Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Szelíd-agresszív görkorcsolyások

Mondták már nekik, hogy akasszák föl magukat, és volt, hogy vascsővel mentek ellenük. A szegedi görkorcsolyások saját bevallásuk szerint csak nyugodt körülményeket szeretnének. A fiúk szerint kár, hogy néhányan úgy gondolják, ártanak a város imidzsének. A szegedi korisok ugyanis nagyon jók, így akár nevezetességnek is lehetne őket tekinteni.
A trükkösebb mozdulatokat megörökítik. Fotó: Segesvári Csaba
A megyeháza lépcsőjén látom meg őket, nyolcan, tízen lehetnek. Lábukon görkori, lábszárukat és combjukat átlagember számára természetellenes szögben tartva ugranak a virágtartók peremére. Néha esnek, néha nem. A trükkösebb ugrásokat filmre veszik.

A „jármű" neve ugyan agresszív görkorcsolya, de a fiúk egyáltalán nem harciasak.
– Nem azért csináljuk, hogy cinket okozzunk magunknak vagy másnak, hanem mert szeretjük – mondják.

– Korizunk nyáron és télen, akár mínusz húsz fokban is – mondja Gyémánt István, vagy koris néven G-ME. A speciális név nemcsak a tagoknak jár, hanem a csapatoknak is. A Szegedi Tartalékos Brigád (STB), Csövön Patkány Csúszunk (CSPCS), vagy a Wemsical nem jelent éles határt. Mindenki ismer mindenkit, mindenki szeret mindenkit – mondják. Annyira, hogy közös nevük is van: Nem Tudunk Korizni (NTK). Korizni persze tudnak – ezt vízszintes forgás, csavar, szaltó és kézenállás bizonyítja –, a helyszínnel azonban gondjaik vannak.

– A legtöbb helyről elküldenek minket azzal, hogy koptatjuk a követ, a betont. Mindig elmondjuk, hogy ez lehetetlen, mert a göri kereke gumiból van. Ha rongálni akarnánk, akkor sem azt a helyet tennénk tönkre, amit használunk – magyarázza Tóth Norbert Márton, alias Pocok. Mesélik: volt, hogy vascsővel támadt rájuk egy extrém sportok iránt kevéssé toleráns szegedi, és megtörtént, hogy egy lakó kalapáccsal verte szét a háza előtti szegélyt, hogy jelezze: nem örül az NTK jelenlétének.

– Egy idősebb nő egyszer el akart zavarni minket. Volt nálunk kamera, és megkérdeztük, hogy szeretne-e üzenni valamit az ifjúságnak. A válasz ez volt: igen, akassza fel magát – idéz föl egy kedves sztorit Kóbász, azaz Gárdonyi Dániel. És hogy lehet erre reagálni?
– Megszoktuk. Ilyenkor elmegyünk – válaszolják. Arra a kérdésre, hogy miért nem az újszegedi pályán játszanak, azt mondják, az olyan, mintha mindennap töltött káposztát kellene enniük. Majd finoman megjegyzik: ha azt hiszem, hogy játszanak, szívesen kölcsön adják a „görit", próbáljam ki. Kihagyom. Inkább a félelmeikről kérdezem őket.

– Dobbantás. Így hívjuk azt, amikor bevállalunk egy nagyobb trükköt. Ilyenkor a mai napig félünk. De ez benne a jó. Az adrenalin – avat be Pipicz László, alias Kis Cipi.
– Olyan ez, mint egy dimenziólépés. Nincs semmi más, csak te, a padka és a közte lévő tér – misztifikálja a korcsolyázást G-ME.

A fiúk szerint kár, hogy néhányan úgy gondolják, ártanak a város imidzsének. A szegedi korisok ugyanis nagyon jók, így akár nevezetességnek is lehetne őket tekinteni.

– Bár lehet, hogy nem vagyunk túl szépek, amikor leizzadva ugrálunk – gondolkodik el G-ME, majd hozzáteszi: külföldön bajnokságokat rendeznek, itthon viszont nem ismerik el sportként az extrém görkorcsolyát. Pedig a felszerelés sem olcsó: egy pár 40-80 ezer forintba kerül és használattól függően félévente, évente cserélni kell.

– Csak azt szeretnénk, ha nyugodtan használhatnánk a korcsolyánkat. Kedves, aranyos gyerekek vagyunk mi, lesz belőlünk orvos és mélytengerkutató. Addig is békében szeretnénk élni Szeged lakosságával – magyarázza G-ME, majd „nekigurul" egy újabb ugrásnak.

Olvasóink írták

  • 2. Babuska 2009. július 19. 11:56
    „Szeged lakosságának többsége annyira félreismeri a korisokat.Vagyis inkább lenézik őket! Pedig nincs okuk rá,mert nem rongálnak,nem csinálnak semmi emberelleneset.
    Ezis egy extrém sport!! Majd ha ők is megcsinálnak ilyen trükköket mint ők,(korisok) akkor utána lehet oktatni fiatalságot :))
    Csak így tovább fiúúk!:)”
  • 1. Wittmann Tamás ALIAS AARRCC 2008. február 27. 13:57
    „Szarni rá ki mit mond én 16 éve korizom és ugyanígy télen nyáron vazzzzzzze csúsztam én már eltört ereszen iass itt a kihívás a lényeg és az érzés amit soha nem tud meg az az ember aki nem nyomta KORIT:))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József csalódott a mai politikában

Gregor József rosszul viseli az Operaházzal kapcsolatos történéseket, és csalódott a politikában.… Tovább olvasom