Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Szelektív szigetek Szegeden

Szeged - A hulladéktárolókat rendszeresen megtöltik szeméttel az adott környéken lakók, sokan azonban a feldolgozásra alkalmatlan anyagokat is ide hordják. A környezettudatos gondolkodás drága mulatság, egy sziget telepítési költsége az edények megvásárlásával együtt ugyanis 2,7 millió forintba kerül.
Papír, üveg, műanyag és fém. Ebbe a négy csoportba sorolhatók be azok a hulladékok, amik a későbbi újrahasznosítás céljából különösen fontosak. Ezeket az anyagokat helyszínenként három edénybe lehet elhelyezni, a műanyagot és a fémet ugyanis – maradva a gombahasonlatnál – egy kalap alá veszik a szakemberek. Többnyire háztartási hulladékok kerülnek ezekbe a kukákba, kartonpapírok, boros- és sörösüvegek, műanyag palackok vagy konzervdobozok formájában.

Szeged egyébként a regionális hulladékgazdálkodási program keretében gazdagodott negyven gyűjtőszigettel és öt hulladékudvarral. – Előbbivel többek között az Attila utcában, a Kereszttöltés utcában, a Csaba és a Gyík utca sarkán, a Csillag téren, valamint Újszegeden, a Vedres utcában és az Erdélyi téren találkozhatunk, még utóbbi például a Pihenő utcában vagy Alsóvároson, a Balagitó soron áll rendelkezésünkre – tájékoztat Lukács Attila, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Műszaki részlegvezetője.

Sajnos van, ahol a szelektív hulladékgyűjtő mellé is jut a szemétből. Fotó: Frank Yvette
Sajnos van, ahol a szelektív hulladékgyűjtő mellé is jut a szemétből. Fotó: Frank Yvette

A környezettudatos gondolkodás drága mulatság, egy sziget telepítési költsége az edények megvásárlásával együtt ugyanis 2,7 millió forintba kerül, a hulladékudvarok költsége pedig egyenként megközelíti a 30-35 millió. Fontosságuk azonban vitathatatlan. Jól példázza ezt az is, hogy kihelyezésük óta a gyűjtőszigeteket már heti rendszerességgel kell üríteni, a lakosság szerencsére igyekszik élni a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségével.

A Csillag téri szigetet megtekintve arra a következtetésre jutottunk, hogy a hagyományos hulladékgyűjtő edényekkel ellentétben az oda nem illő, a környezetet elcsúfító szemétkupacok itt elmaradtak. A kukákra kiragasztott tájékoztatók azonban sokszor kevésnek bizonyulnak, többen ugyanis helytelenül válogatják szét a szemetüket. Ezzel magyarázható az, hogy a szennyezett hulladékot egy járattal viszik el, és utólag válogatják szét.

– A szelektív hulladékot az üveg kivételével a sándorfalvi úti Regionális Hulladéklerakó Telepre szállítjuk, ahol a válogatócsarnokba kerül – magyarázza Lukács Attila. A tiszta anyagokatközvetlenül itt bálázzák, a kevert illetve kismértékben szennyezett anyagokból a hasznosítható hulladékot pedig kézi és gépi válogatással különítik el. A válogatott hasznosítható hulladékokat, valamint a tisztán beszállított másodnyersanyagokat bálázás után értékesítjük, a nem hasznosíthatóakat pedig ártalmatlanítjuk.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. qka 2008. szeptember 15. 12:27
  „pvc:
  Nem értem a problémádat.Alsóvároson (Mátyás-tér környéke) megoldott a szelektív gyűjés,heti szinten sárga zsákba pakolod a papírt,műanyagot,fémet (ja szelektíven így egybe...) és elviszik. Ha eddig még nem használtad, próbáld meg elkapni a szelektív autót,kérd meg a szomszédodat hátha van neki,vagy menj be a környezetgazdálkodához és adnak.Utána ha elviszik a zsákot,kapsz helyette másikat.Ha nagyobb mennyiséged van, menj ki a Ballagi-tó sorra a hulladékudvarba ( http://utcakereso.hu/map3/index.php?action=search&country=hu_uk&scale=a1.0&city=szeged&street=Ballagit%F3+sor&streetfix=Ballagit%F3+sor&num=&numfix= )

