Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Szélinger: kivégzés történt Etiópiában

A németeket támadták meg először, onnan mentek a magyarokhoz, akiket fölébresztettek, sorba állítottak – és elkezdték őket kivégezni – mondta lapunknak Szélinger Balázs Etiópiában élő szegedi történész.
Nem elrabolni, hanem kivégezni akarták a magyarokat Etiópiában – mondta lapunknak a mekellei egyetemen tanító szegedi történész, Szélinger Balázs. A kutató korábban Szegeden találkozott az Etiópiában szerencsétlenül járt magyarokkal, akikkel abban maradt, hogy mindenben segít nekik.

– Nagyon sokáig e-mail kapcsolatban voltam Fábián Tamással és Szilassi Péterrel, megbeszéltük, hogy összehozom őket az itteni földrajz tanszék munkatársaival. Nem tudom, ebből mi lett, a történetnek ez a szála nagyjából két hónappal ezelőtt megszakadt, nem írtak több e-mailt, és amikor megérkeztek, nem is hívtak fel, holott korábban arról volt szó, én is velük tartok az Afar-földi túrára. Azt hittem, végül lemondtak a túráról. Amikor megtudtam, hogy magyarok haltak meg, gondoltam, hogy ők lehetnek, és elkezdtem nyomozni – fogalmazott a történész.

Szélinger Balázs az egyik túlélőtől, a támadáskor megsebesült Vizler Csabától, az MTA SZBK tudományos főmunkatársától tudott meg részleteket. A csoport függetlenül utazott, előbb Mekellébe. Ott terepjárót béreltek, majd elmentek megnézni a vulkánokat. Egy német turistacsoport közelében táboroztak. Kedd éjjel mindkét csoportot megtámadták.
Gyertyát gyújtottak az áldozatokért az egyetemen. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
– A németeket támadták meg először, onnan mentek a magyarokhoz, akiket fölébresztettek, sorba állítottak, és elkezdték őket kivégezni. Sokáig az a verzió volt ismert, és én is azt hittem, hogy egy emberrablás fajult lövöldözésbe. Az afarok soha nem rabolnak embert anyagi haszonszerzés céljából, hanem politikai tárgyalási alapként használják a túszokat. Itt tehát kivégzés történt. Négy embert elraboltak, de ez lehet fedőakció is, nem tudom. Miután lelőtték az első két magyart, a másik három menekülőre fogta. Mindez teljes sötétségben történt, a fegyveresek zseblámpát sem használtak, ez is arra utal, hogy nem elrabolni akarták a turistákat. A sötétség szerencsére segítette a menekülőket. Rákérdeztem arra is, hogy egyenruhában voltak-e a merénylők. Azért érdekes, hogy nem abban voltak, mert szervezett csoport általában egyenfelszerelésben dolgozik, különösen, ha idegen kormány áll mögöttük – de ez persze nem zárja ki, hogy az eritreai kormány mögöttük lehet. A lövések állítólag különbözően szóltak, tehát a fegyverek sem egyenfegyverek lehettek – mondta a szegedi történész, aki szerint összefügghet a magyarok tragédiájával egy másik eset is.

– Helyi ismerőseimtől hallottam csütörtökön, hogy történt egy gyanús buszbaleset az ország másik részén, ami nincs közel az eritreai határhoz. Több mint 40-en meghaltak. Nem turistabuszról, hanem menetrend szerinti járatról van szó. A helyi szemtanúk azt mondják, robbanást hallottak. Ez erősíti a gyanút, hogy az eritreai kormány áll az események mögött. Az etióp kormány minden ellenzéki csoportot azzal vádol, hogy Eritrea áll mögöttük, ezt Eritrea minden esetben visszautasítja. De lehet tudni, hogy bizonyos afar lázadó csoportokat és más szeparatista csoportokat is az eritreai kormány anyagilag támogat. A túlélőktől hallottak arra utalnak: szervezett terrortámadásról van szó, célja nem haszonszerzés, nem emberrablás volt, hanem hogy turistákat öljenek meg.

Olvasóink írták

 • 16. AlbertZ 2012. január 22. 21:30
  „2. Francois: Ő nem csak egy történész, az én töritanárom volt gimiben, ezer szál köti Etiópiához, és gyanítom, hogy jobban ismeri az ottlakókat, mint bárki más Szegeden. Sőt, még nálad is.
  11-12: egyetértek.”
 • 15. jozko 2012. január 20. 10:21
  „15:

  A miért-re a legegyszerűbb a válasz: mert voltam akkora marha, hogy "önként" odaálltam céltáblának
  Akkor momentán jó ötletnek tűnt.
  Fiatalság-bolondság.
  Kézzelfogható "emlékek" emlékeztetnek a "hősiességemre" -de az előző jelző pontosabb.

  "Hol , kik és pontosan mikor" -látod, ezt elfelejtettem.
  Minden jelentéktelen apróságra nem emlékezhet az ember.
  Ha mégis megerőltetném az emlékezetemet, azt kellene mondjam: meg sem tötént.
  Csak baleset volt.
  Szembejott a sors.”
 • 14. kumisz 2012. január 20. 00:01
  „. Francois OK!
  RIP”
 • 13. Stif 2012. január 19. 22:08
  „Öcsémet tanította az egyetemen Fábián Tamás. Noha én nem ismertem, de még így is megrázó, amikor szinte az ember közvetlen környezetéből távozik valaki, aki akár az én ismerősöm, rokonom is lehetett volna. :( Ilyenkor mindig megáll az ember egy pillanatra és elgondolkozik ezen.

