Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Széll Ágnes: nem ütöttem arcon a diákot

Szeged - Széll Ágnes májusban megpróbált elkülöníteni egy agresszíven viselkedő gyereket – feljelentés és bírósági ügy lett az eredménye. A tanárt vizsgálat nélkül kirúgták. 7 hónap után elmesélte, mi és hogyan történt aznap az iskolában.

– Azért állok a nyilvánosság elé, hogy reagáljak az elmúlt hónapok vádjaira. Szeretném, ha az iskolát ért elvtelen támadások véget érnének. A Weöres Sándor Általános Iskolában sincs több probléma, mint az ország bármelyik hasonló intézményében, még ha ennek az ellenkezőjét is állította a sajtó – kezdte a beszélgetést Széll Ágnes. A szegedi általános iskolai tanárnő májusban azzal került a hírekbe, hogy megpofozott, majd a földön rugdosott egy gyereket. Az eset óta bírósági ítélet is született. Kimondták, a tanár könnyű testi sértés kísérletében bűnös, mert megpróbált megpofozni egy diákot. Egy évre próbára bocsátották.

A májusi ügyben a sértett szülők többször is nyilatkoztak lapunknak, az érintett tanár eddig hallgatott. Most elmesélte történetét.

˝Ott tartunk, hogy pedagógusként nem léphetünk közbe, ha a gyerekek egymást verik.˝ Fotó: Segesvári Csaba
˝Ott tartunk, hogy pedagógusként nem léphetünk közbe, ha a gyerekek egymást verik.˝ Fotó: Segesvári Csaba

– Úszásra indultunk, amikor a busznál egy síró kisgyerek azt mondta, bántották. Összerugdosta a társa. Amikor a támadó gyereket kérdőre vontam, ő szitkozódás közben melegebb éghajlatra küldött. Állította, nemsokára úgyis otthagyja az iskolát. Visszakísértem az épületbe, hogy lecsillapodjon – mesélte Széll Ágnes.

Ami történt és amit kerekítettek hozzá. A szóváltás odáig fajult, hogy a lépcsőnél a tanár kezet emelt a gyerekre. Bevallotta, a mocskolódó diákot szerette volna megpofozni, mégsem tette. – Nem ütöttem arcon a diákot, a lendülő kezem elől egyszerűen eldobta magát. Ezt vallottam a rendőrségen is. A földön sem rugdostam meg – a szülők állításával ellentétben –, amit a bíróság előtt tett vallomások is alátámasztanak. Fenékbe billentettem. A kamera által is rögzített eset péntek reggel történt, a szülők hétfőn jelentettek fel. Az újságok pedig tényként tálalták: megvertem és megrugdostam a diákot. A rendőrök kihallgattak, kedden a főigazgató vizsgálat nélkül elbocsátott. Tudom, hogy mi történt, és azt is láttam, milyen történetet kerekítettek hozzá. A kettő nem fedi egymást – mondta lapunknak a tanárnő.

„A rám bízott gyerekért felelős vagyok." Széll Ágnes hangsúlyozta, hibázott, jót akart, de rossz döntést hozott. A sértett gyerek szerinte folyamatosan szidta, bántotta társait, 9-10 évesen már olyan kifejezéseket használt, amelyeket a felnőttek sem engednek meg maguknak. A fiú 2 éve került az iskolába, a testnevelővel úszásra menet találkozott. Viselkedésbeli problémáit többször jelezték az illetékeseknek, mégsem történt változás. – Nem diákcsínyekről beszélek. Ez a fiú ezeken már régen túl volt. Előfordult, hogy szembeköpte a napközis tanárt, majd hangoztatta: neki ehhez joga van. A tucatnyi intő sem változtatott semmin – mesélte a tanárnő. – A rám bízott gyerekekért felelős vagyok. Ennek ellenére se jogom, se lehetőségem, hogy megfékezzek egy dühöngő gyereket. Ott tartunk, hogy pedagógusként nem léphetünk közbe, ha a gyerekek egymást verik.
Szeretne a hivatásának élni. Az ügyben az iskola belső vizsgálatot indított. Megállapították, a felelősség a gyereket megfékezni próbáló tanárt terheli.

Széll Ágnes nem is tudná elképzelni életét gyerekek nélkül. Most kosárlabdát oktat az egyik szegedi sportegyesületben. A szerző felvétele
Széll Ágnes nem is tudná elképzelni életét gyerekek nélkül. Most kosárlabdát oktat az egyik szegedi sportegyesületben. A szerző felvétele

– Megbélyegeztek. 31 év alatt tehetséges, kicsit és nagyon problémás gyerekekkel is találkoztam. Tudtam velük bánni. A szabályok nem a gyerekek sérelmére, hanem a védelmükre születtek. Az elmúlt három évtizedben nehéz és problémás gyerekekkel is komoly sikereket értünk el. A bíróság is elismerte eddigi munkámat, ma is lehetnék tanár. Az, hogy állást találjak, sajnos már nem rajtam múlik. Most kosárlabdát oktatok egy sportegyesületben – mondta a tanárnő. – Az eset összes tanulságát levonva továbbra is szeretnék a hivatásomnak élni. Szomorú, hogy az elmúlt két évben a gyerekkel kapcsolatos számtalan jelzés ellenére nem történt semmi. A szülők sajtóban tett nyilatkozatait többen megcáfolták a bíróságon. Engem azért ítéltek próbaidőre, mert megpróbáltam megpofozni egy diákot. Úgy érzem, ez egy üzenet az összes pedagógusnak.

Az ügy kirobbanása után Széll Ágnesért tucatnyi szülő kezdett aláírásgyűjtésbe.

– Megpróbálok ember maradni, túlélni. Elvették a munkámat, de a tisztességemet és a becsületemet nem adom. Vállalom a felelősséget a tetteimért, ugyanakkor nem csak az én hibám, hogy idáig fajult a helyzet. Nagyon jólesett, hogy sokan kiálltak mellettem. Hiszem, nem tőlem kell a gyerekeket félteni. A tanítványaimnak sem engedtem, hogy elhagyják magukat, így én sem tehetem – mondta a tanárnő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiadványunk főzni tanít

Zsófi főzni tanul. Talán ez lehetne lapunk 10., jubileumi szakácskönyvének címe. Tovább olvasom