  csizi:
  Én is jobban örülnék normális szelektív gyűjtésnek,de már ennek is örülök,hogy van.Az, hogy utólag újra kell válogatni,ez szerintem betudható emberek egy részéről tapasztalható nemtörődömségnek,lustaságnak is,illetve hogy nem lehet tisztában mindenki azzal, hogy "most akkor ez milyen műanyag,újra feldolgozható, vagy sem?"
  Ráadásul üveget nem is lehet ugyebár a zacsikba rakni, én a babakajásokat cipelem magammal munkahelyemhez legközelebbi szigethez.
  Nem vagyok egy greenpeace aktivista, de ennyit megteszek már csak azért,hogy legalább egy minimális pozitív akaratot betudhassak a környezetem védelmében...”
 • 20. csizi 2008. szeptember 15. 11:26
  „Szelektív hulladék gyűjtés ? Jön a kukás auto és egybedűtik a már szétválogatott szemetet , és lemegy vele. Ebben mi a szelektív ?”
 • 19. lakme 2008. szeptember 14. 21:22
  „ekerő brrr. esetleg csúcsidőben a kilences trolin, hátizsákkal 7-8 pillepalackkal... úgyhogy hozzászolásod nem "ostobának tűnő" hanem ostoba.

  Nekem úgy tűnik, hogy az illetékesek akarják is meg nem is ezt a szelektív gyűjtést. A környékünkön konkrétan felmerült rá az igény, de "sokba kerül", ezért nem lehet. Hátha használnánk. A vegyes hulladék m3 -e házanként évi kvótában van megállapítva, így fizetünk, ha ezt túllépjük, márpedig így könnyedén sikerül, akkor plusz pénzt kell fizetnünk az elszállításért. Tehát, míg a szelektív konténer kihelyezése pénz ráfordítás, a plusz pénz beszedése pedig bevétel, gondolhatod, melyiket válaszja az önkormányzat. Ez pont olyan, hogy a parkolni tilos tábla, és a beszedett büntetés sokkal jövedelmezőbb, mint a parkolóházak építése.”
 • 18. justicia 2008. szeptember 14. 21:09
  „a bunko magyarnak szankciok és büntetés kell, ne kimagyarázni hanem cselekedni kell, példa singapur egy csikk vagy rágógumi kiköpése az utcán 3000 dollár vagy egy hónap börtön ez kell a magyarnak”
 • 17. "Szelektíve szelektív" 2008. szeptember 14. 20:45
  „Szegeden már megvalósult a "szelektív" szemét gyűjtés , ugynis pl. : itt Makkosházán kb.: negyedóránként jönnek a guberálók("szelektív" hulladék gyűjtők), de nekem evvel nincs semmi bajom, csak LEGALÁBB NE ÉJSZAKA CSINÁLNÁK AZ IGEN NAGY ZAJJAL JÁRÓ "DOLGUKAT"....???!!!
  ERRE KÉNE ODAFIGYELNI, hogy a lakók lehetőleg reggel vigyék le a szemetüket, illtve előbb utóbb rá kellene venni a lakosságot (feltételek megteremtése, szémétgyűjtő vállalkozók adójának könnyítése...stb.), hogy a lakótelepeken is válogassák a szét a szemetet(mint pl.: Ausztriába, Németországba...), A GUBERÁLÁST MEG ÉJSZAKÁRA TILTSÁK MÁR BE...KÖÖÖÖÖNYÖRGÖM...!!!”
 • 16. Morgós 2008. szeptember 14. 16:17
  „a hargitai utcai kész szeméttelep építési törmeléktől a döghúsig minden előfordul. nem tudom Botka mit szólna ha az Ő háza előtt tornyosulna mindennap a szemétdomb.
  Az Erdélyi térnél azért nincs káosz mert megállni is alig lehet a forgalomtól így aki használni akarja annak messzebb kell megállni”
 • 15. N.P. 2008. szeptember 14. 14:57
  „ekerö
  Baromságokat írsz. Mondjuk megyek a postára, a bankba, és befizetni a gyerekek menzáját - hónom alatt 16 pillepalackkal. Mikor próbáltad ki ?”
