Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

˝Szélesedik az alkotófantáziájuk˝

Szegeden és környékén megkerülhetetlen a REÖK-ös múzeumpedagógia: szinte nincs olyan óvodás, általános és középiskolás tanuló, aki ne vett volna részt legalább egy foglalkozáson. Ebben a hónapban újra indul a népszerű program.
Megkezdődött az új tanév, ezzel párhuzamosan pedig újra indulnak a REÖK-ben a népszerű, ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozások, amelyre már nemcsak az óvodásokat és az alsós általános iskolásokat várják, hanem a felső tagozatosokat is.

Ale Ildikó festőművész-múzeumpedagógus a már jól megszokott metódussal igyekszik elmélyíteni a fiatalok képzőművészeti ismereteit, és alakítja vizuális látásmódjukat. A kiállított művekkel való megismerkedés után az ezekhez kapcsolódó alkotómunkával folytatják a foglalkozást.

Az ingyenes program az egyik legnépszerűbb a REÖK kínálatából: az elmúlt két és fél év során rekordszámú, több mint 7600 gyermek vett részt a foglalkozásokon. Ez azt is jelenti, hogy szinte az összes szegedi és környékbeli óvodából és iskolából több osztály legalább egyszer járt már a kiállítóházban. Tavaly egy sikeres NKA-pályázat keretében megvalósuló program során huszonnyolc középiskolás csoportnak, összesen több mint hatszáz fiatalnak volt lehetősége részt venni a foglalkozáson.

Ale Ildikó 3. osztályos tanulókkal Fürjesi Csaba kiállításán.
Ale Ildikó 3. osztályos tanulókkal Fürjesi Csaba kiállításán.

Gyakran érkezik visszacsatolás is a szülők, pedagógusok részéről. A Béke Utcai Általános Iskola 3. b osztályának tanítónője például az alábbi gondolatokat fogalmazta meg. „A gyerekek közül sokan már érzik a műveket, sőt beszélni is tudnak róluk. Néhányan már úgy állnak a képekhez, mint a műértő kritikusok. Egyre bátrabban mondják el, mi tetszik nekik, mi nem, mit éreznek, látnak egy-egy kép vagy szobor kapcsán."

A Gáspár Zoltán utcai óvodából Marschall Katalin és Szalai Zsuzsanna számos csoportot hozott már el a REÖK-be, többet közülük több alkalommal is. Ők az alábbiakban látják a múzeumpedagógia személyiségfejlesztő és pedagógiai hatásait: „Új szokásokkal, szabályokkal, viselkedési normákkal ismerkedtek meg a gyerekek. Érzékenyebbé váltak a művészetek iránt, gondolkodásmódjuk, alkotófantáziájuk kiszélesedett, emellett bátran, nyíltan fogalmazzák meg érzéseiket, véleményüket. Kifejezőkészségük gazdagodott, aktív szókincsük bővült."

A REÖK Gyerök Kör is újra jelentkezik, méghozzá havi egy alkalommal, szombatonként. Az ingyenes és a kedvező árú belépőjeggyel látogatható foglalkozásokra várják a szülők és pedagógusok érdeklődését, jelentkezését a muzeumpedagogia@reok.hu címen.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyik szegedi piacot ellenőrizték a NAV munkatársai

Az ellenőrzések több mint egyharmadánál feltártak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és… Tovább olvasom