Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Szélessávú mobilinternet a megyében

A korábbi mobilinternet-szolgáltatásokon felül már több Csongrád megyei településen, Szegeden, Makón, Csongrádon és Hódmezővásárhelyen is elérhető a szélessávú internet.
– Sokat utazom Budapest és Szeged között: egy héten minimum kétszer felmegyek a fővárosba. Laptop nélkül soha nem indulok útnak. Ha meg szeretném nézni a levelezésem, csak csatlakoztatom a telefonom a gépemre és mintegy modemként használva a készüléket, a szélessávú mobilinternet segítségével villámgyorsan megnézem az e-mailjeimet – magyarázta a harmincéves szegedi Péter, aki üzletkötőként dolgozik.

A szélessávú mobilinternet-szolgáltatásnak köszönhetően bárhol bármikor – a szabadban és épületen belül is – egyre gyorsabban juthatunk információkhoz a világhálóról. Már számítógépre sincs feltétlen szükségünk gyors internet-hozzáféréshez, csak egy olyan telefonkészülékre, amelynek segítségével használhatjuk a leggyorsabb adatátviteli csatornákat. Két évvel ezelőtt Magyarországon is megjelent 3G-s adatátviteli rendszer, majd nem sokkal később a technológia továbbfejlesztett változata, a HSDPA is elérhetővé vált azon felhasználók számára, akik megfelelő mobilkészüléket vásároltak.

Havidíjak

A legnagyobb szolgáltatónál, a T-Mobile-nál havi 5 gigabyte-os „fogyasztásért" most bruttó 2895 forintot kell fizetnünk. A Pannonnál pedig 2995 forintba kerül az 5 gigabyte adatforgalmat tartalmazó csomag egy hónapban. A két szolgáltató akciósan árulja most mobilinternet-előfizetéseit. A Vodafone-nál – ugyanennyi adat letöltése esetén – 5000 forintot kell fizetni, azonban ha néhány kritériumnak megfelelünk, ezért az összegért már korlátlanul is használhatjuk az internetet.

Tavaly ősszel Szeged az első öt nagyváros között volt, ahol kiépítették a hálózatot. Ahol van 3G-s adathordozó technikával felszerelt antenna, ott fejlettebb változata is használható. Csongrád megyében jelenleg a T-Mobile-előfizetők Szeged belterületén a körtöltés határáig százszázalékosan ki tudják használni a szélessávú internet előnyeit. Ezenkívül Makón és Csongrádon érhetjük el a modern technikával működő HSDPA-internetet. Vodafone-előfizetőként a megye területén egyelőre csak Szeged belterületén élvezhetjük a technika előnyeit. A szélessávú internet a Pannon-előfizetők számára is elérhető Szegeden és Hódmezővásárhelyen.

A piacon kapható mobilok 90 százaléka képes a 3G használatára, ám még kevesebb tudja a HSDPA korszerű technika alkalmazását. A szélessávú internet eléréséhez a lefedettségi területen kell tartózkodnunk, illetve elő kell fizetnünk a szolgáltatónknál.

 
Mi a HSDPA?

A 3G-s, szélessávon interneteléréshez használt, adatátviteli technikának a továbbfejlesztett változata. Ugyanarról az antennáról érkeznek a jelek, mint a már eddig ismert változat esetében. A szolgáltatás épületen belül és kívül is igénybe vehető, de a jel erősségét jelentősen befolyásolják az ablakok és a színes üvegek, illetve az épületek anyaga. A vasbeton és vályogépítményekben, valamint ha a földfelszíntől mélyebben lévő helyiségekben tartózkodunk, változik a lefedettség mértéke. A jel terjedését a környező épületek is akadályozhatják.
A maximális átviteli sebesség letöltési irányban – a hálózatfejlesztéstől és az adott szolgáltatótól függően – 3,6 vagy 1,8 megabit/secundum. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borost és Bochkort kalitkába zárták

Szeged - Szegedről, a Széchenyi térről szólt kedd reggel a Sláger rádió reggeli műsora, a Bumeráng.… Tovább olvasom