 • 14. ekerö 2008. szeptember 14. 14:33
  „Igazat adok es egyetertek veled, azonban nyilvanvalova valt az elmult evtizedekben, hogy szurke kis hazankban semmi sem ugy mukodik, ahogyan annak eredetileg kellene hogy mukodjon. Sot jol mukodo tarsadalmakban amiröl irtam az teljesen evidens es nem penz kerdese.Tajekoztatas!”
 • 13. aka 2008. szeptember 14. 14:28
  „Ekerö. Nem így kell, hogy működjön a dolog. Csak akkor lesz hatékony a hulladék szelekció, ha elérhető közelségben van normális szelektív hulladékgyűjtő a környéken. Amúgy meg hatékonybb és intenzívebb tájékoztatás kell azért, hogy hozzászokjanak az emberek, mit hova kell dobni. De ha megszüntetünk egy hulladékszigetet, akkor soha nem fog normálisan működni a rendszer.”
 • 12. ekerö 2008. szeptember 14. 14:05
  „Valsza neha elhagyod a lakohelyedet es egyeb ugyeid intezese vegett hatalmas fekvesu kisvarosunkban meg az igen tavolinak tuno mas varosreszeket is meglatogatsz. Nos ezen egyszeru megoldaskent akar ossze is lehet hangolni az ugyek intezeset. Tudod posta, parizel, kutyakaja..matol akar pillepalack....azert eleg jo ez a szajbaragosdi te IQbetyar..tenyleg szukseges az mentalis felzarkoztatas :-D De legalabb nyiltan felvallalod ostobanak tuno velemenyed es ez ketsegkivul becsulendo!”
 • 11. pvc 2008. szeptember 14. 13:55
  „Alsóvároson( a Mátyás tér környékén) hová a p...ba kellene vinnem a palackokat és a papírt ?”
 • 10. ekerö 2008. szeptember 14. 13:42
  „Ott a pont betadin”
 • 9. kiri01 2008. szeptember 14. 13:41
  „Dettó ugyanez nálunk, csak nem láttam a csókát.
  Pedig szépen elmagyaráztam volna a jószándékú barmának mi az üveg, és mi nem.”
 • 8. ekerö 2008. szeptember 14. 13:41
  „A mindennapi ossztarsadalmi igenyek es az europai altalanos feljlettseghez valo felzarkozas sokkal gyorsabb mint a magyar tarsadalom mentalis fejlodesi sebessege, ertsd lassu vagy batman! Persze ez ertendo a civil es a hivatali szferara is.Sztem a mentalis fejlesztesre tobbet kell forditani, mert az nagyon nagyon lassu.”
 • 7. betadin 2008. szeptember 14. 13:34
  „Az emberek meg hülyék. A csóka előttem ért oda a gyűjtőhöz. Elhozza otthonról a műanyagot, ez jó pont, de beleönti a szatyrából (kb 15 pillepalack) az egészet az üvegek közé.
  Kérdezem ezt most miért?
  Mire ő: rá van írva a kukára, (...) hogy üveg. Ez meg üveg nem? Mondom nem, ez műanyag...palack. De sajnos nem értette meg, szerinte üveg minden olyan, amiben italt lehet venni....
  Félelmetes :(”
 • 6. betadin 2008. szeptember 14. 13:34
  „Az emberek meg hülyék. A csóka előttem ért oda a gyűjtőhöz. Elhozza otthonról a műanyagot, ez jó pont, de beleönti a szatyrából (kb 15 pillepalack) az egészet az üvegek közé.
  Kérdezem ezt most miért?
  Mire ő: rá van írva a kukára, (...) hogy üveg. Ez meg üveg nem? Mondom nem, ez műanyag...palack. De sajnos nem értette meg, szerinte üveg minden olyan, amiben italt lehet venni....
  Félelmetes :(”
 • 5. Abcd 2008. szeptember 14. 12:33
