehet lapítani, ezzel is helyet spórolni.

  Azt azonban én megemlíteném, hogy vannak olyan vállalkozók vagy kisüzemek, akik üzemszerűen telepakolják a lakótelepi szelektív szigeteket fél óra alatt, miközben ez lakótelepi sziget és nem azon vállalkozók szigete, akiknek egyébként kellene fizetni a KHT-nak, hogy a cégtől elvigye a hulladékát.
  Na ezzel nem foglalkozik senki...

  Pl. Tarján egyik részében folyamatosan tele vannak a szigetek Winny-s mosógélflakonokkal, ami egyérteműen APEH és VPOP téma lenne, mert átöntik őket más pl. Persil flakonokba... 2-300%-os haszon.”
 • 8. favágó 2009. december 07. 11:08
  „És miért van az, hogy a komposztálható hulladékot -fehér zsákban - csak Újszegedről viszi el a Kht?(Vagy már újra Kft?) Ezt a kiváltságot miért nem lehet kiterjeszteni más városrészekre is?”
 • 7. 1702 2009. december 07. 10:36
  „4. hozzászólás bata88 2009.12.07. 09:13
  Elolvastam annak idején a cikket, a videót is láttam. Sőt voltam az üzemben is.
  Viszont akkor sem értem, hogy miért kell dupla munkát végezni? Ha már egyszer a jónép külön pakolja, nem volna egyszerűbb úgy begyűjteni???”
 • 6. unknown 2009. december 07. 09:51
  „Az az agyrém, hogy hivatalból is nyilatkozták, magam is olvastam itt, ezen a neten, hogy valóban összeöntik a különböző célra rendelt gyűjtők tartalmát, mert hogy a válogatóban annak szétválogatásával foglalkoznak. Akkor minek ez az egész??? Az csak hab a tortán, ami valóban megszólható, hogy kommunális szemetet ne tegyen azokba senki.”
 • 5. sauron2 2009. december 07. 09:36
  „3. hozzászólás 1702 2009.12.07. 08:52

  ilyet én is sokszor láttam!

  de valami rémlik, hogy utána dolgos kezek válogatják a szeméttelepen! ezért olyan kib@szott drága a szemetelés!”
 • 4. bata88 2009. december 07. 09:13
  „1702:

  Kezdődik a régi nóta, kapaszkodj mert bepisilsz ha ezt megtudod:
  Azért kell SZ@ROZZÁL a gyűjtéssel mert a regionális hulladéklerakó telepen van egy olyan üzem h VÁLOGATÓ.
  Ha ezek után is kérdésed van akkor javaslom böngéssz a cikkek között és van egy olyan cikk ahol "lerántják a leplet" erről a témáról.”
 • 3. 1702 2009. december 07. 08:52
  „ma reggel 8 óra előtt láttam, hogy a Kukorica u-ban ürítették a szelektív tárolókat. érdekes volt, hogy egy kukásautóba borították az egészet!
  AKKOR ÉN MIÉRT SZ@ROZZAK AZZAL HOGY KÜLÖN GYŰJTSEM???”
 • 2. keresztény 2009. december 07. 08:30
  „Egyetértek, mindenhez kulturáltság kell, a mások megítéléséhez is. Minden jobbítást érdemes önmagunkon kezdeni, és bevallom nekem ebben a témában a legnagyobb gondot a szelektív hulladékgyűjtő és a lakhelyem közti távolság jelenti. Még nem állok a kulturáltság azon fokán hogy szemeteszsákokkal utcahossznyikat bandukoljak. Reménykedem abban azonban, hogy a "ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy megy Mohamedhez" mondás előbb-utóbb megvalósul ebben is. Addig is teszem ami tőlem telik, nem szemetelek kuka mellé, nem dobálom el a zsebkendőmet, zsebpiszkomat, és ha a lépcsőházban szemetet találok, elviszem az első szeméttartóig. Lehet hogy ez kevés, de legalább egy lépés.”
 • 1. cyt 2009. december 07. 07:49
  „Hja kerem, ehhez a "szelektiv szemeteleshez" is - mint MINDENHEZ - el kell erni egy bizonyos MINIMALIS kulturaltsagi szintet. Pillanatnyilag ugy tunik, meg ez sincs meg az atlag magyar emberekben. Persze nem erdemes ezen csodalkozni, mert a magyar oktatasi szinvonal olyan melyre zuhant - koszonet az elmult 30-40 ev oktataspolitikajanak, a liberalizmus szelsosegeseinek -, hogy a vegeredmenyre csak egy szo illik; ANARCHIA. Anarchia van ma mindenben es mindenhol, allami szinttol a putriig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka háza előtt tüntettek a Mars téri kereskedők

Fél órás demonstrációt tartottak vasárnap a Mars téri kereskedők Botka László házánál. Vittek egy játék markolót is, de nem hagyták ott. Tovább olvasom