  Kegyetlen, barbár magatartás ahogy kioltották az életüket, szabályos kivégzés... Még csak esélyt sem kaptak a túlélésre. Sajnos itt tart Afrika: az emberi élet nem érték, fegyverkeznek, de hogy minek azt ők se tudják. Közben meg éheznek, de a hatalom érzése amit a lőfegyverek adnak, na az tényleg szükséges. Mert értem én ha valamely nép egy eszméért harcol, a szabadságért, de itt arról van szó hogy van sok kis csoport amik különböző érdekek miatt állnak össze. Ártatlanokat, védtelen civileket legyilkolni gyáva tett. Mindez óriási primitívségre vall. :(

  Van még hova fejlődnie kultúrában és civilizációban a fekete kontinensnek.”
 • 12. A-lex 2012. január 19. 21:54
  „A történészi jóstehetségről: "Szélinger Balázs Etiópiában élő szegedi történész", "a mekellei egyetemen tanító szegedi történész" - nem mellesleg Etiópia történetének egyik kiváló hazai ismerője és kutatója, tehát azért egy kicsit több van e következtetések mögött, mint puszta álomlátás.”
 • 11. Heket 2012. január 19. 21:42
  „Francois! Olvasd el még egyszer a cikket, kérlek. A történész, akitől az általad idézett mondat elhangzott, évek óta Etiópiában él. Ha valakinek, akkor neki igenis megvan hozzá a tudása és az informáltsága, hogy így nyilatkozzon, mert ÉRT HOZZÁ.
  Fegyveres kíséret nélkül igenis felelőtlenség ilyen helyekre menni, ráadásul köztudottan háborús övezetbe. A történteken azonban ez már nem változtat. Részvétem a családoknak!”
 • 10. jozko 2012. január 19. 21:18
  „Szégyellem a bunkóságomat:
  Kétszer is hozzászóltam és a legemberibb kötelességemet elfelejtettem:

  Együttérzek a szeretteikkel, hozzátartozóikkal-mindenkivel, akinek fájdalmat okozott az elvesztésük!

  Azért "kekeckedem itt" racionális megközelítéssel, mert az életem egy részében kötelesség szerűen akár az életemet is fel kellett volna áldoznom az eskümben vállaltak szerint - és voltam is halálközeli helyzetben.
  Én élve megúsztam - de megtanultam becsülni az életet.
  Túl sok embert láttam meghalni ahhoz, hogy megértsem: miért áldozza fel bárki a sajátját, ha nem szükséges?

  Ez az okoskodás rajtuk már nem segít!
  Nyugodjanak békében!
  Mások pedig -esetleg- okuljanak a halálukból!”
 • 9. dokmed 2012. január 19. 19:54
  „A majmokat felesleges pénzzel tömni, abból is csak ez lesz.”
 • 8. Queenmargareth 2012. január 19. 19:37
  „Igen, ezt nyilatkozta egy úr is az egyik adón, hogy nagyon nem szeretik az idegeneket és úgy "védik" magukat a turisták, kutatók, hogy a falvakból kérnek fel vezetőket. Nem egyet többet...
  Valószínű, megtudhattunk volna még többet a helyről...
  Fájó, hogy ilyen brutális halált kaptak.”
 • 7. manstein 2012. január 19. 19:15
  „Imádnivaló ez az etióp kultúra. Kétségtelenül. Fel is keltette az érdeklődésemet. Kár, hogy józan ésszel csak több ezer kilóméterről lehet tanulmányozni, mert helyben sajnos nehezen tűrnek meg a helyiek...”
 • 6. jozko 2012. január 19. 18:23
  „3. Logaritmus:

  Pontosan nem értem a kérdésedet: úgy válaszolok, ahogyan értelmezem.

  Kötelesség teljesítőjeként /úgymint pl. ENSZ megfigyelő, békefenntartó, diplomata, esetleg fedőfoglalkozást tejesítő külügyi munkatárs/ az ilyen kiküldetés érthető .
  Bizonyos esetekben nem is publikus.

  "Pusztán" tudományos kíváncsiságból - és nem lekicsinylően írom - az élet kockáztatásának, főleg ha családos emberekről van szó - semmi értelmét nem látom!

  Ha másra gondoltál : hallgatlak!”
 • 5. klj-54 2012. január 19. 18:19
  „Azt hiszem meg volt bennük az a fajta kíváncsiság mely előbbre viszi az emberi tudást.
  Túl nagy árat fizettek érte:(”
 • 4. Emike 2012. január 19. 18:01
  „Istenem! Szerencsétlenek... :-(((((((”
 • 3. Logaritmus 2012. január 19. 17:44
  „Jozko te megint milyen csoportok oldalára állsz?!”
 • 2. Francois 2012. január 19. 17:40
  „Azért ez a történész szak hasonlít a jósnőkéhez:D Ezer kilométerekről megmondja "Az afarok soha nem rabolnak embert anyagi haszonszerzés céljából" hát igen :D Ez olyan biztos mint ahogy itt ülök :D”
 • 1. jozko 2012. január 19. 17:14
  „Ilyen - valószínűleg megbízható- háttérinformációkkal biztosan megfontolt dolog "turistáskodni", de akár
  tudommányos megfigyelések céljából egy ilyen "puskaporos hordóba" merészkedni?

  MNielőtt valaki szakszerűen kioktatna , előrebocsájtom:
  A régi szép időkben katonaként -bocs, akkor inkább csak úgy "turistaként " vagy tanácsadóként- jártam
  "lövöldözős" övezetekben - de akkor azt nem lehetett nem csinálni.
  Lehet, hogy ez könnyelműség volt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi egyetemi oktatók az etiópiai terrortámadás áldozatai

Szabad Gábor bőrgyógyászt és Fábián Tamás földrajztanárt, az SZTE munkatársait ölték meg fegyveresek - a veszélyekkel dacolva indultak a Erta Ale vulkánhoz. Tovább olvasom