  „Alsóvároson elvitték a szigetet, mert vegyes hulladék került bele, most nincs hova vinnünk a szelektív hulladékot. Felháborított a hulladékgazdálkodás módszere.”
 • 4. lakme 2008. szeptember 14. 11:49
  „En a svedorszagban a kovetkezot lattam, egy hazhoz ird es mondd 1 dba kuka tartozik (olyan szurke hengeralaku, nem tul nagy) A szemetet 2 hetente gyujtik, tehat ha egy nap alatt megtoltod akukad, bajba kerulsz, ezert kenytelen is vagy praktius megoldast keresni. Minden rendesebb bolt mellett szelektiv gyujto van, az emberek az autoba betszik a szemetet zakokba, aztan a papiroka, dobozokat a dobozokhoz stb. Igenam, de ott minden csaladnak van autoja! A boltbe benn uvegvisszavalto mukodik es sorosdoboz visszavalto, mert hoyg ott a femdobozokra is betet va. Ha anynira peches vagy, hogy mashonnan ;) kerult hozzad a cuccos , pld itthonrol vitted magaddal, es nem valthatod vissza, akkor 2 lepesre tole van egy ilyen , hat nem kuka, mert csak a bementeti nyilast latod :) .
  Ugyanakkor vannak boltok, ahol preselt muanyagbol (szemetből) keszitett ajándéktárgyak kaphatóak, de gondolom nem csak ez készül belölük...
  Nalunk csak azert tuntetik fel a kaidasi oldalt, hogy erre penzt lehessen igenyelni es valoban a nyereseget nyilvan zsebbe osztjak.
  A kornyezettudatos dolog nagyon szep, de ma magyaroszagon , az emberek joresze csak olyan dolgokba invesztalnak, amihez kozvetlenul erdekuk fuzodik, rovidtavon gondolkodnak, hosszu tavu programja ebben az orszagban senkinek sincs. Ugy elunk, mintha mi utanunk mar senki sem jonne.”
 • 3. lakme 2008. szeptember 14. 09:59
  „Hogy baj van az uritessel, azt az is bizonyitja, hogy nyaron, tobbszor jottem az arvizi emlekmutol gyalog a a belvarosi hidig, es a jarda melleti kukak csurig voltak, sot meleltte halomban is allt a szemet, sot lenn a parton is fekete zsakokban osszegyujtottek, viszont napokig nem szallitottak el, ami durva, mert akarhany turista jon a varosba egy se mulaszt el egy setat a Tiszaparton.”
 • 2. Kisrezsi 2008. szeptember 14. 09:58
  „Tökéletesen igaza van a kht-nak hogy az emberek figyeljenek jobban oda a szemét szétválogatására !
  Ami viszont számomra érthetetlen az az, hogy amíg Német országban és több nyugati országban is ingyenes a szemét elszállítása mert a kiadási költségeket fedezi a szemétből szerzett haszon addig nálunk ez a szöveg : "A környezettudatos gondolkodás drága mulatság, egy sziget telepítési költsége az edények megvásárlásával együtt ugyanis 2,7 millió forintba kerül, a hulladékudvarok költsége pedig egyenként megközelíti a 30-35 millió. "!
  Igaz ehhez sokkal nagyobb támogatás is kellene az emberektől , de ha meglenne ez a támogatottság akkor se működne így a dolog , mert inkább szétosszák maguk közt a hasznot !
  Nagyon hiányolom a cikkből azt,hogy a kht-nak mennyi bevételt hozott , mert gondolom az a sok papír és műanyagot gondolom eladják.
  Na de ez Magyarország már hozzászoktunk , hogy itt semmi se működik !”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinkafesztivál a Szegeden

Szeged - A szombati rendezvényen Rézangyal, Zsindelyes, Békési és Panyolai Pálinkaházak ínyencségeit… Tovább olvasom